Boulderen

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Op zoek naar een nieuwe sport? Of een leuk sportief uitje? Ga dan eens boulderen! Hartstikke leuk om eens (of vaker) te doen! In deze blog lees je meer over wat boulderen precies is en waar je kan boulderen.

Wat is Boulderen precies?

Eigenlijk werkt boulderen hetzelfde als klimmen in een “normale” klimhal. Er zijn wel een aantal verschillen. Het eerste verschil is dat je klimt zonder touw! Dit is handig omdat je dan geen maatje nodig hebt die jou moet zekeren. Je kan ook meteen beginnen met klimmen en hebt niet eerst een verplichte cursus nodig. De muren zijn maximaal 5 meter hoog en op de grond ligt een hele dikke, zachte mat. Mocht je ooit vallen, val je dus zacht!

Hoe begin je met boulderen?

Voor boulderen heb je geen verplichte cursus nodig zoals wel het geval is in een “normale” klimhal. Dit komt omdat je niet hoeft te leren zekeren. Je kan dus eigenlijk gewoon een boulderhal binnenstappen en meteen beginnen met klimmen. In de boulderhal vind je een lijst met kleuren en de moeilijkheidsgraad. Zo was de kleur blauw in de boulderhal waar ik geweest ben de makkelijkste kleur. Wij hebben eigenlijk ook alleen de blauwe routes gedaan. Je kan, als je gaat boulderen, speciale schoenen huren. Ik heb mijn eigen schoenen gedragen omdat ze flexibel zijn, ik ze strak aan kan trekken en omdat ze een dunne zool hebben. Dat gaat eigenlijk prima, ik heb het alleen nog niet kunnen vergelijken met het dragen van echte klimschoenen.

 

Hoe werkt boulderen?

Als je een muur bekijkt zie je verschillende kleuren grepen. Dat zijn routes die verschillen in moeilijkheidsgraad. Je ziet onderaan vaak “lipjes” aan de grepen, hier begin je met je handen. Soms zitten die lipjes op 1 greep en soms zitten ze op 2 verschillende grepen. Bovenaan zie je ook één of meerdere grepen waar je dan moet eindigen. Er zijn een aantal regels tijdens het boulderen. De belangrijkste regel is dat je niet op de mat mag staan als er iemand aan het boulderen is. Het kan gevaarlijk zijn als er iemand valt en jij staat er onder.

Hoe wordt je beter met boulderen?

Wil je echt beter worden met boulderen en steeds moeilijkere routes uit kunnen proberen? Dan ga je het niet redden met een keer per maand boulderen. Het is dan slim om af en toe een les te volgen om verschillende technieken en oplossingen te leren. Daarnaast zou je eigenlijk minimaal twee keer per week moeten boulderen om ook echt beter te worden.

Mijn ervaring tijdens 2 keer boulderen

Ik vond mijn eerste twee keer boulderen echt onwijs leuk en ben zeker van plan om het nog vaker te gaan doen. Het is fijn dat je zo binnen kan stappen en meteen kan beginnen met boulderen. In de boulderhal waar we zijn geweest hing ook een fijne en gezellige sfeer. Er werd goede muziek gedraaid en de mensen zijn heel erg vriendelijk. Je wordt niet arrogant aangekeken omdat je een beginner bent en alleen de makkelijkste routes pakt, mensen zijn juist heel erg behulpzaam, denken mee en je kan alles vragen.