We leven in een tijd waarin de meesten onder ons wel in het bezit zijn van een eigen smartphone, tablet en/ of laptop. Waar sommigen hun gadgets voornamelijk gebruiken uit veiligheidsoverwegingen, kiezen anderen ervoor om in contact te blijven met vrienden of om zelf muziek en deuntjes te componeren of er gewoon naar te luisteren. Wat meteen verklaart waarom velen hun gadgets verder uitbreiden met een degelijke hoofdtelefoon. En laat dat nu net een heikel punt zijn aangezien het uitgebreide assortiment aan hoofdtelefoons en de diverse prijsklassen en merknamen vaak voor heel wat keuzestress lijken te zorgen.
Welkom in een veranderende maatschappij!
De maatschappij zoals we die de dag van vandaag kennen lijkt in niets meer op degene van 30 à 50 jaar geleden. Vandaag de dag hebben de meeste tieners dan ook wel een eigen smartphone, eventueel aangevuld met een tablet en/ of laptop die eveneens voor schooldoeleinden kan worden gebruikt. Echter, het gebruiksgemak van het persoonlijke gadget kan bij iedereen dan ook anders zijn. Zo hebben sommigen een smartphone uit veiligheidsoverwegingen terwijl anderen hun mobieltje dan weer om ook na schooltijd met vrienden verder te communiceren, muziek te luisteren en/ of te componeren.
En vooral dit laatste verklaart waarom je tegenwoordig heel wat jongeren met oordopjes en/ of een hoofdtelefoon ziet rondlopen. Het is hun manier om zich eventjes van de wereld af te sluiten en zich te verliezen in de muziek of gewoon een middel om inkomende audioberichten te beluisteren in een drukke rumoerige omgeving. Echter, is het aanbod aan hoofdtelefoons en oordopjes vandaag de dag bijzonder uitgebreid wat de keuze meteen een pak lastiger kan maken. Wij helpen jou te focussen op enkele kenmerken waardoor de zoektocht hopelijk een pak makkelijker en aangenamer kan verlopen.
Wat is de beste hoofdtelefoon?
Het uitgebreide assortiment hoofdtelefoons maakt het mogelijk om te kiezen uit diverse types. Zo kan in eerste instantie een onderscheid gemaakt worden op basis van de aansluitingsmogelijkheden en verbinden. Kies je voor een klassieke bedrade hoofdtelefoon of gaat je voorkeur steevast uit naar een snoerloze hoofdtelefoon die een connectie tot stand brengt met behulp van de bluetooth functie?
Hoewel je met een draadloze hoofdtelefoon heel wat meer bewegingsvrijheid geniet dien je ook wel rekening te houden met de keerzijde van de medaille. Zo dient je smartphone of extern apparaat dat je met de hoofdtelefoon wenst te verbinden, eveneens over een bluetooth functie te beschikken – wat in 2021 uiteraard geen probleem meer is. Daarnaast werkt een draadloze hoofdtelefoon slechts binnen een bepaald afstandsbereik. Eenmaal daarbuiten, zal het geluid ook onherroepelijk wegvallen.
Eenmaal je gekozen hebt voor een draadloze dan wel bedrade versie van de hoofdtelefoon, komt het erop neer om het type verder uit te werken. Zo kunnen we onder meer de zogenaamde in-ear; over-ear en on-ear hoofdtelefoons van elkaar onderscheiden; elk met de nodige voor- én nadelen uiteraard. Zo is de in-ear hoofdtelefoon bedoeld om in je oren te stoppen waardoor het geluid ook meteen de oorschelp binnenkomt. Dergelijk type hoofdtelefoon is vrij compact wat het makkelijker maakt om ze op te bergen en overal mee naartoe te nemen, echter laat de geluidskwaliteit soms wel wat te wensen over.
De over-ear hoofdtelefoon lijkt daar alvast gretig op in te spelen door zijn design waarbij de oorschelpen volledig bedekt worden wat uiteindelijk resulteert in een mooie en volle geluidskwaliteit. De on-ear hoofdtelefoons tot slot liggen – zoals de naam doet vermoeden – weliswaar op je oor en is qua geluidskwaliteit redelijk gelijklopend met de over-ear exemplaren. Echter moet je er wel rekening mee houden dat je meer hinder kunt ondervinden van zogenaamde omgevingsgeluiden. Wil je graag op de hoogte blijven van nieuwe modellen en nog iets meer informatie verschaffen dan kun je altijd terecht op de bijbehorende webpagina muziek guru.