Alle soorten airco’s op een rij: verschillen en overeenkomsten

Aircondition

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Er zijn enorm veel soorten airco’s te koop. Elk model heeft weer andere eigenschappen met eigen voor- en nadelen. Er wordt grofweg onderscheid gemaakt tussen vaste airco’s en mobiele airconditioning units. Per categorie zijn er weer veel subcategorieën. Je kan een vaste airco bijvoorbeeld kopen als vloerairco, wandairco of populaire plafondairco. Daarnaast moet je ook een keuze maken tussen split- en multisplit-systemen. Wat de beste airco modellen voor jouw situatie zijn, hangt van veel factoren af. Het is belangrijk om je eerst goed te verdiepen in de verschillen en overeenkomsten tussen de soorten airco’s. In dit artikel zie je een uitgebreid overzicht.

Mobiel vs. Vast

Een mobiele airconditioning wordt ook wel een verplaatsbare airco genoemd. Deze is erg handig als je bijvoorbeeld een klein kantoorkamer of slaapkamer wil koelen. Je kan modellen kopen met en zonder slang naar buiten toe. Hoewel de airco zonder slang erg populair is, laat het koelvermogen soms nog te wensen over. Een afvoerslang naar buiten geeft vaak het beste koelresultaat. Zoek je een airco voor een grotere ruimte, die wat stiller is en eventueel ook kan verwarmen? Dan kies je vrijwel altijd voor een vaste unit. Deze airconditioning wordt ook wel een permanente airco genoemd. Deze kan je plaatsen op veel plekken in huis. Op de vloer of tegen de wand zijn erg populair.

Soorten airco units voor binnen

Nu je hebt besloten om een vaste of mobiele airco te kopen, kun je gaan kijken naar de plaatsing. Bij een mobiele airco is het eenvoudig: Deze kan je overal plaatsen. Heb je een model met afvoerslang? Dan moet je de airco wel bij een (open) raam neerzetten. Vaak worden er wel materialen meegeleverd om de slang op een mooie manier naar buiten te leiden. Voor vaste units heb je de volgende plaatsingsmogelijkheden:

  • Kanaalairco: Dit type kan alleen geplaatst worden in een verlaagd plafond. Je kan een kanaalairco niet heel eenvoudig plaatsen.
  • Wandairco: Een eenvoudig te plaatsen type airco. Plaatsing direct tegen de wand, zowel hoog of laag mogelijk,
  • Plafond- en/of cassetteairco: Een van de meest populaire vormen. De lucht wordt goed verdeeld in het huis en de airco zit niet op ooghoogte. Het hangt niet in de weg.
  • Vloerunit: Deze wordt op de vloer geplaatst of er net iets boven

Wat is een (multi)split airco?

Tijdens je zoektocht naar een goede vaste airco kom je vaak het begrip split of multisplit tegen. Dit is eigenlijk heel simpel. Een split airco heeft een binnen- en buitenunit. Een mutlisplit airco heeft een buitenunit waar meerdere binnenunits op aangesloten kunnen worden.

Buitenunits

Waar let je op bij het kopen van een airco?

Eerst maak je natuurlijk de keuze wat voor soort airco je wil hebben. Je begint bij de keuze tussen een vaste of mobiele airconditioning. Daarna kijk je naar de plaatsing en eventueel een buitenunit met splitsysteem of zelfs een multisplit. Als je dit voor jezelf duidelijk hebt, kun je gaan bepalen wat voor functies je belangrijk vindt. Dit zijn onder andere:

  • Mogelijkheid tot verwarming
  • Energiezuiningheid
  • Geluid dat de unit maakt
  • Wil je een mooie airco of maakt het ontwerp je niet uit?

Edwin

Edwin

Op Husl.nl schrijft Edwin over alles wat maar in hem opkomt. Niets meer, niets minder.