3 handige tips voor het inrichten van de woonkamer

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

De woonkamer is de meest belangrijke en centrale kamer in huis. Hier kom je binnen na een lange dag werken en hier ontvang je gasten. Ga je verhuizen of is je woonkamer toe aan een opknapbeurt? In dit artikel vind je 3 handige tips voor het inrichten van de woonkamer.

Functionele inrichting

Iedere woonkamer is natuurlijk anders en iedereen richt deze weer op zijn eigen manier in. De woonkamer moet een plek zijn die functioneel, maar sfeervol is. Om te beginnen is het dan ook handig om te bepalen welke functies de woonkamer moet hebben. Wil je comfortabel televisie kunnen kijken vanaf de bank of wil je graag een plek hebben waar de kinderen kunnen spelen? Bedenk voor jezelf de functies van de ruimte en bepaal zo welke meubels je waar wilt plaatsen. Dit gaat weer gepaard met een logische indeling voor jezelf. Wil je de bank bijvoorbeeld tegenover de televisie of kijk je liever naar de openhaard? Houd bij de indeling ook rekening met looproutes en genoeg ruimte tussen meubels en openslaande deuren.

Passende stijl

Iedereen richt zijn huis in naar een bepaalde stijl die hem aanspreekt. Dit kan een drukke inrichting zijn met veel uitgesproken kleuren of juist een rustige inrichting waar vooral veel basiskleuren worden gebruikt. Er is altijd wel een passen woonstijl te vinden. Populaire woonstijlen van dit moment zijn bijvoorbeeld industrieel, bohemian of Scandinavisch interieur. De Scandinavische stijl laat zich vooral leiden door lichte kleuren, strakke lijnen en natuurlijke materialen. Deze woonstijl draait om eenvoud en je zal hier dan ook niet veel meubels of drukke kleuren vinden. De industriële woonstijl is een wat stoerdere stijl. Hier komen materialen zoals hout, metaal en beton in voor en er wordt gebruik gemaakt van donkere kleuren. De derde populaire woonstijl van dit moment is de bohemian woonstijl. Deze stijl kenmerkt zich door exotische prints en rijke materialen. Je vindt hier vooral veel hout, rotan en bamboe en combinaties van printjes en accessoires. In deze stijl hoef je je eigenlijk vooral niet bezig te houden met rustige kleuren, maar kan je het zo gek maken als je wilt. Naast deze woonstijlen, zijn er natuurlijk nog veel meer interieur stijlen te vinden. Als je je woonkamer dus een make-over wilt geven, bekijk dan welke stijl bij jou past!

De juiste raambekleding

Omdat de woonkamer de meest centrale plek is in huis, is de juiste raambekleding hier ook heel erg belangrijk. Goede opties voor in de woonkamer raambekleding zijn houten jaloezieën, plisségordijnen en inbetweens. Houten jaloezieën zijn stijlvol en tijdloos en passen onder andere perfect binnen een Scandinavisch interieur. Met de koordbediening van de lamellen bepaal je zelf gemakkelijk de mate van privacy en lichtinval. Plisségordijnen zijn geschikt voor ieder type raam, zoals een dakraam of een draai-kiepraam. Ook voor de standaard ramen zijn plisségordijnen een goede optie, omdat ze sfeervol zijn maar een strakke vormgeving hebben. Je kunt kiezen voor een semi-transparante stof voor in de woonkamer of een verduisterende uitvoering voor in de slaapkamer. Als laatste zijn inbetweens mooie gordijnen voor in de woonkamer. Deze gordijnen zijn echte sfeermakers en brengen een fijne combinatie van privacy en lichtinval!


Edwin

Edwin

Op Husl.nl schrijft Edwin over alles wat maar in hem opkomt. Niets meer, niets minder.