Kerstdorpen worden in Nederland steeds populairder, tuincentrums als Intratuin en Groenrijk spelen daar de afgelopen jaren goed op in. Wanneer u op de afdeling komt waar de kerstdorpen staan uitgestald lijkt het alsof u in een andere wereld komt. Er zijn verschillende eilanden waarop de miniatuurdorpen met kersthuisjes, figuurtjes, dieren en andere accessoires op zijn uitgestald op mooie landschappen met bergen en bomen. Op de eilanden staan kerstdorpen van merken zoals Dickensville, Lemax en Luville maar ook de eigen merken van de tuincentrums staan uitgestald. Dickensville heeft een groot assortiment aan miniatuurhuisjes en accessoires die met de Friese Elfstedentocht te maken hebben. Wanneer u thuis een kerstdorp wilt opzetten is het erg leuk om ideeën op te doen in een tuincentrum. Een miniatuurdorpje kan ook op een vensterbank of dienblad gemaakt worden; met kunstsneeuw, miniatuurhuisjes en accessoires komt u al een heel eind.
Geschiedenis van de kerstdorpen
Het idee om huisjes met de kerst neer te zetten komt oorspronkelijk uit Amerika. In de vorige eeuw maakten Duitse en Tsjechoslowaakse immigranten tijdens de kerstperiode miniatuurhuisjes en figuurtjes van hout. De dorpjes die zij maakten hadden veel weg van een kerststal. De houten figuurtjes en gebouwen bestonden voornamelijk uit boerderijen, kerken, schapen en schaapsherders. Deze miniatuurdorpjes werden opgemerkt door de gebroeders Butler.
Rond 1860 waren de gebroeders Butler uit Amerika een van de eersten die koopwaren importeerden vanuit de hele wereld. Dit deden zij doormiddel van handelsreizen en op die manier konden zij hun koopwaar voor weinig geld aanbieden. In die tijd werd er veel gereisd om handel uit Europa te halen. Tijdens een van zijn handelsreizen belandde de handelaar F.W Woolworth in Duitsland. Daar ontdekte hij dat de door de Duitse immigranten gemaakte houten huisjes in Duitsland tegen een gunstige prijs nagemaakt en verkocht werden. Deze huisjes met bijbehorende figuurtjes werden geïmporteerd naar het postorderbedrijf van de gebroeders Butler.
De handelaar F.W Woolworth vertelde in Japan over het succes van de huisjes. Dus in Japan gingen zij ook miniatuurhuisjes produceren en rond 1930 werden daar sets van acht kartonnen huisjes voor 59 dollarcent verkocht. Als eerste verkochten zij de huisjes met een opening voor de lampjes van de kerstverlichting en met kunstsneeuw op de daken. Vanaf 1940 produceerde Amerika zelf de kartonnen huisjes, daar werd gebruik gemaakt van goedkoper bruin karton. Deze kartonnen huisjes zijn tot ongeveer 1960 gebleven.
De eerste kerstdorpen
De eerste porseleinen kerstdorpjes werden in 1967 geïntroduceerd door Departement56 in de Verenigde Staten. De eerste dorpslijn heette: “Original snow village “het dorpje bestond uit zes huisjes. Het merk Dickensville is ooit in Amerika op de markt gebracht als de goedkopere imitatie van Departement56. Dickensville kon de miniatuurhuisjes voor een voordeliger prijs verkopen omdat zij deze in het Verre Oosten lieten produceren. De figuurtjes die bij de kerstdorpen horen werden vroeger van tin gemaakt. Later werden de figuurtjes net als de huisjes van porselein gemaakt. Departement56 maakt nog als enig bedrijf porseleinen figuurtjes. Andere bedrijven zijn overgestapt op het materiaal polystone voor hun kerstdorpfiguurtjes. Polystone bestaat uit gemalen steensoorten zoals graniet, marmer, en soapstone wat vermengd wordt met vloeibaar hars.
Het merk Dickensville
De geschiedenis van Dickensville is iets minder spectaculair dan die van Departement56. Handelsonderneming PeHa heeft het merk Dickensville vanuit Amerika op de markt gebracht als “betaalbaar” alternatief voor Departement56. De handelsonderneming is in 1918 opgericht en heeft zich sinds 1981 gespecialiseerd in kerstartikelen. In het begin kopieerde Dickensville de kersthuisjes van Department56. Dit bleek later een slimme zet want de markt voor kersthuisjes bestond al. Dickensville richtte zich tot 2009 niet echt op een thema. De huisjes werden massaal vervaardigd in de Noma fabrieken in Hong Kong. Het Nederlandse hoofdkantoor en showroom van PeHa is in Sneek te vinden. In 2010 heeft de firma PeHa besloten om toch een eigen lijn te gaan ontwikkelen. Zij hebben deze lijn gebaseerd op de Elfstedentocht en wordt verkocht onder de naam “Dickensville Elfsteden series”. Deze serie bestaat uit Friese huisjes, ouderwetse schaatsers, en het bruggetje van Bartlehiem en nog vele andere accessoires.
