De Fractie, een politieke serie op NPO 2

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Vanaf 12 januari 2015 zond de VPRO op NPO 2 de nieuwe tiendelige politieke dramaserie De Fractie uit. Deze serie draait om een fictieve Kamerfractie en fictieve Kamerleden die gebaseerd zijn op het huidige Kabinet Rutte 2. De fractieleiders en hun partijen worden in deze serie wel bij hun werkelijke naam genoemd. Volgens de VPRO moet De Fractie een ‘vervormde echo ’zijn van wat we te zien krijgen in actualiteitenrubrieken, het journaal en praatprogramma’s. De serie is bedacht door oud politica Femke Halsema

Verhaal

De Fractie draait om een fictieve Kamerfractie met fictieve Fractieleden. In deze serie maken de fictieve Kamerleden wel deel uit van de politieke werkelijkheid. Het kabinet is in de serie het huidige Kabinet Rutte. De politici en partijen zijn vernoemd naar bestaande politici en partijen. In De Fractie wordt gesproken over actuele onderwerpen van het moment. In de serie lopen fictie en actualiteit door elkaar. Door het kijken van de serie blijft u als kijker op de hoogte van het actuele nieuws en krijgt u tevens een kijkje achter de schermen in politiek Den Haag. De serie wordt geschreven door een team journalisten en schrijvers met een politieke achtergrond.

Bedenkers van De Fractie

De Fictie is een productie naar een idee van Femke Halsema en Gijs van de Westerlaken. Femke Halsema werd geboren op 25 april 1966 en is een voormalig politica. Zij was van 2002 tot en met 2010 politiek leider van Groen Links. Zij won in 2010 de Thorbeckeprijs voor politieke welsprekendheid. In 2014 maakte Femke Halsema samen met Hassnae Bouazza een zesdelige documentaire over intimiteiten en zonde over vrouwen en de Islam.

Gijs van Westerlaken is geboren in 1952. Hij is zijn loopbaan begonnen in de journalistiek. Hij schreef voor het dagblad de Tijd en de Volkskrant en was tussen 1979 en 1990 hoofdredacteur van de Haagse Post. Sinds 1999 is hij directeur van Column Producties/ Column Film. Dit is een onafhankelijk tv –en productie bedrijf. Hij richtte dit bedrijf samen met Theo van Gogh op. In 2011 richtte hij samen met Harry de Winter het productiebedrijf Sarpathi media op.

Regisseur

Remy van Heugten gaat de serie regisseren. Hij regisseerde onder andere de komedie Valentino en Spoorloos verdwenen. Remy van Heugten studeerde aan de Nederlandse Film en televisie Academie in Amsterdam. Zijn examen film “Over Rozen” werd bekroond met diverse prijzen. Waaronder een nominatie voor de Student Academy Award in 2005.

Roel Janssen

Roel Janssen geboren en getogen in Enschede. Is een van de drie scenaristen die meegeschreven heeft aan de politieke dramaserie De Fictie. Roel Janssen is financieel- economisch journalist en schrijver. Hij is onder andere bekend door boeken als De struisvogelcode en het Mercatorcomplot. Ook heeft hij een aantal boeken over (internationale) economie geschreven. Over zijn boeken en over de financieel-economische actualiteit houd hij lezingen. Ook treed hij op als gespreksleider bij discussiebijeenkomsten.

Hoofdrolspelers

Joris Smit

Joris Smit studeerde in 2005 af aan de toneelacademie in Maastricht. Joris is regelmatig te zien in films zoals Alice in wonderland. Ook heeft hij een rol gehad in Het spel van de Wolf (over de moord van Theo van Gogh) en Platte aarde.

Han Kerkhoffs

Han Kerkhoffs werd geboren op 19 april 1953 in Nijmegen. Hij is een acteur en bekend van rollen in de films als onder andere de Wereld van de stilstand, de Orionnevel en Missing Link

Sandra Mattie

Sandra Mattie is geboren op 4 december 1970 in Amsterdam. Zij is een actrice en onder meer bekend van rollen in Bon bini beach en goede tijden slechte tijden.

Overige rollen worden gespeeld door:Tijn Docter, Marie-Louise Stheins, Mads Wittermans en Mike Reus

De uitzendingen

De eerste uitzending van de Fractie wordt uitgezonden op 12 januari op NPO 2.Door een unieke aanpak kan de politieke actualiteit in de weken dat de serie uitgezonden wordt geïntegreerd worden in de afleveringen. De Fractie wordt geschreven door een team journalisten onder wie Tonie Heijmans van de Volkskrant. En schrijvers met een journalistieke en/of politieke achtergrond.

Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Femke_Halsema
  • http://www.televizier.nl/nieuws/tv-series/vpro-komt-met-nieuwe-dramaserie-de-fractie.4608207.lynkx
  • http://www.sarphatimedia.nl/over-ons/gijs-van-de-westelaken
  • http://www.nieuws.nl/entertainment/20140828/Femke-Halsema-maakt-politiek-drama-voor-VPRO
  • http://www.roeljanssen.nl/wp/biografie


Edwin

Edwin

Op Husl.nl schrijft Edwin over alles wat maar in hem opkomt. Niets meer, niets minder.