Als je in bezit bent van een Working Holiday Visum dan kun je beginnen met werk zoeken in Australië. Voorbeelden van werk in Australië zijn: Fruitplukker, barman/barvrouw in een café in Alice Springs, werken op een wijngaard. Er zijn duizenden banen beschikbaar, maar er is weinig overzicht. Hoe kun je een goede baan vinden in Australië en hoe kun je snel aan de slag?
Working Holiday
Voor de backpacker met weinig geld is het ideaal om te gaan reizen en werken tegelijk. Je moet hiervoor een Working Holiday Visum aanvragen (of aan laten vragen door het reisbureau waar je bij boekt). Ben je tussen de 18 en 30 jaar oud dan kom je in aanmerking voor dit visum. Let wel op; je kunt die over het algemeen maar één keer voor je dertigste aanvragen. Het bedoeling van dit programma is om jongen mensen de gelegenheid te geven om het land te ontdekken. Je kunt de reis financieren door onderweg te gaan werken. Je mag maximaal zes maanden bij één werkgever aan het werk.
Tax nummer
Voordat je opzoek gaat naar werk in Australië heb je eerst een belastingnummer nodig. Anders kun je namelijk niet legaal werken in het land. Zwart werk valt vrij lastig te vinden en eigenlijk moet je hier gewoon niet aan beginnen. Het belastingnummer (Tax File Number) kun je, in Australië, aanvragen op de site van de Australian Taxation Office (de site: www.ato.gov.au). Het kan alleen in Australië zelf aangevraagd worden en het duurt maximaal 28 dagen voordat je hem in je bezit hebt. Doe dit dus tijdig via het internet aanvragen. Als je zonder dit nummer gaat werken dan wordt er 43% van je loon aan belastingen ingehouden.
Benadering tips
Er zullen sommige dagen tussen zitten waarbij je meerdere werkgevers benaderd voor een baan. Zorg er altijd voor dat je het volgende bij je hebt als je een werkgever benaderd:
- Je paspoort
- Je Engelstalige CV (met daarop alle werkervaring die je maar kunt verzinnen)
- Tax file number
- Referenties
- Bewijs dat je een WHM visum bezig
- En zie er altijd representatief uit, hoe zwaar de vorige nacht ook was. Dit is in Australië erg belangrijk.
Populairste soorten werk
- Kwekers
- Boerderijen
- WWOOFF
- Vrijwilligerswerk
- Resort gebieden (horeca, restaurants)
Werk zoeken
Het is aan te raden om elke dag meerdere uren alleen op zoek te gaan naar werk. Ook al reis je in groepsvorm dan maak je individueel het meeste kans om aan een baan te komen.
Kranten
Hier vallen alle kranten uit het land en de Gouden Gids onder. Probeer er zo vroeg mogelijk bij te zijn om de ochtendkranten mee te pakken. Als je te lang wacht hierop dan zijn alle banen al vergeven. Tip: in Sydney kun je de Sydney Morning Herald (de grootste krant van het land) al op vrijdagavond kopen in de stad. Zo ben je er vroeg bij en hoef je de zaterdag niet vroeg uit.
TNT Magazine
Het bekendste magazine voor en door backpackers uitgegeven. Deze ligt voornamelijk in de backpackerswijk King’s Cross en omgeving. Het is een opvallend blad en eventueel ook te koop in het centrum van de meeste grote steden. Hier staan vaak tips en huidige banen in. Voor deze optie geldt ook: wees er op tijd bij!
Langsgaan
Kleed je representatief en ga langs de deuren bij bedrijven waar jij graag wilt gaan werken. Dit kan in de horeca zijn of op boerderijen. Neem van te voren je Engelstalige CV en Tax File Number met referenties mee. Denk niet negatief over een afwijzing en ga vol goede moed naar de volgende.
Internet
Er is een groot aanbod van online website die banen aanbieden in Australië. Tip: Betaal nooit om de vacatures te mogen zien. Twee betrouwbare:
Prikborden
In bijna alle hostels zijn er prikborden of informatieboeken aanwezig waar werk aangeboden wordt. Blader hier iedere dag even doorheen. Ook al verblijf je niet in een hostel, je mag hier altijd even binnen komen kijken bij het banenbord. Op deze manier vinden de meeste mensen hun baan.