Australië: Uluru Ayers Rock en Kata Tjuta nationaal park

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Het Australische nationale park met de naam Uluru-Kata Tjuta National Park ligt midden in de Outback van Australië. De stad Alice Springs met luchthaven en treinstation ligt hier dicht in de buurt. Vanaf deze stad worden er tientallen excursies aangeboden naar het uitgestrekte natuurgebied in Australië. In het park kun je onder andere de bekende Uluru Ayers Rock en de Kata Tjuta’s vinden. Wat kun je nog meer zien in het nationale park? Waar kun je het beste overnachten? Zijn er ook goedkope of gratis campings? Hoe kun je hier het snelste komen?

Uluru-Kata Tjuta National Park

Een van de bekendste natuurlijke attracties ter wereld is het Uluru-Kata Tjuta National Park. In dit park ligt Uluru Ayers Rock, ook wel The Rock genoemd. Daarnaast biedt het park talloze andere natuurlijke bezienswaardigheden, musea en toeristische trekpleisters. Het gehele gebied is van historisch en cultureel belang voor de Aboriginals, de oorspronkelijke bewoners van Australië. Anno 2015 bezoeken meer dan een half miljoen toeristen deze heilige plek. De meeste mensen spenderen niet langer dan één of twee dagen in het natuurgebied.

Informatie

Om in het park toegelaten te worden moet je entree betalen. In 2015 betaalde je 25 AUD als volwassene, kinderen worden gratis ontvangen in Uluru-Kata Tjuta National Park. Het park gaat een half uur voor zonsopgang open en een half uur na zonsondergang weer dicht. Het entreebewijs is voor drie dagen geldig. Informatie over het park en over de geschiedenis kun je in het Uluru-Kata Tjuta Cultural centre vinden. Hier kun je ook diverse exposities met kunst gemaakt door Aboriginals bekijken. Dit is een aanrader als je wilt begrijpen waarom dit gebied zo belangrijk is voor de oorspronkelijke bevolking van Australië.

Uluru Ayers Rock

Een van de bekendste natuurlijke attracties ter wereld is de Australische Ayers Rock. In reisgidsen en websites die over Australië gaan, zie je dikwijls de grote rots afgebeeld. Uluru is 3.6 kilometer lang en 348 meter hoog (vanaf de grond). Het geheel ligt 867 meter boven zeeniveau. Aangenomen wordt dat twee derde van de rots onder het zand ligt. Er zijn diverse heilige plekken rond de rots te vinden. Deze mogen alleen worden betreden door leden van de Anangu-stam. De volgende activiteiten kun je ondernemen bij Uluru Ayers Rock:

Base Walk

Je kunt binnen drie tot vier uur een rondje lopen rondom de grote rots. Deze wandeling is voorzien van informatiebordjes en is toegankelijk voor rolstoelgebruikers. De wandeling brengt je langs rotsschilderingen, heilige plekken en natuurlijk schoon. De tocht is 10 kilometer lang en kan met een gids worden ondernomen, of op eigen houtje.

Mala Walk

Deze wandeling duurt ongeveer een uur en is 2 kilometer lang. Iedere dag kun je de wandeling samen met een gratis gids ondernemen. Je maakt kennis met de bevolking met de naam Mala.

Mutijulu Walk

Deze wandeling duurt 45 minuten en is 1 kilometer lang. Het is een korte wandeling waarbij je informatie krijgt over een oude legenda van de Aboriginals; een strijd tussen twee slangen genaamd Kuniya en Liru.

Uluru Climb

De echte avonturier wil natuurlijk de rots beklimmen. Dit is mogelijk als het weer dit toelaat. De toegang tot de rots is namelijk gesloten als het te hard waait of regent, het te mistig is, of de temperatuur boven de 36 graden is. Dit vanwege veiligheid. In het verleden zijn er namelijk tientallen mensen overleden die de rots aan het beklimmen waren. De oorspronkelijke bewoners van het gebied zijn er niet blij mee als mensen de rots besluiten te beklimmen. Zij vragen de bezoekers dan ook om de oude wetten van de Anangu te respecteren en de rots niet te beklimmen.

