De vliegtijd en oplaadtijd van drones en quadcopters

Drone kopen

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Wie uren denkt te gaan vliegen met een nieuwe drone komt vaak bedrogen uit. De vliegtijd van de goedkopere versies ligt maximaal rond de tien minuten als je er niet te gek mee doet. Daarna moet de drone weer een lange tijd worden opgeladen via het stopcontact of USB. Duurdere modellen kunnen wel 20 minuten mee op één acculading. Ga je constant filmen en foto’s maken, is dit soms wat langer. Ook de windomstandigheden zijn van invloed op de accu. Soms kun je bij de aanschaf van het luchtvoertuig goedkoop een reserveaccu bestellen of krijg je deze gratis bij het kopen van de drone. Hoe lang kun je met een drone vliegen? Hoe lang duurt het opladen gemiddeld? Met welke drones kun je het langste vliegen?

Drones

Drones zijn kleine voertuigen die bestuurt worden vanaf de grond. In het voertuig is dus geen piloot aanwezig. Deze voertuigen worden voor zakelijke markt gebruikt om bijvoorbeeld pakketten te bezorgen op moeilijk toegankelijke plekken en door oliebedrijven om te zoeken naar gebieden waar olie aanwezig kan zijn. Particulieren gebruiken deze voertuigen voornamelijk voor de lol, om ermee te stunten of om leuke foto’s en video’s vanuit de lucht te maken. Met sommige, duurdere, drones kun je langer dan een half uur vliegen. Helaas gaat de accu van een goedkope drone anno slechts maximaal tien minuten mee.

Vliegtijd

De vliegtijd van een drone wordt ook aangegeven als speeltijd (vaak bij goedkopere drones). Deze tijd geeft aan hoe lang je, tussen het opladen door, kunt vliegen of spelen met je drone. Bij de specificaties van verschillende drones wordt de maximale vliegtijd aangegeven. Deze tijd kun je echter alleen bereiken door zo min mogelijk met je voertuig te doen, je geen of weinig foto’s en films maakt en alleen binnen vliegt. Zodra je buiten honderden foto’s of een video wilt maken van een half uur zal de accu van de drone eerder leeg zijn dan dat je video klaar is. Veel kopers van onbemande voertuigen kiezen er dan ook voor om een extra accu aan te schaffen voor hun drone om de speelduur te verlengen.

Drones met een korte vliegtijd

Voorbeelden van een aantal drones, die het meest verkocht zijn zijn op bol.com en Conrad.nl gesorteerd op vliegtijd:

 • Hubsan H107L X4 Mini Quadcopter: vliegtijd maximaal 9 minuten
 • UDI U818A: vliegtijd maximaal 9 minuten
 • Parrot Bebop: vliegtijd enkele accu maximaal 11 minuten. Gratis tweede accu bij aankoop
 • LRP H4 Gravit 2.0: vliegtijd maximaal 11 minuten
 • Imaginarium Drone: vliegtijd maximaal 7 minuten

Met de DJI Vision Plus kun je 25 minuten vliegen

Drones met lange vliegtijd

De volgende drones hebben als belangrijk kenmerk een lange vluchttijd op een enkele accu:

 • Hubsan Micro X4 V2: vliegtijd maximaal 15 minuten (geen camera)
 • DJI Phantom FC40: vliegtijd maximaal 15 minuten
 • DJI Inspire 1: vliegtijd maximaal 18 minuten
 • Parrot AR Elite 2.0: vliegtijd maximaal 25 minuten
 • Yuneec Q500: vliegtijd maximaal 25 minuten
 • DJI Phantom 2 Vision Plus: vliegtijd maximaal 25 minuten
 • Parrot AR Drone Power Edition: vliegtijd maximaal 36 minuten
 • SteadiDrone X: vliegtijd maximaal 60 minuten

De vliegtijd langer maken, tips

Als je drone eenmaal in de lucht is wil je er natuurlijk zo lang mogelijk mee vliegen. Wat kun je zelf doen om de vliegtijd (flight time) te verlengen? Een vijftal tips en trucs op een rij:

 1. Vervang de propellers van je toestel. Start altijd met de grootte die de fabrikant meelevert en begin daarna met experimenteren. Je kunt een nieuw setje propellers online voor een leuke prijs kopen. Als je bijvoorbeeld geen camera op je drone gebruikt is een kleinere propeller geschikt om de batterijduur te verlengen.
 2. Vlieg buiten niet als het hard waait of regent. Je batterij gaat dan veel sneller leeg. Een zacht briesje is de meest ideale omstandigheid voor de accu.
 3. Start met het opladen van de batterij enkele uren voordat je gaat vliegen. Als je dit al een paar dagen van tevoren doet, gaat je batterij minder lang mee tijdens de vlucht.
 4. Verwijder alle onnodige stickers en onderdelen van je drone.
 5. Koop betere en krachtigere batterijen voor je drone. De meegeleverde batterijen zijn niet altijd de beste. Lees je, voordat je ze gaat kopen, wel goed in.
 6. Koop een reserveaccu en zorg dat deze volledig is opgeladen voor je vlucht. Zo verdubbel je de vliegtijd en het plezier.

Oplaadtijd

Veel mensen vergeten te kijken naar de oplaadtijd van de meegeleverde accu en kopen de drone enkel op basis van de prijs en vliegtijd. Sommige drones kunnen misschien wel een kwartier lang vliegen, foto’s maken en filmen, maar moeten daarna vijf uur lang in de oplader zitten. Het is in zulke gevallen raadzaam om een extra accu te kopen of, als je de drone nog niet hebt gekocht, een andere drone aan te schaffen. Gemiddeld moet een drone twee uur opladen voordat je er weer mee kunt vliegen.


Edwin

Edwin

Op Husl.nl schrijft Edwin over alles wat maar in hem opkomt. Niets meer, niets minder.