Belgische versus Nederlandse voetbalcompetitie: wat zijn de verschillen?

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Achter de schermen wordt al jaren gesproken over het samenvoegen van de Nederlandse en de Belgische voetbalcompetitie. Begin deze eeuw werden diverse gespreken over dit thema gevoerd, maar uiteindelijk besloot men het onderwerp te laten rusten. Toch kwam in 2019 naar buiten dat er opnieuw gesprekken over een samenvoeging werden gevoerd. Vooralsnog heeft het niet tot concrete resultaten geleid, maar wat zijn eigenlijk de verschillen tussen de voetbalcompetities van deze twee landen? Is de eredivisie van Nederland goed te vergelijken met de Jupiler Pro League van België?

Transfersommen

Een goede graadmeter om voetbalteams op waarde te schatten, is te kijken naar de hoogte van de transfersommen. Wanneer we dan uitgaan van gemiddelde waarden in beide landen, komen we tot de conclusie dat de afwijking slechts gering is. We moeten hiervoor de waarde van de gemiddelde spelerskern met elkaar vergelijken en daarbij springt Nederland er net iets gunstiger uit. De enige grote uitschieter is daar Ajax, die club weet veel hogere transfersommen te bedingen dan welke andere club in de beide landen ook. In België ontlopen de clubs elkaar op dit vlak nauwelijks, terwijl in Nederland toch wel sprake is van een zekere afstand tussen de topclubs en de lager spelende teams.

Het spelletje

Je zou zeggen dat voetbal overal op dezelfde manier wordt gespeeld, maar niets is minder waar. Voetballer Noa Lang weet er over mee te praten, sinds hij in de herfst van 2020 de overstap maakte van Ajax naar Club Brugge. Hij speelde dus zowel de eredivisie in Nederland als de Jupiler Pro League en ondervond letterlijk aan den lijve welke verschillen er zijn. Zijn conclusie luidt dat in Nederland meer op techniek wordt gespeeld, terwijl de Belgen sneller de aanval op de tegenstander openen.

Omvang

En dan zijn er natuurlijk ook nog de verschillen in praktische zin. De eredivisie in Nederland telt 18 clubs, terwijl de Jupiler Pro League bestaat uit 16 clubs. Dat is natuurlijk niet heel vreemd, wanneer je bedenkt dat de landen ook in oppervlakte en inwoneraantal onderling van elkaar verschillen. Wanneer er inderdaad ooit een samenvoeging van de beide competities komt, zou dat resulteren in een nieuw schema op basis van 10 Nederlandse en 8 Belgische clubs. Voor de bookmakers zou een samenvoeging van de competities overigens ongunstig zijn, aangezien het uiteraard zou resulteren in veel minder topwedstrijden om weddenschappen op af te kunnen sluiten.


Edwin

Edwin

Op Husl.nl schrijft Edwin over alles wat maar in hem opkomt. Niets meer, niets minder.