Zonsopgang en zonsondergang

De meeste toeristen komen vooral om de zonsopgang en zonsondergang te bekijken van een afstand. De rode rots veranderd namelijk van kleur als de zon beweegt. Er zijn speciale plekken waar je dit spektakel mee kunt maken. Als je op tijd aanwezig bent lijkt het alsof er niet veel mensen op dit schouwspel afkomen. Vlak voordat de zon op- of ondergaat komen er echter tientallen touringcars aan met duizenden mensen. Zorg dat je een goede plek bemachtigd om de beste foto’s te kunnen maken van Uluru Ayers Rock.

De Kata Tjuta (Olgas)

Veel toeristen komen alleen voor de Ayers Rock naar het nationale park toe. Zij vergeten dat, op ongeveer 30 kilometer van deze rots, de rotsformatie Kata Tjuta (ook wel Olgas genoemd) staan. De grootste rots is de Mt Olga, deze is 200 meter hoger dan de Ayers Rock. Je kunt hier een aantal wandelingen maken, waarvan de Valley of the Winds (7.4 kilometer) het bekendste is. Tijdens de hete periode in de Outback kun je deze wandeling het beste vroeg in de ochtend ondernemen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om eerst de zonsopgang mee te maken bij de Ayers Rock, om daarna naar de Olgas te vertrekken voor een wandeling in de ochtend. Er is hier tevens een gebied om te picknicken.

Een tour boeken naar Ayers Rock

Het park ligt ver weg van alle grote steden in Australië. Zelfs vanaf Alice Springs is het tussen de 4 á 5 uur rijden (445 kilometer). Je kunt met eigen vervoer naar het gebied toe, de wegen zijn allemaal geasfalteerd en dus goed begaanbaar. Ook kun je met georganiseerde excursiereis (tour) vanaf Alice Springs naar de wereldberoemde rode rots toe. Vaak krijg je bij deze tour een rondleiding van een gids. Je kunt verschillende soorten reizen naar het National Park boeken:

  • Bustour: Je gaat met een touringcar vanaf Alice Springs (of een resort in de buurt van Ayers Rock) het gebied verkennen.
  • Kamelentour:: Met de maatschappij Uluru Camel Tours kun je per kameel het gebied verkennen. Deze vertrekken allemaal vanuit het park zelf.
  • Culturele tour: Met het bedrijf Anangu (naam van de Aboriginals in het gebied) Tours kun je het gebied met een Aboriginalgids verkennen.
  • Tour met diner: Je krijgt een luxe diner in de buurt van Ayers Rock, met zonsondergang heb je een prachtig uitzicht op de rots, die van kleur verandert dankzij de ondergaande zon.
  • Tour met de motorfiets: Een originele manier om in het park te rijden. Je gaat met de motor, met een gids, het gebied verkennen. Je mag echter niet overal met de motor komen. Delen van het park zal je dus lopend moeten verkennen.
  • Tour met vliegtuig: Meerdere maatschappijen bieden vluchten aan met een klein personenvliegtuig. Je vliegt over de belangrijkste bezienswaardigheden van het park.

Overnachten: (gratis) camping, hotel of resort?

Alle accommodaties waar je kunt overnachten in het park is in bezit van het Ayers Rock Resort. Als je met eigen vervoer bent is, op de gratis camping in de buurt van Curtin Springs Station, overnachten in een van deze accommodaties de enigste optie. De gratis camping ligt een groot aantal kilometers vanaf het nationale park. Als je de zonsondergang wilt bekijken moet je daarna een stuk afleggen in het donker, iets dat je in de Outback liever niet wilt (overstekend wild en andere ongelukken). Ook al zijn er meer dan 5000 bedden beschikbaar in het park, is het toch raadzaam om van tevoren te boeken. Al helemaal tijdens de schoolvakanties in Australië. Je hebt de keuze uit meerdere hotels en resorts vanaf 120 AUD per nacht en een grote camping genaamd Ayers Rock Resort Campground. De camping is voor de backpacker een betaalbare optie. Je kunt hier een overnachten vanaf 26 AUD.


Edwin

Edwin

Op Husl.nl schrijft Edwin over alles wat maar in hem opkomt. Niets meer, niets minder.