Bluf vs. Entourage: de overeenkomsten

HBO

Bluf is een bekend televisieprorgramma van RTL5 dat in het verleden werd uitgezonden. Nu de Amerikaanse tegenhanger Entourage weer aan populariteit wint, is het hoog tijd om weer even te kijken naar de twee series! Vier vrienden opgegroeid met weinig geld worden plots rijk en leven riant. Veel vrouwen, seks, geld, drank en feesten dus. Slechts één persoon zorgt dat het geld binnenkomt, de rest van de groep volgt hem echter trouw. Daarnaast is er een agressieve agent (zaakwaarnemer) en speelt één van de vier vrienden voor manager. De nieuwe Nederlandse pokerserie met o.a. Jan Kooijman, Yolanthe Sneijder-Cabau, Achmed Akkabi, Jan Kooijman, Geza Weisz en Javier Guzman heeft wel erg veel weg van de HBO serie Entourage. Zijn er veel overeenkomsten? Oordeel zelf!

Bluf, de serie van RTL 5

Achmed Akkabi speelt pokertalent Philip. Hij is opgegroeid in een van de armere wijken van Amsterdam samen met zijn broer Hein en vrienden uit de buurt Tjé en Mark. Zijn oudere broer heeft hem de basis van het pokeren geleerd, maar heeft zelf weinig grote toernooien binnen weten te slepen. Philip is daarentegen wel succesvol en in de eerste aflevering wint hij een groot toernooi (EPT, European poker tour). Hij verhuist samen met zijn vrienden naar een groot appartement in een rijkere buurt van Amsterdam. Zijn jeugdvrienden Tjé en Mark en zijn oudere broer Hein verhuizen maar al te graag met hem mee. Hij tekent een lucratief contract bij een pr-agente (vertolkt door Yolanthe Sneijer-Cabau) en er staan nog vele pokertoernooien in het vooruitzicht voor Philip. Geld verandert hun leven … ook hun vriendschap?. De serie Bluf wordt op RTL 5 uitgezonden.

Entourage, de serie van HBO

Vincent Chase (Vince) groeit op in de wijk Queens in New York, samen met zijn broer en vrienden uit de buurt Eric en Turtle. Zijn vader had een alcoholverslaving en maakt geen deel meer uit van de familie. De oudere broer van Vince probeert zichzelf al minstens twaalf jaar te vestigen als acteur in Hollywood, maar dit zonder al te veel succes. Vincent daarentegen boekt wel grote successen als acteur in Hollywood. Hij verhuist samen met zijn vrienden uit de wijk Queens naar Los Angeles waar hij een rol krijgt aangeboden in een reclame voor het merk Mentos, om daarna uit te groeien tot een Hollywood ster van formaat dankzij een rol in de film Head On. Hij koopt een kast van een huis om met zijn vrienden in te wonen. Geld verandert hun leven … ook hun vriendschap?

Overeenkomsten

De vele overeenkomsten in de serie vallen al op in de korte beschrijvingen. Op sommige internetfora wordt de serie al gekscherend ‘Entourage in de polder’ genoemd. De overeenkomsten zien we voornamelijk terug in de karakters, verhaallijn en romantiek.

Karakters

De groep vrienden in beide series tonen veel overeenkomsten qua samenstelling, karakter en gedrag. Vijf hoofdrolspelers uiteengezet:

De grote man

Bluf

Philip Bender (Achmed Akkabi) is de grote man in de serie van RTL 5. Hij zorgt ervoor dat dankzij zijn pokertalent hij en zijn vrienden plotseling rijk worden. Hij laat zijn vrienden delen in zijn plotselinge rijkdom. Een sociale jongen met een passie voor zijn ‘werk’ (hij gaat nooit zonder pokerchips ergens heen) en iemand die altijd voor zijn vrienden klaar staat. Kiest ervoor om een manager in te huren die dicht bij hem staat; zijn beste vriend Mark.

Entourage

Vincent Chase (Adrian Grenier) is de grote man in de serie van HBO. Dankzij zijn acteertalent en goed uiterlijk zorgt hij er voor dat hij en zijn vrienden plotseling rijk worden. Zijn grote doorbraak is een hoofdrol in de film Head On met als tegenspeler Jessica Alba. Een sociale jongen met een passie voor zijn werk. Hij accepteert alleen filmrollen als hij deze echt wil en niet alleen maar omdat het veel geld op kan leveren. Hij deelt zijn fortuin met zijn vier vrienden en heeft zijn beste vriend ‘E’ (Eric Murphy) als manager ingehuurd, omdat Eric precies weet hoe Vincent in elkaar steekt.

De ‘zielige’ broer

Logo van Entourage

Bluf

Hein (Javier Guzman) is de oudere (half)broer van de belangrijkste speler in de groep. Hij deelt graag mee in het verworven geluk van zijn broer, maar blijft toch erg op de achtergrond staan en lijkt nog erg op zoek naar een eigen identiteit. Zo gaat hij in de derde aflevering op bezoek in de oude wijk waar hij is opgegroeid. In de eerste afleveringen heeft hij vooral een aantal grappige oneliners. Het bed deelt hij met vrouwen waar de anderen toch hun twijfels over hebben. Hij roept wel meerdere malen dat hij Philip de basis van het poker heeft geleerd.

