Bezienswaardigheden en slapen in Bodegraven

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Het dorp Bodegraven ligt in de buurt van Alphen aan den Rijn, Leiden, Woerden, Zoeterwoude en Reeuwijk. Het is gemakkelijk met de auto te bereiken via de N11, die van Leiden tot Bodegraven loopt, en op de fiets via de omliggende dorpen. Belangrijke bezienswaardigheden van Bodegraven zijn de Molen de Arkduif, het kaasmuseum en fort Wierickerschans. Waar vindt u deze attracties? Wat leert u allemaal in het kaasmuseum? Waar kunt u overnachten in Bodegraven?

Bodegraven

Bodegraven is een plaats in de provincie Zuid-Holland. Voor 2011 vormde het dorp zijn eigen gemeente, maar na 2011 is het gefuseerd met onder andere Reeuwijk tot gemeente Bodegraven-Reeuwijk. Het dorp ligt midden in het Groene Hart van Nederland en is dan ook zeer populair bij mensen die ons land het liefst op de fiets verkennen. Het ligt in de buurt van natuurgebieden De Reeuwijkse Plassen en De Meije. In 2015 wonen er net geen 20.000 mensen in het groene dorp dat vooral bekend is geworden van de kaasproductie. Anno 2015 loopt veel van de export van kaas nog steeds via Bodegraven.

Molen de Arkduif

Deze molen in Bodegraven is in 1697 gebouwd en is in 1970 als Rijksmonument benoemt. De molen is anno 2015 in het bezit van Stichting de Arkduif. De stichting is in 2004 in het bezit gekomen van de Arkduif molen en heeft deze helemaal opgeknapt. Het resultaat? Sinds 2010 draait de molen weer ls vanouds, er is een goedlopend restaurant en een brouwerij bij de molen gebouwd. Je kunt de molen zelf van binnen en buiten komen bekijken in Bodegraven. Omdat de molen anno 2015 draait op twee molenaars, die er niet altijd zijn, kunt u het beste contact opnemen met de stichting als u de molen wilt gaan bezoeken, er meel wilt kopen, of meer wilt leren over het vak molenaar. Stichting de Arkduif kunt u bereiken via het e-mailadres info@molendearkduif.nl

Het kaasmuseum Bodegraven

Hier kunt u oude materialen zien waarmee men vroeger kaas maakte. U kunt hier het proces van melk tot kaas zien. Er worden in het museum ook videofilms vertoond over het bereiden van kaas en boter. Naast de vaste opstelling worden er in het museum ook wisselexposities gehouden. Ook leert u waarom het dorp Bodegraven zo belangrijk is voor het product kaas en hoe het kan dat zo’n klein dorpje zo onwijs belangrijk is geworden voor een groot deel van de export van kaas uit ons land.

Adresgegevens

 • Kaasmuseum Bodegraven
 • Julianastraat 4
 • 2411CV Bodegraven

Openingstijden 2015

 • Zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur
 • Op werkdagen op afspraak
 • Telefoonnummer: 0172 650909

Toegangsprijzen 2015

 • Kinderen t/m 4 jaar hebben gratis entree
 • Kinderen van 5 t/m 12 jaar € 1,50
 • Volwassenen € 3,50

Fort Wierickerschans

Het Fort Wierickerschans is in 1673 gebouwd in opdracht van stadhouder Willem III. Toen het fort zijn strategische waarde verloor werd er in 1747 besloten om er een buskruitmagazijn van te maken. Omdat het gebouw ver genoeg van de woonbebouwing af ligt werd het veilig geacht. Van 1870 tot 1915 werd het fort voornamelijk gebruikt als Centraal Depot. Het Centraal Depot was er om de gemobiliseerde soldaten te bevoorraden. Nadat het als interneringskamp is gebruikt werd het na de Tweede Wereldoorlog gebruikt om keuringen van munitie te doen. Vanaf 1 januari is het fort eigendom van Staatsbosbeheer. In het fort kunt u een verjaardag, bruiloft of een ander feest vieren. Wanneer u het fort wil bezoeken is dat een uitje voor jong en oud.

Adresgegevens

 • Fort Wierickerschans
 • Zuideinde 132
 • 2411 RX Bodegraven

Contact en informatie

 • Westhavenkade 39
 • 3131AD Vlaardingen
 • Telefoon: 010 4602640

Openingstijden

Voor de actuele openingstijden kunt u contact opnemen met het bovenstaande nummer of website http://fortwierickerschans.nl/

Slapen in Bodegraven

In het kleine dorp Bodegraven is één groot hotel aanwezig: de Tulip Inn Bodegraven. Dit driesterrenhotel ligt midden in de polder, tussen Utrecht en Rotterdam in. Als u een nacht doorbrengt in dit hotel heeft u de tijd om de bezienswaardigheden van Bodegraven te bekijken, de kringloopwinkels van het dorp, en om de sfeer van de polder te proeven. Daarnaast ligt het recreatiegebied De Reeuwijkse Plassen zich in de buurt. Het hotel raadt aan om fietsen te verhuren om de omgeving te verkennen. Het hotel heeft 64 kamers en bevindt zich aan de Goudseweg 32 in Bodegraven.


Edwin

Edwin

Op Husl.nl schrijft Edwin over alles wat maar in hem opkomt. Niets meer, niets minder.