Beginnen met suppen

Suppen is een hele leuke manier om te genieten van de natuur terwijl je aan lichaamsbeweging doet. Of je nu op een meer, kanaal of rivier gaat suppen, het is een leuke en uitdagende activiteit die geschikt is voor bijna iedereen.
Vanaf het water ziet de wereld er heel anders uit en ontdek je weer op een andere manier hoe mooi Nederland is. Bovendien is het één van de meest betaalbare watersporten, heel milieuvriendelijk en je bent actief bezig.

Wat heb je nodig om te suppen?

Voordat je begint met suppen, moet je een board aanschaffen of huren. Er zijn veel verschillende soorten boards op de markt, van opblaasbare boards tot harde boards en van sup boards voor beginners tot gevorderden. De beste keuze is een zogenaamd allround sup board. Zoals de naam al doet vermoeden is een allround board geschikt voor meerdere doelen, of je het nu wilt leren suppen of (meerdaagse) tochten wilt maken.
Als beginner is het raadzaam om een breed en stabiel board te kiezen, omdat je daar makkelijker je evenwicht op kunt bewaren. Het board moet ook passen bij jouw lichaamsgewicht. Ook moet je een peddel aanschaffen die past bij je lengte. Vaak worden supboards geleverd als complete set, dus inclusief pomp, leash en peddels, zodat je direct kunt beginnen.

Leren suppen

Als je een board en peddel hebt, ben je klaar om te beginnen met suppen. Het is aan te raden om te beginnen op rustig water, zoals een meer of kanaal, omdat hier weinig golven zijn. Het is belangrijk om een zwemvest te dragen, vooral als je nog niet zo zeker bent op het board. Ook het gebruiken van een leash is aan te raden.

Vallen en opstaan
Suppen leer je door veel te oefenen en met ‘vallen en opstaan’. Kan je lopen, dan kan je ook leren suppen.

Als je begint met suppen, is het belangrijk om een goede houding aan te nemen. Sta op het board met je voeten op heupbreedte uit elkaar en buig je knieën lichtjes. Houd je rug recht en je kin omhoog. Pak de peddel vast met beide handen, met je handen iets verder uit elkaar dan schouderbreedte. Plaats de peddel in het water naast het board en haal hem dan naar je toe terwijl je je armen strekt.

Oefen eerst op het board zonder te peddelen, zodat je gewend raakt aan het balanceren. Als je je evenwicht gevonden hebt, kun je beginnen met peddelen. Plaats de peddel in het water naast het board en haal hem dan naar je toe terwijl je je armen strekt. Beweeg je armen en romp om de peddel door het water te trekken. Wissel van kant om recht te blijven en evenwichtig te peddelen.

Samengevat

Suppen is een geweldige manier om te ontspannen en te genieten van de natuur. Het is een uitdagende sport die je zowel mentaal als fysiek uitdaagt. Het is niet heel moeilijk te leren. Door bovenstaande tips te volgen, ben je goed voorbereid om te beginnen met suppen. Veilig suppen is belangrijk, je bevind je immers op het water en moet rekening houden met de elementen van de natuur.
Maar het is een ideale manier om actief bezig te zijn en te genieten van het prachtige uitzicht vanaf het water.

Plaats een reactie