Alternanthera sessilis, een aquariumplant

Alternanthera sessilis

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

De Alternanthera stamt af van de familie Amaranthacae. De waterplantplant is geliefd bij aquariumhouders dankzij zijn mooie rode kleur. De rode kleur is namelijk een goede afwisseling van de groene planten die voornamelijk in aquaria aanwezig zijn. Helaas heeft de plant dankzij de rode kleur veel aandacht en verzorging nodig. De plant heeft veel licht nodig en het water van het aquarium dient voldoende ijzer te bevatten. Anders zal deze plant het minder goed doen en zelfs in het ergste geval wegkwijnen. De Alternanthera sessilis kunt u vermeerderen door de plant te toppen en door moeraskweek. In Zuidoost-Azië worden de bladeren en jonge scheuten van de plant gegeten als groente.

Nieuwe plant in het aquarium

Voordat u de plant in het aquarium plaatst moet deze goed afgespoeld worden. Zodra u de plant uitgepakt en afgespoeld heeft is het verstandig om de plant een paar minuten te laten acclimatiseren. Wanneer u garnalen in uw aquarium heeft is het beter om de planten voor vier dagen in een aparte bak te doen. Tijdens deze dagen is het verstandig om het water van de plant een paar keer verwisselen. Garnalen zijn namelijk erg gevoelig voor resten van plantenbesmetting.

Alternanthera sessilis

De Alternanthera sessilis komt uit de familie van de Amaranthacae. Door de rode kleur van de plant is het een goede contrastplant voor de iets grotere aquaria. De plant kan in het midden van het aquarium worden geplaatst. In lagere bakken kunnen ze ook op de achtergrond geplaatst worden. Een vereiste is dat er voldoende licht aanwezig is voor de plant. Om de rode kleur goed te houden is het verstandig om ijzer aan het water toe te voegen. De minimum temperatuur waarin de plant het beste gedijt is 16 graden Celsius en de maximum temperatuur is 30 graden Celsius. Het vermeerderen van de waterplant kunt u doen doormiddel van toppen. Ook kunt u de plant op heel gemakkelijk vermeerderen door moeras kweek.

Groente/kruidengeneeskunde

De planten komen voor in tropische en subtropische gebieden. In Zuidoost-Azië worden de jonge scheuten en bladeren van de Alternanthera sessilis ook als voedsel gebruikt. Soms wordt de plant ook gekweekt voor de kruidengeneeskunde. In delen van de zuidelijke staten van de USA wordt de plant gezien als onkruid.

Kamerplanten/aquariumplant

Sommige Alternanthera soorten worden ook wel verkocht als kamerplant voor in de vensterbank. Veel van de soorten worden echter ook als aquariumplant verkocht. Omdat de Alternanthera zulke aparte kleuren heeft zijn deze waterplanten graag gezien bij aquariumhouders. De kleuren variëren van diep rood tot wit gestreept. Tip: Koop geen planten waarvan de stengel al zwart ziet of de blaadjes van de plant er geel uitzien.

Toppen

Het toppen van de plant is niet moeilijk. Om de plant te toppen haalt u de blaadjes en stukje stengel van de top van de plant af en steekt deze stekjes weer in de bodem.

Moeraskweek

Het belangrijkste voor het kweken van aquariumplanten is de temperatuur.
Al deze planten hebben één ding gemeen: ze houden van vocht en hebben een moerasachtige omgeving nodig. Hiervoor kunt u een kant-en-klaar kweekkastje kopen. Hier kunt u ook een afwasteil of emmer met een plastic transparante zak als dak voor gebruiken. Met behulp van stokjes kunt u de plastic zak omhoog houden. Als voedingsbodem voor het kweken kunt u gewoon potgrond gebruiken (gebruik dit niet in het aquarium zelf). Het beste kunt u een plant uit uw aquarium gebruiken zoals de Alternanthera sessilis. Het kweekbakje kunt u s ’winters op de vensterbank zetten. Een nadeel hiervan is wel dat s ’nachts de thermostaat van de verwarming laag aan moet blijven staan. U kunt ook wachten tot de temperatuur buiten iets beter wordt. Vanaf mei tot september kan de kweekbak buiten staan. Zet de bak echter niet direct in de felle zon.

Alternanthera met een rode kleur

Rode aquariumplanten zijn moeilijker te verzorgen dan de groene soorten. Reden? Deze waterplanten hebben een geheel andere behoefte dan de groene varianten. Ze hebben een sterker lichtbehoefte en vragen meer ijzer. Belangrijk is dat u de planten op de een plaats zet in het aquarium waar ze volop licht krijgen. Wanneer de rode aquariumplant niet de juiste verzorging krijgt zal deze stoppen met groeien, groen worden en in het ergste geval wegkwijnen.


Edwin

Edwin

Op Husl.nl schrijft Edwin over alles wat maar in hem opkomt. Niets meer, niets minder.