3D printen heeft de toekomst

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Grote technologische ontwikkelingen zijn tegenwoordig bijvoorbeeld robots, kunstmatige intelligentie en 3D-printen. In ons dagelijks leven horen we daar wel eens wat over maar niet iedereen komt daar mee in aanraking.
Van deze grote technologische ontwikkelingen die onze maatschappij en de manier waarop deze is ingericht en de manier hoe we werken zullen veranderen is 3D printen er dus één. Is het 2D printen oftewel printen tegenwoordig helemaal ingeburgerd, met 3D printen is dat nog niet zo.
Juist het 3D printen is iets waar je thuis mee zou kunnen beginnen. Op 3D-printerexpert vind je informatie die je op weg helpt als je wilt beginnen met 3D printen. Ook als je wat minder technisch bent kan je er thuis best mee beginnen. Sowieso is het handig je een beetje in te lezen voor je start.

De mogelijkheden van 3D printen

Voor wat betreft 3D printen zijn de ontwikkelingen in volle gang. Steeds meer materialen kunnen geprint worden.3D geprinte hamburgers bestaan al, ze zijn alleen nog ‘een beetje’ duur. Maar ook kunnen er al hoogwaardige metalen en keramiek 3D geprint worden.
Waar een 3D printer veel voor wordt gebruikt is om prototypes te maken om deze, als ze eenmaal uit ontwikkeld zijn, op een andere manier in productie te nemen. Ook is worden ze gebruikt voor eenmalige objecten, zoals bijvoorbeeld protheses. Maar er zijn ook fabrikanten die complete productie lijnen opzetten met 3D printers. Ook worden er bijvoorbeeld al bruggen 3D geprint.
Voor jou thuis is dat allemaal nog even een ‘brug’ te ver. Ik vond dat zelf wel een leuk bruggetje 😉

Thuis beginnen met 3D printen

Om te kunnen ‘snuffelen’ aan deze nieuwe ontwikkeling hoef je echt niet rijk te zijn. Voor ruim onder de 500 Euro heb je al een 3D printer in huis. Je bent wel beperkt in printmaterialen (filamenten), verwacht niet dat je bijvoorbeeld zilveren ringen uit kunt printen. Je zal voornamelijk kunststof filament gebruiken, maar ook daar kan je leuke dingen mee doen.
Het is bijvoorbeeld mogelijk om een telefoonhouder voor je roeitrainer te printen. Probleempje is wel dat je een goed 3D ontwerp moet hebben. Voor veel 3D objecten zijn er on-line 3D ontwerpen te downloaden. In andere gevallen zal je zelf met 3D ontwerp software aan de gang moeten en dat is dan weer niet voor iedereen weg gelegd.