Een geboorte van een tweeling is natuurlijk een mooie gebeurtenis. Wanneer je eenmaal thuis bent uit het ziekenhuis is het vaak even wennen voor ouders. De zorg hebben over twee baby’s is toch heel anders dan zorgen voor een kind. Het kan voorkomen dat je het gevoel hebt handen tekort te komen. Je kunt bang zijn dat je de andere kinderen in het gezin of je partner tekort doet. Het is dan ook goed om een dagboek bij te houden zodat je ontdekt dat er ook veel positieve gebeurtenissen plaatsvinden op een dag. Je kunt er alle emoties in kwijt en kunt het altijd weer na lezen. Daarnaast is het goed om hierover met familie of vrienden of familie te praten.
Na de bevalling
Wanneer de bevalling achter de rug is heb je als ouders vaak even tijd nodig. Tijd om alle emoties te verwerken die de bevalling met zich meebrengt. En om te beseffen dat je nu voor twee kinderen de verantwoording hebt. Voor ouders die voor de geboorte van de tweeling al kinderen hebben is het vaak iets gemakkelijker. Deze ouders zijn immers al gewend aan de verzorging van baby’s. Bij een tweeling is het vaak wennen dat wanneer de ene baby tevreden in de wieg ligt. De andere baby ook nog gewassen en gevoed moet worden. Dat is zelfs voor ervaren ouders in de beginperiode ook even wennen.
Weer thuis met de tweeling
In het begin lijkt het erop dat je alleen bezig bent met de verzorging van de baby’s en jezelf afvragen of je het goed doet. Verstandig is dan ook om in de beginperiode de huishoudelijke klusjes die niet meteen nodig zijn niet te doen. Misschien zijn er familieleden, vrienden of kennissen die kunnen helpen met het huishouden. Zodat in het begin al je aandacht naar de baby’s kan gaan. Wanneer het mogelijk is probeer dan samen met je partner er even tussenuit te gaan zonder de kinderen. Wanneer je een vertrouwde oppas hebt voor de kinderen kan het heel ontspannend zijn om even samen wat tijd door te brengen. Belangrijk is dat je tijd blijft besteden aan je hobby’s en vrienden. Ook al lijkt het of je daar geen tijd voor hebt, probeer voor de nodige ontspanning hier echt tijd voor te nemen bijvoorbeeld wanneer de baby’s slapen. De eerste vier jaar wordt meestal als de drukste periode ervaren door ouders van een tweeling. Wanneer de kinderen naar de basisschool gaan zijn ze wat minder afhankelijk van jou dan in de eerste periode.
Schuldgevoelens
Na de geboorte van je tweeling kun je weleens schuldgevoelens krijgen. Schuldgevoelens omdat je minder tijd hebt voor de eerdere kinderen hebt in het gezin en het minder tijd hebben voor je partner. Sommige ouders zijn bang dat ze het ene kind meer aandacht geven dan de ander. Het is goed om over deze gevoelens te praten. Praat hierover met je partner, vrienden of andere ouders van tweelingen. Schuldgevoel kun je ook krijgen omdat vrienden gaan klagen dat je zo weinig tijd voor hen hebt. Leg dan uit dat je het druk hebt met de verzorging van je tweeling. Wanneer je dit uitlegt hebben de meeste mensen hier begrip voor. Durf ook wat hulp te vragen van je omgeving zodat je wat meer tijd overhoudt om wat voor jezelf te doen.
Dagboek
Na de geboorte van een tweeling zijn je dagen vaak goed gevuld. Er gebeuren zoveel dingen op een dag dat je vaak de leuke gebeurtenissen vergeet de eerste periode. Schrijf de dingen die belangrijk zijn voor jou in een dagboek. Op deze manier kun je emoties kwijt op het moment dat jij het wil. Het is belangrijk de leuke gebeurtenissen op te schrijven maar ook de minder leuke ervaringen kun je hierin kwijt. Het is immers jouw dagboek. Voor je tweeling kun je ook een dagboek bijhouden. Hiermee kun je al beginnen tijdens je zwangerschap. Dit kan natuurlijk in een mooi schrift of multomap maar je kunt dit ook online doen wanneer je dat prettiger vindt. Voor de kinderen is waarschijnlijk fijn als je voor ieder kind een apart boekje houd. Ook al is het een tweeling, ieder kind heeft zijn of haar eigen identiteit.
Een huilende tweeling
Een huilende baby is voor sommige ouders al moeilijk. Wanneer er twee baby’s tegelijkertijd huilen, kan dat je weleens een hulpeloos gevoel geven. Het kan voorkomen dat je het idee hebt dat je letterlijk handen tekort komt. De baby’s kun je troosten op de volgende manieren. Leg de baby’s rug tegen rug op je schoot of leg een baby in het babyzitje en de ander op je schoot. Wanneer de tweeling een maand of drie is wordt het huilen vaak minder. Dit omdat ze dan gewend zijn dat ze op elkaar moeten wachten. Sommige mensen die op visite komen hebben goedbedoelde tips. Hier kun je wel eens verward van worden, vertrouw vooral op je eigen gevoel. Wanneer de ene baby de ander aan het huilen maakt. Kun je ervoor kiezen om de baby’s even apart van elkaar op een andere kamer te leggen. Een zacht muziekje of een speeldoosje kan helpen de baby te kalmeren.
De tweeling in bad
Het kan prettig zijn wanneer je de baby’s samen met iemand anders in bad kunt doen. Zeker in het begin wanneer het nog een beetje onwennig voelt om een tweeling te verzorgen. Alleen de kinderen in bad doen kan ook prima. Wanneer je een van de baby’s in bad doet kun je de ander in het zicht in een box of Maxi-Cosi leggen. Verzorg de kinderen om en om als eerste zodat zij beiden kunnen wennen om op hun beurt te wachten. Je kunt een opgevouwen handdoek op de bodem van het badje leggen. Op deze manier glijdt de baby minder snel weg. Vooral ingezeepte baby’s kunnen erg glibberig zijn.