De gezondheidsvoordelen van seksspeeltjes

Seksspeeltjes

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Het kopen van seksspeeltjes wordt steeds normaler gevonden. Een studie uit 2009 wees al uit dat de meerderheid van de vrouwen een intiem speeltje heeft uitgeprobeerd of er minimaal één bezit. Mannen blijken nog iets minder in aanraking te zijn gekomen met deze speeltjes. Uit de studie blijkt dat 45% van de mannen tussen den 18 en 65 jaar wel eens een vibrator heeft gebruikt. Een recenter onderzoek uit 2017 (zie bronnen) geeft aan dat het gebruik van deze speeltjes de afgelopen tien jaar is toegenomen. Het wordt ook steeds gebruikelijker om sexspeeltjes te delen met de partner, waar het vroeger meer voor sologebruik werd ingezet. Daarnaast worden de gezondheidsvoordelen steeds meer erkend. Hieronder bekijken we enkele van deze voordelen op basis van meerdere onderzoeken.

Seksuele activiteit bevordert geestelijke gezondheid

Het is algemeen bekend dat seksuele activiteit positief kan bijdragen aan de geestelijke gezondheid. Onderzoek uit 2010 stelt als conclusie: “Een breed scala aan betere psychologische en fysiologische gezondheidsindices wordt specifiek geassocieerd met penis-vaginale geslachtsgemeenschap”. Met andere woorden zou je heel basic kunnen stellen: seks is goed voor de gezondheid. Het onderzoek heeft zich toegespitst op heteroseksuele relaties en heeft homoseksuele relaties voor dit onderzoek buiten beschouwing gelaten. Een onderzoek uit 2017 stelt dat 75% van de ondervraagden vinden dat een gezond seksleven stress kan verminderen. Daarnaast zijn er de volgende voordelen bekend:

 • meer tevredenheid over geestelijke gezondheid
 • meer vertrouwen, intimiteit en liefde in relaties
 • verbeterd vermogen om emoties waar te nemen, te identificeren en uit te drukken
 • verminderd gebruik van uw onvolgroeide psychologische afweermechanisme, of de mentale processen om de stress van emotionele conflicten te verminderen

Seksspeeltjes kunnen seksuele ervaring bevorderen

Recente studie wijst uit dat driekwart van de ondervraagden vrouwen het bereiken van een orgasme tijdens de seks erg belangrijk vinden. Toch wijst het onderzoek ook uit dat vrouwen niet altijd een orgasme hebben: “Zevenenzestig procent van de heteroseksuele vrouwen gaf toe af en toe een orgasme te faken”. Het gebruik van spannende speeltjes in bed kan er voor zorgen dat vrouwen wél een orgasme kunnen krijgen. Daarnaast is een vibrator kopen tegenwoordig steeds eenvoudiger, waardoor dit geen drempel meer vormt. Ook het taboe van seksspeeltjes wordt steeds minder en steeds meer partners delen seksspeeltjes met elkaar.

Behandeling van menopauze symptomen

Onderzoek gepubliceerd in Patient.info (zie bronnen) stelt een opmerkelijke conclusie: “Seksspeeltjes kunnen nuttig zijn bij de behandeling van symptomen van de menopauze zoals vaginale atrofie , vulvale / vaginale pijn en benauwdheid (als gevolg van vaginisme, vulvodynie, lichen sclerosus, gynaekankerbehandelingen en chirurgische ingrepen; neurologische aandoeningen zoals multiple sclerose; gebrek aan opwinding) , en een laag libido”. Daarnaast kan het ook symptomen die horen bij aandoeningen zoals vaginisme verbeteren. Overleg natuurlijk wel even met een (huis)arts als je hier aan lijdt.

Ook mannen hebben baat bij sekspeeltjes

Mannen die gebruik maken van seksspeeltjes (alleen of met hun partner) hebben minder last van erectiestoornissen. Het kan er ook voor zorgen dat mannen meer zin krijgen in seks en dat ze makkelijker tot een orgasme kunnen komen. Er zijn diverse soorten seksspeeltjes speciaal voor mannen op de markt. PsychologyToday heeft onderzocht dat mannen die met regelmaat een vibrator gebruiken minder te maken hebben met erectiestoornissen, geen zin in seks en geen seksueel verlangen.

Bronnen:

 • https://utpjournals.press/doi/full/10.3138/cjhs.2017-0016 (onderzoek 2017)
 • https://newsinfo.iu.edu/news-archive/10877.html (onderzoek 2009)
 • https://dl.acm.org/doi/abs/10.1145/1979742.1979879?download=true (onderzoek 2019)
 • https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1743-6109.2009.01677.x#ss41 (onderzoek over gezondheidsvoordelen van seks algemeen)
 • https://www.apa.org/monitor/2011/04/orgasm
 • https://www.netdoctor.co.uk/healthy-living/sex-life/a28288/sex-toys-health-benefits/
 • https://patient.info/news-and-features/sex-toys-health-benefits-for-women-men#:~:text=%22Using%20sex%20toys%20to%20enhance,brain%20power%2C%22%20comments%20Evans.
 • https://dl.acm.org/doi/abs/10.1145/1979742.1979879?download=true
 • https://www.psychologytoday.com/us/blog/the-truth-about-exercise-addiction/201705/how-sex-toys-impact-relationships

Edwin

Edwin

Op Husl.nl schrijft Edwin over alles wat maar in hem opkomt. Niets meer, niets minder.