Acarofobie, angst voor kleine insecten: symptomen, oorzaak

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Acarofobie is de angst voor (kleine) insecten en sommige gevallen ook kleine voorwerpen. Mensen die lijden aan deze fobie kunnen ook waanbeelden krijgen waarbij insecten (vaak schurftmijt) over het lichaam lopen. De irrationele drang om te jeuken, paniekaanvallen en moeite met ademhalen behoren onder de symptomen van acarofobie. In ernstige gevallen kan deze fobie zorgen voor een sociaal isolement bij de patiënt.

Acarofobie

Acarofobie is de angst voor kleine, bijtende, insecten. Over de gehele wereld vinden we insecten en andere beesten die bijten steken en andere nare dingen met ons lichaam uithalen waardoor er jeuk ontstaat bij de patiënt. De meeste mensen vinden het niet leuk om aangevallen te worden door een klein insect, maar die maken er na de aanval zich er geen zorgen over. Iemand die lijdt aan acarofobie slaat doodsangsten uit bij het idee van een bijt, steek of iets anders van een insect met jeuk als gevolg. Ook bekend bij deze angst is dat de patiënt schurftmijt over het hele lichaam verbeeldt. Deze waanbeelden kunnen een ernstige paniekaanval veroorzaken. Een aantal andere dieren die deze patiënten vrezen zijn onder andere mijten, teken, muggen en bijen. Het gevolg kan zijn dat patiënten de buitenwereld steeds meer gaan vermijden en zichzelf thuis gaan isoleren. Ook worden er vaak veel maatregelen genomen om het huis insectvrij te houden.

Oorzaak van de angst

De oorzaak van de angst komt in de meeste gevallen uit de jeugd. In de kinderjaren heeft de patiënt een nare, traumatische, ervaring met insecten meegemaakt. Als kind kan de patiënt gebeten of gestoken zijn met een pijnlijke jeuk als gevolg. Ook kan naar een film kijken met bijtende insecten erin of een boek lezen over insecten die jeuk veroorzaken bij kinderen een trigger zijn voor acarofobie op latere leeftijd.

Symptomen

De symptomen van acarofobie kunnen voor sommige mensen die hieraan lijden niet storend zijn of niet opvallen. In sommige gevallen kunnen er paniekaanvallen ontstaan bij het zien van een insect dat jeuk kan veroorzaken. Dit kan ook in een boek of op de televisie zijn. Overige symptomen van acarofobie zijn

 • Duizeligheid
 • Misselijkheid
 • Jeuken zonder aanwijsbare reden
 • Moeite met ademhalen
 • Trillen
 • Paniekaanvallen
 • Gevoel van intense angst
 • Versnelde hartslag
 • Gevoel van angst en vluchtgedrag
 • Extreme aankopen worden gedaan om bijvoorbeeld teken, luizen, mijten en andere insecten uit de weg te ruimen

Diagnose en doorverwijzen

De persoon die aan acarofobie lijdt weet in de meeste gevallen dat de angst irrationeel is en dat het onzinnig is om constant bang te zijn voor insecten. In ernstige gevallen kan de patiënt niet zonder hulp van een professional. De diagnose van deze acarofobie wordt in de meeste gevallen niet door de huisarts gesteld, maar door een expert in behandeling van fobieën: in de meeste gevallen een psycholoog.


Behandeling van acarofobie

De behandeling van acarofobie verloopt nagenoeg gelijk aan de die van normale angsten. De volgende behandelingen worden ingezet voor mensen die lijden aan acarofobie:


 • Rustgevende medicatie om ervoor te zorgen dat de gedachten tot rust komen om zo beter met de angst om te kunnen gaan.
 • Cognitieve gedragstherapie
 • Ademhalingsoefeningen
 • Ontspanningsoefeningen
 • Traditionele gesprekken met een therapeut, middels deze gesprekken wordt de angst op lage termijn beperkt.

Tot slot

Acarofobie kan het leven van de persoon die hieraan lijdt ernstig beperken. Sociale situaties waarbij kleine insecten die jeuk veroorzaken aanwezig kunnen zijn worden vermeden en men raakt in een sociaal isolement. Als iemand die aan acarofobie lijdt kinderen heeft kan deze angst door de kinderen worden overgenomen. Mocht u zelf het vermoeden hebben of lijden aan acarofobie dient het zo snel mogelijk een huisarts of deskundige in te schakelen. Therapie helpt in de meeste gevallen om het leven weer op de rails te krijgen. Kent u iemand die aan de symptomen van deze fobie lijdt? Ga dan met deze persoon in gesprek, hoe moeilijk dit ook is, en schakel samen professionele hulp in.


Edwin

Edwin

Op Husl.nl schrijft Edwin over alles wat maar in hem opkomt. Niets meer, niets minder.