5 tips voor het kiezen van het beste puppyvoer

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Hondeneigenaren die voor het eerst een pup adopteren zullen snel op zoek gaan naar het beste hondenvoer voor hun pup. Wij hebben ook talloze uren gezocht in Google naar het beste puppyvoer. Je wilt natuurlijk direct het beste voor jouw hond. Gelukkig is het vrij eenvoudig om je hond gevoed en gezond te houden. Misschien dat je je als jonge hondenouder soms zorgen maakt over het juiste voer of over kleine klachten bij je pup, maar dat is vaak helemaal niet nodig. Wij hebben vijf tips voor het kiezen van het juiste puppyvoer op een rij gezet, zodat jij straks een goede keuze kan maken over het soort voeding dat jij je puppy gaat geven!

Vraag het aan de dierenarts

Als je een puppy hebt, is het verstandig om sowieso snel een kennismakingsafspraak in te plannen bij de dierenarts. Zo weet je waar je in het vervolg terecht kan bij klachten en wordt de hond eens grondig nagekeken. Qua voeding wordt er ook vaak gekeken naar eventuele specifieke dieetwensen en of er speciaal hondenvoer nodig is. Je hoort wel eens spookverhalen dat alle dierenartsen altijd hun eigen dure voer aanprijzen, ook als dit niet nodig is. Dit valt in de praktijk allemaal wel mee. Vraag tijdens de kennismaking aan de dierenarts wat hij de hond qua voer zou geven. Je hebt dan zelf nog de keuze of je het voer bij de dierenarts meeneemt, of dat je hetzelfde soort voer ergens anders koopt. Vergeet ook niet te vragen waarom de dierenarts een bepaald soort puppyvoer aanbeveelt.

Doe je eigen onderzoek

Lees jezelf goed in. Welke ingrediënten zijn gevaarlijk in hondenbrokken en wat moet goed hondenvoer allemaal bevatten? Bekijk en lees betrouwbare bronnen, informeer bij familie en vrienden en vergeet de dierenarts (zie bovenstaande tip) ook zeker niet. Op basis van alle informatie die je hebt bekeken en gehoord, kun je zelf een weloverwogen keuze maken.

Vraag het de hond

Bij het uittesten van een nieuw soort voer hebben sommige honden meerdere dagen en soms wel een week of iets langer nodig om te wennen. De pup moet zich aanpassen aan het nieuwe voer. In deze periode zie je goed of de pup het voer lekker vindt en hoe hij het er op doet. Dierenartsen zijn het er over eens dat dit een proces is wat bij de meeste honden even kan duren. Als de hond na 1 a 2 weken nog heel slecht eet en het zichtbaar niet lekker vindt, zou je een ander soort voer moeten overwegen.

Gezondheid is de belangrijkste factor

Wanneer jouw puppy het juiste voer heeft, zie je dit ook terug aan de algehele gezondheid van de hond. Bij de meeste rassen wordt verondersteld dat puppy’s zeer actief en avontuurlijk zijn; als er geen enthousiasme is, is er misschien iets mis. Het kan voedsel zijn, maar het kunnen ook andere gezondheidsproblemen zijn. Is de hond minder energiek of merk je verandering in de gezondheid. Twijfel niet en ga direct naar de dierenarts. Meldt dan ook zeker dat je ander voer geeft aan de hond, al zal de dierenarts op basis van de klachten dit wel kunnen raden.

Er bestaat niet zoiets als het perfecte hondenvoer

Je gaat – als kersverse puppy-ouder- enorm veel informatie en goedbedoelde adviezen krijgen. De ene persoon zweert bij droog voer, de ander bij nat puppyvoer. Sommige mensen geven hun hond alleen brokjes met een onwijs hoog gehalte dierlijk vet, de ander zet de hond op een vegetarisch dieet of eet de hond met de pot mee. De laatste twee raden wij niet echt aan, maar onthoud dat er niet één perfect soort voer is voor de pup. De ene hond doet het goed op merk A, de andere op merk B. Overleg met de dierenarts, houd de gezondheid van de pup in de gaten en zoek iets waar zowel jij als de hond blij mee is! Succes!


Edwin

Edwin

Op Husl.nl schrijft Edwin over alles wat maar in hem opkomt. Niets meer, niets minder.