Androfobie is de angst voor mannen of jongens. Iemand die lijdt aan deze aandoening weet zich geen raad in situaties waarbij ze samen is met een man. Mensen die lijden aan deze aandoening kunnen ook bang zijn voor relaties en kiezen er vaak voor om het hele leven single te blijven. Androfobie kan door middel van doeltreffende behandelingen van een (gedrags)therapeut worden vermindert en soms volledig wegblijven. Deze fobie kan onder andere ontstaan door traumatische ervaringen als misbruik en huiselijk geweld in het verleden.
Androfobie
Androfobie is de angst voor mannen. Iemand die lijdt aan deze psychische aandoening is onder andere bang voor mannen, bang om in dezelfde ruimte te zijn of in ernstige gevallen bang om mannen te zien op televisie of tijdschriften. Iedere patiënt met deze fobie is verschillend, omdat de oorzaak van de fobie niet hetzelfde is bij patiënten. De ene persoon heeft er in soms last van of enkel in een bepaalde situatie. Een ander persoon heeft er veel last van en zal mannen volledig willen vermijden en kunnen niet normaal functioneren dankzij hun angst voor mannen. Het woord androfobie komt van het Griekse ἀνήρ anér, man en φόβος phóbos, angst. Een veelgemaakte fout is de vertaling naar mannenhaat, dat is androfobie namelijk niet. Het is een angst/fobie en geen (intense) haat. De tegenhanger van androfobie is gynaecofobie, de angst of fobie voor vrouwen.
Hoe ontstaat androfobie?
Bij iedere patiënt ontstaat androfobie dankzij een andere situatie of een opeenhoping van gebeurtenissen. Oorzaken van androfobie kunnen onder andere zijn:
- Een traumatische ervaring in het verleden met een man. De ervaring wordt vervolgens door de hersenen aan iedere man gekoppeld.
- Vormen van seksueel misbruik door een man
- Onderdrukte seksualiteit (homoseksueel zijn)
- Bang voor geweld door een man
- Beelden op de televisie waar een man zich negatief gedraagt
Emily uit Chelmsford wordt letterlijk ziek van alle mannen. “Deze angst achtervolgt me al heel mijn leven. Ik kan niet precies zeggen wanneer het begonnen is. Ik ben nog steeds een maagd. Ik ben niet lesbisch en voel me op geen enkele manier aangetrokken tot vrouwen.”
Ernstige gevolgen van androfobie
Iemand die last heeft van een angst voor mannen kan het zichzelf erg lastig maken in het dagelijks leven. In ernstige gevallen worden situaties met mannen volledig vermeden en blijft de patiënt het liefst (of altijd) thuis in de veilige omgeving. Hulp van een huisarts, therapeut of psycholoog is in de meeste gevallen van androfobie noodzakelijk. Andere ernstige gevolgen van androfobie kunnen zijn:
- Het volledig vermijden van situaties buiten de eigen veilige omgeving
- Geen gesprek aan durven gaan met een man
- Niet uit durven gaan
- Geen baan willen zoeken waarbij er contact is met mannen. Thuiswerk of telefonisch werk heeft de voorkeur.
- Geen relatie aan kunnen of durven gaan, voor altijd single blijven
- Angstvallig alle situaties met mannen vermijden. Constant op de hoede moeten zijn.
Symptomen van amnesifobie
Een paniekaanval komt niet vaak voor bij deze angst en de symptomen uiten zich vooral in gedachten en gevoel. Een aantal symptomen die kunnen voorkomen bij iemand die lijdt aan androfobie zijn onder andere:
- Symptomen die horen bij een paniekaanval als men in een ruimte is met een man (o.a. droge mond, zweterige handpalmen, overmatig zweten)
- Gevoel dat het eigen lichaam niet meer onder controle is als men denkt aan een man of als er een man in de buurt is
- Gevoel niet meer normaal te kunnen functioneren dankzij deze angst
- Gevoel dat de angst irrationeel is, maar dat het niet te controleren is
- Obsessieve gedachten
- Gevoel gek te worden
- Gevoel dat men flauwvalt
- Zich opwinden over situaties in de toekomst waar mannen aanwezig kunnen zijn
- Vluchtgedrag
Behandeling van androfobie
Androfobie valt, net als andere fobieën, te verhelpen of in ieder geval sterk te verminderen. De behandeling die wordt ingezet is verschilt per patiënt en is onder andere afhankelijk van het ontstaan van de angst. Behandelingen kunnen bijvoorbeeld zijn:
- Hypnotherapie
- Mindfullness
- NLP (Neoro-Linguistic Programming)
- Cognitieve gedragstherapie
- Praten met een deskundige
- Ademhalings- en ontspanningsoefeningen die thuis gedaan kunnen worden
- Desensibilisatietherapie
- Exposure-therapie
- Rustgevende medicatie
Tot slot
Mensen die lijden aan een milde vorm van androfobie kunnen een normaal leven hebben en vrienden worden met veel mensen. Maar het is in de meeste gevallen onmogelijk om een relatie op te bouwen met een man. Als deze drempel niet genomen wordt zal de patiënt voor altijd single blijven en deze keuze accepteren omdat deze door angst is ingegeven. Hulp van een therapeut, huisarts of psycholoog is noodzakelijk om deze angst te overwinnen. Herkent u de symptomen, oorzaken en gevolgen van androfobie bij uzelf of iemand om u heen? Probeer dan zo snel mogelijk de stap naar de huisarts te zetten!