Bodyscan, tv-programma met Katja Schuurman in de hoofdrol

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Bodyscan is een nieuw televisieprogramma dat gepresenteerd wordt door Katja Schuurman. Het programma is te zien op NPO 1. Katja presenteert niet alleen het programma, maar stelt ook haar lichaam beschikbaar voor diverse wetenschappelijke testen. In iedere aflevering van Bodyscan wordt een ander thema behandeld. Deze thema’s hebben te maken met de fysieke en mentale gezondheid van de mens. Nadat Katja zelf de testen heeft doorstaan, interviewt ze mensen die met het betreffende thema veel te maken hebben. Dit kan zowel als patiënt of als onderzoeker zijn. Herhalingen van gemiste afleveringen kunnen online via programma gemist van de NPO worden teruggekeken.

Algemene informatie

 • Naam: Bodyscan
 • Zender: NPO 1
 • Omroep: KRO-NCRV
 • Twitter: #katjasbodyscan

Bodyscan

Op NPO1 start een nieuw tv-programma genaamd Bodyscan. Het programma wordt uitgezonden door de publieke omroep op NPO1 (KRO-NCRV). Bodyscan is een wetenschappelijk programma met Katja Römer- Schuurman in de hoofdrol. Het is het eerste tv-programma dat uitgezonden wordt na de fusie van de omroepen. Iedere aflevering heeft een ander thema, maar hebben allemaal te maken met wetenschappelijk onderzoek en de testen die daarbij horen. Het is Katja zelf die haar lichaam beschikbaar stelt voor verschillende wetenschappelijke testen. Het programma behandeld thema’s die te maken hebben met fysieke en mentale gezondheid. Zo blijft Katja bijvoorbeeld voor het programma vijftig uur wakker. Ze ondergaat ook onderzoeken die niet altijd even prettig voor haar zijn. In het programma worden vragen behandeld zoals: Waar ligt de pijngrens en zijn er angsten die jezelf onder controle kan krijgen. Wanneer zij de testen heeft ondergaan interviewt Katja personen die iets te maken hebben met deze onderwerpen

Katja Römer-Schuurman/ presentatrice en proefpersoon Bodyscan

Katja is geboren op 19 februari 1975. Zij is bekend al actrice, zangeres en presentatrice. Na het behalen van haar vwo-diploma heeft Katja in verschillende televisieseries kleine rollen gespeeld. In tussentijd volgde ze een studie politicologie. Dit beviel haar niet en stopte al snel met deze studie. Haar eerste grote rol speelde zij in de Nederlandse speelfilm “De zeemeerman “. Grote 

bekendheid bij het Nederlandse publiek kreeg zij door haar rol als Jessica Harmsen in de televisiesoap Goede tijden, slechte tijden. Deze rol speelde zij van 1994 tot 1999. Samen met haar GTST-collega’s maakte ze deel uit van een meidengroep. Met deze groep genaamd Linda, Roos & Jessica scoorde ze in 1995 een nummer 1 hit met het lied Ademnood. Daarnaast had Katja ook een zangcarrière als soloartiest en zong hits als Totaal verkocht en Wereldmeid. Bij MTV heeft ze programma gepresenteerd waarin videoclips te zien waren uit de jaren negentig. In 2003 en in 2004 speelde Katja mee in de film Interview en in een jongerenproductie Cool beide van Theo van Gogh. Haar eerste documentaire ging over de Hofstad groep. Daarna was zij nog in verschillende documentaires te zien. Katja heeft in twee theaterstukken gespeeld in 2003 in het stuk Onze Jeugd en in 2005 speelde zij het theaterstuk Mijn Huis Uit. Katja richtte in 2006 de stichting Return to Sender ( een fair trade organisatie) op. Samen met Daphne Bunskoek heeft Katja het praatprogramma De tafel van 5 gepresenteerd. Dit programma is vanwege de tegenvallende kijkcijfers eerder gestopt dan de bedoeling was.

De eerste aflevering van Bodyscan

In de eerste aflevering van Bodyscan kunt u zien hoe Katja vijftig uur wakker blijft. Dit om een antwoord te krijgen op de vraag: Hoe slaapt Nederland? In deze eerste aflevering kunt u zien hoe bij Katja elektroden op haar hoofd geplaatst worden. Deze electroden worden geplaatst om de hersenactiviteit in Katja’s hoofd te meten. Het onderzoek vindt plaats in de rijksuniversiteit van Groningen. Voor het onderzoek moet Katja over een evenwichtsbalk lopen om te kijken hoe het met haar evenwicht is gesteld. Deze test wordt gedaan om te kijken wat de invloed van het slaappatroon is op het evenwicht van mensen. In deze aflevering gaat het ook over narcolepsie, een slaap/waakstoornis. Mensen met narcolepsie hebben overdag slaapaanvallen die zij nauwelijks tot niet kunnen bedwingen.

Andere thema’s die aan bod komen

In de eerste aflevering staat het thema slapen, slaapproblemen en evenwichtsstoornissen centraal. Ook zal Katja voor Bodyscan vliegervaring opdoen in een Boeing 747. In de afleveringen die daarop komen onder andere de volgende onderwerpen aan bod:

 • Pijngrens
 • Angsten en angsten die je kan beheersen
 • Geheugen en geheugentraining

Uitzending gemist

Wanneer u een uitzending gemist heeft kunt u deze terug zien op programma gemist van npo1

Bronnen en referenties
 • http://www.ster.nl/nieuws/2014/11/26/katja-presenteert-nieuw-programma-bodyscan
 • http://www.nu.nl/media/3937451/katja-romer-schuurman-stelt-lichaam-beschikbaar-wetenschap.html
 • http://glamora.ma/2014/11/nieuw_programma_katja_schuurma_1.html
 • http://www.spitsnieuws.nl/entertainment/2014/11/katja-schuurman-gaat-experimenteren-met-lichaam
 • http://www.narcolepsie.nl/
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Katja_Schuurman
 • https://twitter.com/hashtag/katjasbodyscan?f=realtime&src=hash

Edwin

Edwin

Op Husl.nl schrijft Edwin over alles wat maar in hem opkomt. Niets meer, niets minder.