Android smartphones zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit de (online) telefoonwinkel. Je hebt tegenwoordig een keuze tussen meerdere soorten telefoons van meerdere merken. Toch kiezen veel mensen voor een Android telefoon. In de Verenigde Staten kiezen – naar verwachting – in 2021 meer dan 130 miljoen mensen voor een telefoon met dit besturingssysteem. Het wereldwijde marktaandeel van telefoons met Android besturingssystemen is echt enorm. In dit artikel hebben we vijf vragen over dit besturingssysteem en telefoons die dit Operating System (OS) gebruiken op een rij gezet. We hebben gekozen om niet de meest voor de hand liggende vragen te beantwoorden, maar echt te kijken naar een aantal bijzondere feitjes en weetjes! Heb jij een Android toestel? Dan is het extra leuk om dit artikel goed door te lezen!
Wat is het marktaandeel van het Android besturingssysteem?
Het aandeel van mobiele telefoons die gebruik maken van een vorm van Android is écht enorm. Veel mensen verwachten dat het een strijd is tussen bijvoorbeeld iPhone en het besturingssysteem iOS. Dat is het zeker niet. Volgens de betrouwbare website Statcounter.com, heeft Android in november 71,18% van het marktaandeel voor mobiele besturingssystemen in handen. Apple iOS volgt met 28,19% op flinke afstand. Naar schatting waren er 2.5 miljard Android gebruikers ter wereld. Een miljard is duizend miljoen. Flink wat gebruikers dus! Hieronder zie je het marktaandeel in een grafiek.
Wie heeft Android uitgevonden?
Er is niet één persoon die je kan aanwijzen om te zeggen: “Hij/zij heeft Android uitgevonden!”. Android wordt tegenwoordig ontwikkelt door het grote bedrijf Google. Voordat Google er mee aan de slag ging werd het ontwikkeld door Android Inc., een softwarebedrijf in Silicon Valley. Dit bedrijf werd in 2005 overgenomen door Google. Dat deze overname een goede keuze bleek te zijn hoeven we je eigenlijk niet te melden.
Wat was de allereerste Android smartphone?
De allereerste smartphone die gebruik maakte van Android techonoloige heette de HTC Dream. Deze telefoon stond ook bekend als T-Mobile G1. Dit stukje geschiedenis werd aangekondigd op 23 september 2008. Deze telefoon werd door critici positief ontvangen, maar er was wel enige kritiek. Men klaagde over het gebrek aan functionaliteiten en de hoeveelheid software die mee werd geïnstalleerd van derden. Deze telefoon leek een klein beetje op de Blackberry telefoon, omdat het geen touchscreen had maar wel een fysiek Qwertytoetsenbord.
Welke versies van Android zijn er?
Sinds Android Inc, en later Google aan de slag zijn gegaan met dit besturingssyteem, zijn er veel versies uitgebracht. De betaversie werd op 5 november 2007 uitgebracht. Daarna zijn er enorm veel versies in omloop geweest. De versies 1.0 en 1.1, die respectievelijk in 2008 en 2009 uitkwamen, hebben geen officiële codenaam gekregen. Alle overige versies wel. De namen zijn erg leuk en origineel, tot 2019. Toen is het bedrijf overgegaan op Android 10 en Android 11. Dit vinden we stiekem wel een beetje jammer. Alle versies op een rij:
- Cupcake (27 april 2009)
- Donut (15 september 2009)
- Eclair (26 oktober 2009)
- Froyo (20 mei 2010)
- Gingerbread (6 december 2010)
- Honeycomp (22 februari 2011)
- Ice Cream Sandwich (18 oktober 2011)
- Jelly Bean (9 juli 2012)
- KitKat (31 oktober 2013)
- Lollipop (12 november 2014)
- Marshmallow (5 oktober 2015)
- Nougat (22 augustus 2016)
- Oreo (21 augustus 2017)
- Pie (6 augustus 2018)
- Android 10 (3 september 2019)
- Android 11 (8 september 2020)
Wordt de broncode vrijgegeven?
Ja. De broncode van Android is open-source, ook wel Open-source-software (OSS) genoemd. In het Nederlands wordt dit soms openbronsoftware genoemd. De broncode van Android wordt vrijgegeven telkens als er een nieuwe versie wordt uitgebracht. Wijziging en herverdeling van de broncode is mogelijk, maar mensen en bedrijven hebben geen rechten op het handelsmerk. Als een persoon of bedrijf gebruik wil maken van het besturingssysteem, moet het een licentie afnemen van Google zelf.