We bevinden ons in een tijd waarin veel mensen in huis dezelfde meubels heeft staan. Zo zie je in veel huishoudens de Billy boekenkast, een Lack bijzettafeltje en de -inmiddels wereldberoemde- Nolmyra fauteuil. Niet dat dit erg is, maar soms is het ook leuk om iets in huis te hebben wat niemand anders heeft. Handgemaakte meubels, die helemaal naar jouw wens en persoonlijke stijl zijn gemaakt, zijn dan de oplossing! Deze meubels zijn ook helemaal niet zo duur als je denkt. Natuurlijk zijn commerciële meubels, ook wel massaproductie genoemd, vaak wel goedkoper. Handgemaakte meubels hebben echter wel eindeloos veel voordelen. In dit artikel lees je een aantal voordelen van meubels die met de hand worden gemaakt.
Enorm veel opties
Je kan eindeloos kiezen tussen de mogelijkheden bij handgemaakte meubels van een meubelmakerij. Je krijgt verschillende opties als je een meubel laat maken. Zo kies je uit bijvoorbeeld verschillende stoffen en stijlen. Je bepaalt, samen met de meubelmaker, de vorm en stijl van het meubel. Dit is ook ideaal als je een meubel wil laten maken in een ruimte in het huis waar een normaal massaproductie meubel niet goed past.
Duurzaamheid en ethische productie
Massaproductie heeft het voordeel dat de prijs voor de consument laag blijft. Echter wordt er meer schade aangericht dan je misschien denkt. Milieuvriendelijk en duurzaam kun je het in ieder geval niet noemen. Handgemaakte meubels worden doorgaans gemaakt met duurzame materialen. Meubelmakerijen staan er ook om bekend dat zij materialen veel hergebruiken.
Passie en lokale economie door het kopen van handgemaakte meubels
Wie handgemaakte meubels koopt, draagt bij een de passie van iemand. De meubelmaker maakt geen meubels aan de lopende band die al miljoenen keer zijn gemaakt. Hij of zij maakt een product dat uniek is, zorgvuldig tot stand is gekomen en – vaak – met veel plezier is gemaakt. Het geld komt dan ook direct bij de meubelmaker zelf terecht. Je steunt hiermee dus echt de lokale economie. De meubelmaker biedt in veel gevallen véél betere garantievoorwaarden dan de commerciëlere winkels.
Kwaliteit en onderhoud
Bij meubels die in massa worden geproduceerd gaat er vaak iets verloren in kwaliteit. Een echte meubelmaker is bewuster bezig met de meubels, denkt over elk detail na en ziet geen fouten over het hoofd. Meubels die met de hand zijn gemaakt gaan doorgaans ook langer mee. Soms mag je wel even met een potje antiekwas aan de slag. Dan staat het meubel er weer prachtig bij en kan het er weer lang tegenaan!
Behoudt zijn waarde
Handgemaakte meubelen kosten vaak meer dan meubels die in een fabriek zijn gemaakt. Je moet het daarom ook echt zien als een investering. De meubelen die met zorg handgemaakt zijn, behouden veel meer hun waarde dan de commerciële tegenhanger. Soms kost het meer om de commercieel geproduceerde winkelkast, dressoir, boekenkast of linnenkast een aantal keer te vervangen, in plaats van gewoon in één keer een meubel van hoge kwaliteit te kopen. Er wordt soms zelf gezegd dat dit soort meubels van erfstukkwaliteit zijn!