De vier nieuwste iPhones uit de 12 series uitgebreid bekeken

Iphone 12 bekeken welke kopen

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

In oktober 2020 kondigde Apple tijdens een digitaal evenement de nieuwste iPhones aan. Deze nieuwe serie toptelefoons bestaat uit vier modellen. Naast de normale iPhone 12 kun je het model ook kopen in een mini, Pro en Pro Max versie. Met het grootste Super Retina XDR-display ooit en de megasnelle A14 Chip, die Apple zelf heeft ontworpen, zijn dit telefoons die enorm populair zijn. Fotografen krijgen bij de twee duurste modellen meer vrijheid dankzij Apple ProRAW hun hart ophalen, waardoor foto’s nog beter bewerkt kunnen worden. In dit artikel lees je meer over de vier verschillende modellen en krijg je een antwoord op de veelgestelde vragen rondom deze nieuwe Iphone smartphones van het merk Apple.

Alles over de 12-serie smartphones van Apple

De nieuwe iPhone 12 serie telefoons worden gezien als het vlaggenschip van het bedrijf. Deze telefoons zijn verkrijgbaar in meerdere maten en soorten. De telefoons hebben allen een ondersteuning voor het snelle 5g netwerk, vernieuwde OLED schermen en een verbeterde camera ten opzichte van hun voorgangers. De telefoon is ook in een volledig nieuw ontwerp gestoken. De smartphone werd in oktober 2020 aangekondigd en werd in oktober en november 2020 beschikbaar gesteld voor de consument. De iPhone 12 serie bestaat uit vier telefoons:

 • iPhone 12: Deze telefoon wordt gezien als het instapmodel van de serie
 • iPhone 12 mini: Lijkt erg op het instapmodel, maar heeft – zoals de naam al impliceert – een kleiner formaat.
 • iPhone 12 Pro:
 • iPhone 12 Pro Max – de beste en grootste

iPhone 12

Het instapmodel van de serie heeft een 6.1 inch Super Retina XDR OLED-display. Dit is eigenlijk een moeilijk manier om – kort door de bocht – te zeggen dat het scherm helderder is en de kleuren natuurlijker overkomen. Deze telefoon is uitgerust met een geweldige 12 megapixel camera met groothoek en ultra groothoeklens. Er is zelfs ruimte voor 2x optische zoom. Dit model kun je kopen met vier soorten intern geheugen: 64GB, 128GB en 256GB.

iPhone 12 Mini

De mini is eigenlijk gewoon het kleinere model van de normale iPhone 12. Het heeft een 5.4 inch scherm in plaats van een 6.1 inch scherm. In centimeters is de Mini 13,71cm groot, waar de andere versie 15,49 is. Dit is geen enorm verschil, maar voor iemand met kleine handen kan dit toch het verschil zijn tussen moeilijk bedienen en comfortabel bedienen. Net als de andere modellen maakt ook de Mini videopnames op 4K kwaliteit.

iPhone 12 Pro

De Pro-versie lijkt qua design en veel andere interne zaken erg op het instapmodel. Het voegt alleen een aantal dingen toe, zoals een beter geheugen (keuze uit 128GB, 256GB en zelfs 512GB) en een betere camera. Deze telefoon is uitgerust met 4 Deep Fusion camera’s (zie veelgestelde vragen). Daarnaast kun je foto’s maken in ProRAW-formaat. Het bewerken van foto’s zal dan nog makkelijker gaan, omdat de afbeeldingen meer gegevens bevatten die je later kan gebruiken in bewerkingssoftware zoals Lightroom en Photoshop.

iPhone 12 Pro Max

De Pro Max is het duurste model van de nieuwe reeks telefoons. Het is tevens de grootste telefoon van de serie. Het model heeft een iets bredere camerasensor, waardoor er iets meer licht in de cameralens valt, wat een positief iets is overigens. Het grootste verschil tussen de twee topmodellen van Apple is de displaygrootte. De Pro Max heeft een groter display, wat veel mensen als prettig ervaren tijdens bijvoorbeeld het kijken van series op Netflix of filmpjes op YouTube.

Deze foto is gemaakt met de Iphone 12 Pro-serie.

Twijfel je? Lees over de voordelen van ProRAW

Als je twijfelt tussen de verschillende nieuwe iPhone modellen, dan zou ProRAW een verschil kunnen maken. De twee duurste modellen van de iPhone 12 hebben de mogelijkheid om foto’s te schieten in RAW-formaat. Amateur-, hobby- en professionele fotografen kennen het belang van foto’s in dit formaat. Je kan namelijk foto’s nog beter bewerken als deze in RAW-formaat zijn geschoten. Het levert een veel betere basis om mee aan de slag te gaan qua fotobewerking. De afbeelding bestaat uit meerdere afbeeldingframes en bewaart meer gegevens. Foto’s in dit formaat hebben veel voordelen:

 • Hogere kwaliteit dan bijvoorbeeld JPEG
 • Meer opties op het gebied van helderheid
 • Onder- en overbelichting eenvoudig corrigeren
 • Witbalans is beter aanpasbaar
 • Meer details in de foto
 • Foto’s laten zich beter afdrukken
 • Meer kleurruimtes en kleurdetails

Veelgestelde vragen over deze nieuwe telefoons

Een aantal vragen en antwoorden op een rij

? Wat is het verschil tussen de iPhone Pro en Pro Max precies?

Het meest opvallende verschil tussen de ‌‌iPhone 12‌‌ Pro en ‌‌iPhone 12‌‌ Pro Max is de schermgrootte. De ‌‌iPhone 12‌‌ Pro heeft een afmeting van 15,49 cm en de 12 Pro Max heeft een afmeting van 17,01 cm. Daarnaast heeft de Max-versie een net iets bredere camerasensor, die iets meer licht binnen laat en een net iets krachtigere zoom heeft.

? Wat is Super Retina XDR?

XDR is een afkorting voor Extreme Dynamic Range. Het is een verbetering ten opzichte van HDR (High Dynamic Range) dat in de oudere modellen van Apple werd gebruikt. Voordelen van de XDR schermen is dat de kleuren natuurlijker en helderder weergeven worden.

? Wat betekent Deep Fusion in de iPhone 12?

De Iphone 12 is uitgerust met één of meerdere Deep Fusion camera’s. Deze term klinkt misschien wat moeilijk, maar het valt mee. Deze camera combineert meerdere belichtingen op pixelniveau om een foto te maken. Hierdoor is de foto nog scherper en bevat deze meer details. Het is een geheel nieuw computationeel fotografieproces die we ook al bij de 11-serie zagen.

Alle afbeeldingen komen uit de Apple presskit


Edwin

Edwin

Op Husl.nl schrijft Edwin over alles wat maar in hem opkomt. Niets meer, niets minder.