De kerstdorpen van Dickensville
De meeste kerstdorpen, dus ook die van Dickensville. zijn gebaseerd op het Victoriaanse tijdperk en ook op de beroemde verhalen van de bekende Britse schrijver Charles John Huffham Dickens. In 1835 verscheen het eerste literaire werk van deze schrijver in vorm van een beschrijving van het Londens stads-en buitenleven. Dankzij deze beschrijvingen worden zijn de huisjes en hun gevels en de kleding van sommige figuurtjes nog steeds nagemaakt. Andere bekende werken van de schrijver Charles Dickens zijn onder andere Oliver Twist en A Christmas Carol.
Het assortiment van Dickensville
In 2010 is de Dickensville Elfstedentocht uitgebracht. Een serie die bestaat uit porseleinen huisjes met verlichting en kunststof accessoires die met de Friese Elfstedentocht te maken hebben. Alle huisjes zijn gebaseerd op bestaande huisjes en gebouwen uit de elf Friese steden. In de loop van de jaren zijn er steeds meer artikelen uit deze serie bijgekomen.
De gebouwen verdeeld over de elf steden zijn:
- Leeuwarden– Apotheek, Oldenhove, centraal apotheek, de Waag, Jacobijnerkerk, us Mem, de elfstedenrijder
- Sneek – Bakkerij de Haan, Hindelooper kamer, café ter Strake, Twents Bierhuis, waterpoort, watertoren, woonhuis Singel, Poort von Cleve
- IJls – Schaatsfabriek Frisia, bakkerij de Boer, kop hals romp boerderij, molen de Rat(met draaiende wieken) messingklopper
- Sloten – Molen de Kaai, restaurant Bolwerk, stadhuis, glasfabriek, slagerij, huis,
- Stavoren – Hotel vrouwe van Stavoren, leugenbank, ophaalbrug, brugwachtershuis
- Hindeloopen – Restaurant, sluishuis, t` blauwe hok, theehuis, oude stadhuis, kerk
- Workum – Smederij, stadhuis, huis de halve zwaan, kruidenier, vuurtoren
- Bolsward – Balzaal, kapper, sigarenwinkel, stadhuis, molen de Greate klaver, woonhuis
- Harlingen – Galerie atelier Acanthus, Harlingen hotel, stadhuis, vuurtoren(draaiend licht), Havenmantsje gerecht
- Franeker – Planetarium, bloemisterij, Martenastins stadskasteel, schoenmaker, Leger des Heils, korendragershuisje
- Dokkum – Apotheek t` Oude Blokhuis, Dockumer Lokaeltsje station, kerk, woonhuis, koffiebranderij
Overige collecties Dickensville
Buiten de bekende elf steden onderwerpen heeft Dickensville ook nog andere gebouwen en accessoires om een kerstdorp te maken.
- Post office: postkantoor versierd met kerstboompjes en kerstslingers
- First national bank: bankgebouw met medewerkers bij de voordeur, mooi versierd met kerstkransen
- Curiosa: antiekwinkel met een man en een vrouw in Victoriaanse kleding bij de winkeldeur
- Kiddie land: speelplaats voor kinderen met een glijbaan, blokken en de kerstman in een luchtballon
- Moving santa scene: de kerstman in een hangmat die heen en weer beweegt
- Ellen ’s flower: bloemenwinkel met planten en bloemen binnen-en buiten de winkel
- Fernandos hideaway: wegrestaurant met een terras vol mensen
- St Pauls Cathedral: kathedraal met een klokkentoren en kerstversieringen
- Snow scene: dorpje met bergen, kerstboom en de kerstman die in zijn arrenslee zit
- Train station: treinstation met twee klokken op de gevel en mensen in een wachtruimte
- Tailor: kleermakerij in een oud gebouw waarbij de kleermaker aan het werk is te zien door een raam
- Restaurant: gebouw dat een voordeur heeft met goudkleurige elementen en een torentje op het dak
- Church: kerk met nonnen te zien door een doorkijkvenster
- Kelly’ s pizza house: pizza restaurant met een pizzabakker bij de deur
- Bike shop: Fietsverhuur een woonhuis met een winkel