Er zijn steeds meer biologische wijnen te verkrijgen en deze zijn ook ontzettend populair. Dat is niet voor niets, biologische wijn is lekker en daarnaast ook nog eens een milieubewuste keuze. De wijnen worden op een zo natuurlijk mogelijke manier gemaakt met minimaal gebruik van kunstmatige ingrepen en zonder chemische bestrijdingsmiddelen. Dit is goed voor het milieu en levert ook nog eens kwalitatief betere wijnen op. Hoe biologische wijn precies is ontstaan en hoe je deze herkent lees je hieronder. Op de website Wijnbroeders.nl vindt je nog meer informatie over biologische wijnen.
Het ontstaan van biologische wijn
Sinds 2012 is er sprake van certificering voor biologische wijn en vanaf dat moment wordt er officieel gesproken over biologische wijnteelt. Voor biologische wijn geldt sindsdien dat de druiven biologisch geteeld moeten zijn en ook de productie van de wijn moet biologisch zijn. Zo geldt er een verbod op het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen en gemodificeerde producten. Er wordt bij de teelt van de druiven gewerkt met een sterke druivenstok die minder vatbaar is voor parasieten zodat chemische bestrijding niet nodig is. Wel kan gebruik worden gemaakt van natuurlijke of biologische bestrijdingsproducten. Ook wordt er in de grond gebruik gemaakt van natuurlijke meststoffen zoals compost. Ook mogen er minder technische hulpmiddelen worden gebruikt bij het produceren van de wijn. Ook wordt er gekeken naar hoeveel sulfiet er in de wijn wordt gebruikt, van dit conserveringsmiddel mag slechts een zeer kleine hoeveelheid aan de wijn worden toegevoegd. Enkel wanneer aan al deze strenge regels wordt voldaan, mag een wijn biologisch worden genoemd.
Hoe herken je biologische wijn?
Een biologische wijn beschikt over een verplicht keurmerk op de fles. In Europa is dat het Europees biologisch keurmerk: een blaadje dat bestaat uit sterren. De druiven voor een biologische wijn worden voor de oogst gecontroleerd op de biologische wijnbouw principes. Ook wanneer de wijn wordt gebotteld vindt er nog een controle plaats. Wordt de wijn goedgekeurd door de controleurs, dan mag op het wijnetiket het Europees biologisch keurmerk worden gebruikt en mag de wijn zich biologisch noemen.
Biodynamische wijn
Naast biologische wijn bestaat er ook biodynamische wijn. Voor het produceren van een biodynamische wijn gaat men nog een stap verder dan bij de biologische wijn. Er worden verschillende methoden nageleefd voor het aanplanten en oogsten van de druiven. Voor de aarde waarop de druiven worden geoogst wordt gebruik gemaakt van biodynamische preparaten, voor het oogsten van de druiven wordt gekeken naar de zon- en maanstanden en voor de groei van de druiven wordt gebruik gemaakt van homeopathische kruidenmengsels.