De voordelen van menstruatiecups op een rijtje geplaatst.

Menstruatiecup

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Hoewel menstrueren iets van alle tijden is, wordt er vandaag de dag wel heel anders mee omgegaan dan zovele jaren geleden. Terwijl het in sommige huiskamers voor heel wat ongemakkelijke stiltes lijkt te zorgen, is het in andere huishoudens dan weer een onderwerp zoals een ander. Vandaag de dag zijn er dan ook heel wat manieren om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes rond menstruatie. En wie weet heb je op die manier ook wel al eens gehoord over de zogenaamde menstruatiecup? Tijd om het taboe dus te doorbreken en de pluspunten – en eventuele pijnpunten van de menstruatiecup even op tafel te leggen!

Wat is een menstruatiecup?

Wanneer jonge meisjes de overgang maken naar het echte vrouw zijn, komen ze al gauw in contact met menstruatie. Waar men er vroeger maar liever niet teveel woorden aan vuil maakte, bestaan er vandaag de heel wat middeltjes om het menstrueren enigszins “comfortabel” te laten verlopen. Weg met die angst om vlekken te maken en gedaan met feestjes en/ of zwempartijtjes uit te stellen vanwege een volkomen natuurlijke menstruatiecyclus. Heel wat bedrijven kwamen dan ook al snel op de proppen met maandverband en tampons die door de jaren heen zowel qua design als uitvoering regelmatig aan een update onderworpen werden.

Echter staat de tijd niet stil, en werd vanuit milieuvriendelijk en biologisch standpunt de zogenaamde menstruatiecup voor vrouwen ontwikkeld. Het principe van een dergelijke cup is uiteraard gelijklopend aan dat van het maandverband en/ of tampons en is bijgevolg bedoeld om het maandelijkse bloedverlies op te vangen. Net zoals een tampon, wordt de menstruatiecup dan ook heel voorzichtig in de vagina ingebracht waarna het bloed feilloos kan worden opgevangen.

Hoewel de ontwikkeling van de menstruatiecup relatief recent te noemen is, is er vandaag de dag toch heel wat keuze op het gebied van formaat, design, uitvoering en prijs waardoor er voor elke vrouw wel iets geschikt te vinden zal zijn.

Welke menstruatiecup is geschikt voor jou!

Indien je al wat ervaring hebt in het gebruik van menstruatiecups dan is het uiteraard niet zo moeilijk om het geschikte formaat, type en uitvoering eruit te pikken. Echter, als je voor het eerst op zoek bent naar een degelijke menstruatiecup kan de overvloed aan informatie best wel eens verwarrend overkomen. Zo kun je tegenwoordig menstruatiecups in allerlei uitvoeringen, vormen, formaten, kleuren en prijskaartjes tegenkomen wat de keuze soms wel wat lastig en twijfelachtig maakt. Maar geen nood want wij helpen jou alvast op weg.

Zo zullen de meeste menstruatiecups gekenmerkt worden door die typische standaard beker-achtige vorm waarbij de cup bovenaan duidelijk breder is dan onderaan. In slechts beperkte mate kun je natuurlijk ook kiezen voor de zogenaamde diafragma menstruatiecup. Welk type je ook kiest, besef dat de cups in diverse formaten – meestal van S tot XL – te verkrijgen zijn.

Daarbij dien je uiteraard rekening te houden met verschillende factoren gaande van je leeftijd tot het feit of je al dan niet sexuele betrekkingen hebt gehad en/ of misschien al eens bevallen bent. Zo zullen de meeste jonge meisjes die nog niet bevallen zijn, eerder kiezen voor een menstruatiecup S. Heb je als jonge twintiger regelmatig sexuele betrekkingen zonder ooit bevallen te zijn dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor een cup S of M. Vrouwen die bevallen zijn, ondervinden dat een grotere menstruatiecup vaak veiliger en comfortabeler aanvoelt.

Extra aandachtspunten

Naast het type en het formaat dien je uiteraard rekening te houden met de gebruikte materialen en de stevigheid van de cup. Zo blijken de meeste menstruatiecups uit duurzame doch flexibele materialen te zijn vervaardigd zoals onder meer thermoplastische elastomeren (TPE), siliconen of latex. Het grote voordeel van het gebruik van dergelijke materialen is het feit dat ze BPA-vrij zijn en helemaal geen allergene noch chemische stoffen blijken te bevatten. Kortom, de materialen zijn gekozen rekening houdend met de vaginale flora waardoor de kans op droogte en/ of huidirritatie vrijwel miniem tot onbestaande is.

Wil je graag nog iets meer informatie verkrijgen omtrent het gebruik en de mogelijkheden inzake menstruatiecups dan verwijzen we jou graag door naar de webpagina van de “Perfecte Spiegel” waarbij je over het desbetreffende onderwerp iets meer info aangereikt krijgt.


Edwin

Edwin

Op Husl.nl schrijft Edwin over alles wat maar in hem opkomt. Niets meer, niets minder.