Entourage

Johnny ‘drama’ Chase (Kevin Dillon) is de oudere broer van de belangrijkste speler in de groep. Hij timmert al twaalf jaar aan de weg als acteur in Hollywood en voorziet zijn jongere broer dikwijls van acteertips. Staat bekend om zijn grappige oneliners. In de serie is hij voornamelijk bezig om een eigen identiteit te ontwikkelen om op die manier niet bekend te staan als ‘de broer van’. Uiteindelijk krijgt hij een grote rol in een succesvolle televisieserie. Hij deelt het bed met de meest uiteenlopende, vreemde, types. Deze vrouwen wijken erg af van wat de rest van groep het liefst in bed wil zien.

De manager

Bluf

Mark (Jan Kooijman) valt qua jeugd en opvoeding uit de groep. Hij is van rijke komaf. Zijn vaste vriendin Elise (Charlie-Chan Dagelet) vindt het maar niets dat hij zijn tijd verdoet met zijn pokerende vriend. Als Mark gevraagd wordt om als manager te spelen voor zijn beste vriend Philip, stemt hij hier mee in. Elise is hier allesbehalve blij mee. Mark accepteert de baan en besluit om zijn huidige carrière (familiebedrijf) niet te vervolgen. Hij moet nauw samenwerken met de pr-agente van Philip, iets wat niet van harte gaat. Er ontstaat een haat-liefde verhouding tussen de twee.

Entourage

Eric Murphy (Kevin Connoly) is opgegroeid samen met Vincent in Queens (wijk van New York). Hij heeft hier een baan gevonden als manager van een pizzeria. Als zijn beste vriend plots een ster kan gaan worden in Hollywood besluit hij om mee te verhuizen en zijn manager te worden. Zijn vriendin Sloan is niet blij dat hij Vincent vaak boven haar verkiest. Zijn samenwerking met de talentenscout Ari Gold verloopt niet soepel en ze zijn het niet altijd met elkaar eens; er ontstaat een haat-liefde verhouding tussen de twee

De profiteur

Bluf

Tjé (Géza Weisz), groeit op samen met Philip en mag van geluk spreken. Zelf heeft hij, op een bijbaantje op de markt, niet veel inkomen. Hij profiteert maar al te graag mee op het succes van Philip en heeft er geen problemen mee zijn geld uit te geven of te accepteren. Hij regelt hier en daar zaken voor feestjes (bijvoorbeeld de drank in aflevering 2). De grappenmaker en tevens het pispaaltje van de groep.

Entourage

Turtle (Jerry Ferrara), groeit samen met Vincent en ‘E’ op in New York en besluit uiteindelijk ook om mee te verhuizen naar Los Angeles. Hij voegt, op wat grappen, het vullen van de wietvoorraad en spullen voor feesten regelen, weinig toe aan de groep. Hij profiteert de eerste seizoenen graag van het succes dat Vincent in Hollywood heeft. Turtle gaat in de latere seizoenen van Entourage uiteindelijk op zoek naar een eigen identiteit, vriendin, studie en inkomen.

De agent

Bluf

Shira (Yolante Sneijder-Cabau) speelt de zeer ervaren pr-agente van Philip. Ze zorgt voor onder andere het regelen van interviews en sponsorcontracten. Ze drijft haar zin meerdere malen door, ook al is blijkt dit niet altijd de juiste keuze te zijn. Haar woede reageert ze af op haar assistent (aflevering 3) en op de bokszak die ze in haar kantoor heeft hangen. Ze voert haar werk echter wel met zeer veel passie uit.

Entourage

Ari Gold (Jeremy Piven) is voor zijn rol in de show overladen met awards. Hij is de agent (talentscout) van Vincent Chase en wordt gezien als een van de beste scouts van de wereld. Hij kan er niet tegen als iets niet volgens zijn zin gaat en reageert zijn woede dan ook vaak af op zijn assistenten en in de sportschool op fitnessapparaten en met de sport boksen. Hij gaat echter wel door het vuur voor zijn cliënten.

Romantiek

Entourage

In de serie Entourage heeft de hoofdrolspeler Vincent Chase een zwak voor actrice Mandy Moore. Als hij in het tweede seizoen van de serie een rol aangeboden krijgt in de superheldenfilm Aquaman kan hij deze niet weigeren. Problemen ontstaan echter als hij Mandy Moore als tegenspeler krijgt. Ook na heel veel narigheid (ten huwelijk vragen in het verleden) blijft hij haar leuk vinden.

Bluf

In de serie Bluf heeft de hoofdrolspeler Philip een zwak voor een andere pokerspeler neergezet door Fatima Moreira de Melo. Problemen ontstaan in de eerste aflevering als ze tegen elkaar eindigen tijdens het EPT pokertoernooi waar Philip er uiteindelijk met de hoofdprijs vandoor gaat. Na een gezamenlijk interview wordt Philip min of meer gedwongen om samen met haar, voordat ze een groot toernooi gaan spelen, nog een keer tegen haar te spelen. Ook na wat narigheid, strijd en competitie blijft hij haar leuk vinden.

Tot slot

Ook al tonen de series veel overeenkomsten, zijn er ook een aantal belangrijke verschillen. In de serie Bluf speelt Najib Amhali de rol van kroegbaas en ex-pokerspeler. Een rol die niet uit de serie Entourage lijkt te komen. Daarnaast heeft de setting Amsterdam een geheel andere sfeer dan de rijkdom in en rondom Los Angeles in Amerika. Een beroemde pokerspeler en Hollywood acteur zijn twee verschillende beroepen en leveren ook verschillende beelden op als de hoofdrolspelers ‘aan het werk’ zijn. In 2015 komt de film van Entourage uit. Misschien gaan ze wel pokeren?

Edwin

Edwin

Op Husl.nl schrijft Edwin over alles wat maar in hem opkomt. Niets meer, niets minder.

Plaats een reactie