Beginnen met squashen

Squashen

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

De sport squashen is een uitdagende en zeer intensieve sport, als deze op een juiste manier wordt beoefend. Het is een ideale sport om conditie op te bouwen en om af te vallen. Als je wilt gaan beginnen met squashen is het handig om een goede squashvereniging te zoeken, een squashmaatje te vinden van het zelfde niveau (beginner) en om de juiste spullen in huis te halen. Wat moet je allemaal kopen als beginnend squasher? Waar ga je spelen? Hoe lang ga je de eerste keren op de baan staan? En is het verstandig om les te nemen als beginner?

Squash

Squashen is een zeer intensieve en inspannende sport. Veel mensen die beginnen met squashen doen dit om een goede conditie op te bouwen, af te vallen, fit te worden en om de sfeer. De sport beoefen je bijna altijd met twee spelers. Er zijn echter ook varianten waarbij je speelt met drie of vier spelers. Ook is het mogelijk om in je eentje oefeningen uit te voeren. De sport wordt in sporthallen of bij sportverenigingen beoefend. Hierdoor kun je het gehele jaar door squashen, op bijna ieder moment van de dag. Al is dit natuurlijk wel afhankelijk van de openingstijden van jouw sportvereniging. Als je net begint met squashen, of wilt gaan beginnen, heb je er niet veel voor nodig. Een basisconditie, een beetje balgevoel en weten hoe je een racket vast moet houden, is vaak al voldoende voor de beginner.

Wat voor spullen heb ik nodig om te gaan squashen?

Als je bij een sportvereniging bent aangesloten en je hebt een lidmaatschap afgesloten om te kunnen squashen of een losse baan gaat huren, heb je zelf niet veel materiaal nodig om te beginnen met squashen. Bij de normale baanhuur zitten rackets en een bal meestal bij inbegrepen. Speel je echter bij een vereniging, dan moet je vaak zelf zorgen voor deze spullen. Al kun je deze natuurlijk, voor een meerprijs, altijd gebruiken bij de meeste sportclubs. Als je vaker gaat squashen heb je de volgende spullen nodig:

Ouder dan 40 en/of geen goede conditie?

Begin je met squashen en je bent ouder dan 40 of je hebt geen goede basisconditie? Laat je dan altijd eerst even door een arts keuren. Squashen is namelijk een zeer intensieve sport en ook erg blessuregevoelig. Speel daarnaast ook nooit direct nadat je hebt gegeten of wanneer je alcohol (of drugs) hebt gebruikt. Begin altijd met een warming-up.

Squashen bij een sporthal of sportvereniging

Squashbanen vind je overal, zowel bij clubs als in normale sporthallen. Bij verenigingen betaal je een maandelijkse of jaarlijkse bijdrage om er te mogen sporten. De losse baanhuur is vaak minder voordelig bij zulke verenigingen. Bij veel sporthallen hoef je geen lid te zijn en is de baanhuur betaalbaar. Voor informatie over squashbanen in jouw omgeving hoef je enkel in een zoekmachine te zoeken naar jouw woonplaats en het woord squashen. Het voordeel van een sportvereniging is dat de banen vaak goed onderhouden zijn, er altijd wel een geschikte tegenstander aanwezig is, trainers beschikbaar zijn, de mogelijkheid om in een competitie te squashen en je kunt meegenieten van de clubsfeer.

Hoe lang squashen?

Een squashbaan moet je vrijwel altijd van tevoren bespreken. Bij sommige verenigingen is het tijdens de dalmomenten echter zo rustig, dat je altijd binnen kunt lopen. Toch is reserveren altijd een aanrader. Zo bepaal je van tevoren hoe lang je gaat spelen. Het kan namelijk op het ene moment erg rustig zijn, maar een half uur later helemaal vol staan. Mensen die hebben gereserveerd gaan dan voor. Je huurt een baan meestal voor 45 minuten, maar op rustige momenten kan dit natuurlijk ook langer. Voor beginners is het aan te raden om niet langer dan 45 minuten te spelen. Het lichaam heeft even de tijd nodig om te wennen aan de bewegingen die je maakt tijdens het sporten. Wil je wel langer spelen? Ga dan rustige oefeningen doen, waarbij je niet constant je lichaam aan het belasten bent.

Met wie ga je squashen?

Squashen doe je in de meeste gevallen samen met iemand anders. Zoek een maatje van hetzelfde niveau als dat jij hebt. Als dit niveau onderling teveel verschilt zal de ene persoon erg veel moeten rennen en de meeste ballen, tot grote frustratie, niet kunnen halen. De andere persoon staat voornamelijk stil en hoeft niet veel te rennen. Als je begint met iemand anders met ongeveer evenveel ervaring, kun je samen groeien in het spel.

Les nemen

Iedere squashvereniging heeft trainers rondlopen waarbij je lessen kunt volgen. Bij sommige abonnementen krijg je zelfs een aantal lessen gratis. Als je nog weinig verstand hebt van het spel, is het erg leuk om samen met de vaste squashpartner een aantal lessen te volgen. Je krijgt als beginner vaak uitleg over hoe je een racket vast moet houden, hoe je het beste een bal kunt slaan en wat de regels zijn. Daarnaast leer je ook veel handige oefeningen die je op een later tijdstip samen kunt gaan herhalen.


Edwin

Edwin

Op Husl.nl schrijft Edwin over alles wat maar in hem opkomt. Niets meer, niets minder.