Een telefoonabonnement voor een smartphone is een vrij grote kostenpost voor veel huishoudens. Waar je vroeger nog los elke maand 10 euro beltegoed kocht voor een oude Nokia telefoon, ben je tegenwoordig vaak het drievoudige (minstens) kwijt. Wil je de nieuwste mobiele telefoon met een grote bundel? Dan ben je zelfs meer dan 50 euro per maand kwijt voor een abonnement. Tegenwoordig kom je op steeds meer plekken goede (of betaalbare) wifi tegen. Op vakantie kun je binnen je bundel gebruik maken van internet en telefonie, maar ook de kleine camping in Frankrijk heeft uitstekende wifi. Het is dan ook slim om af en toe eens te bedenken hoe je kan besparen op een mobiel telefoonabonnement en wat je eigenlijk allemaal nodig hebt. Een aantal tips en trucs op een rij aan de hand van vragen.
Heb je het nieuwste model nodig?
Dit is wellicht een inkoppertje. Het is erg verleidelijk om altijd de nieuwste telefoon in handen te hebben. De camera is in het nieuwe model nét iets beter, het scherm is net wat scherper en de snelheid is ook beter. Toch merk je vaak geen mega grote verschillen in gebruik. Het is dan ook helemaal geen gek idee om een ouder model te kopen of een toestel van een onbekender merk. Heb je écht die nieuwste iPhone of Samsung Galaxy telefoon nodig?
Abonnement verlengen of een periode dezelfde telefoon aanhouden?
Veel mensen sluiten het goedkoopste telefoonabonnement af voor twee jaar en doen na deze periode precies hetzelfde. Het kan wellicht geen kwaad om een bepaalde periode, bijvoorbeeld een jaar, de oude telefoon aan te houden. Je hoeft dan die periode enkel voor een sim only abonnement te betalen en betaalt even geen toestel af. Dit scheel echt enorm in de kosten.
Bel ik veel normaal of kan ik ook meer via Whatsapp gaan bellen?
Bij een abonnement kun je vaak kiezen hoeveel belminuten je wilt. Gelukkig zie je tegenwoordig bij de meeste bundels een onbeperkt bellen optie, maar er zijn ook goedkope bundels die belminuten per maand bieden. Bel je niet veel of bel je veel via de databundel (Skype, Whatsapp), dan is het de moeite waard om ook dat goedkope abonnement te vergelijken.
Is mijn databundel niet te groot?
Ga je een nieuw abonnement afsluiten? Dan is het verleidelijk om voor het onbeperkt internet (let op: onbeperkt is niet altijd onbeperkt) of een mega-grote databundel te gaan. In de praktijk gebruiken we dit niet of nauwelijks. Op veel plekken (thuis, werk, café, vrienden etc.) is er een wifiverbinding. De bundel wordt alleen gebruikt onderweg of op vakantie. Ook op deze plekken zie je steeds vaker goede en betrouwbare wifi terug, waardoor je de databundel eigenlijk niet zo veel aan hoeft te spreken elke maand.
Heb ik het juiste telefoonabonnement op het moment?
Eigenlijk begint de keuze voor het volgende abonnement al tijdens het huidige abonnement. Bekijk elke maand op de factuur van de provider het maandelijkse gebruik. Kijk goed hoeveel data je gebruikt en in hoeverre je bundel toereikend is. Vaak zul je zien dat je in de praktijk helemaal niet zoveel data nodig hebt. Bedenk ook goed of de telefoon doet wat je er van wil. Maak je bijvoorbeeld nauwelijks foto’s of maak je alleen foto’s die je snel in een appje stuurt, dan kun je misschien de volgende telefoon zonder luxe uitgevoerde camera kopen.
Kan ik tussentijds iets wijzigen? Vanaf welke datum wel of niet?
Bij sommige providers kun je tussentijds een wijziging doorvoeren. Helaas is het eenvoudiger om een wijziging naar een duurdere abonnementsvorm te laten maken dan andersom. Toch kun je het soms proberen. Hoe langer het abonnement loopt, des te eerder willen telecomproviders met je onderhandelen. Blijf je bij dezelfde provider, kan je vaak al drie maanden voor het aflopen van het contract een nieuw toestel en abonnement uitkiezen. Zet deze datum goed in de agenda!