Dit is waarom katten graag gras eten!

Gras eten kat

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Katten doen veel rare dingen. Zo eten sommige katten vaak (en veel) gras, vaak om het een paar minuten later weer uit te spugen. Na eeuwen van mysterie, denken wetenschappers te weten waarom katten graag gras eten, terwijl ze dit vaak weer uitspugen. Onderzoekers voerden een onderzoek uit onder meer dan 1000 katteneigenaren die minstens 3 uur per dag hun kat in de gaten konden houden.

Gras eten bij katten veelvoorkomend

Zoals veel kattenouders vermoedden, is het eten van planten een buitengewoon veelvoorkomend gedrag: eenenzeventig procent van de dieren werd tijdens het experiment zes keer betrapt, terwijl slechts 11% niet aan het gras aten (of dit niet werd waargenomen). Veel online verklaringen voor gras eten suggereren dat het gedrag katten helpt overgeven als ze zich ziek voelen. Maar slechts ongeveer een kwart van de graseters werd daarna overgeven en 91% van de respondenten zei dat hun kat er niet ziek uitzag voordat hij plantaardig materiaal opat.

Braken niet het doel van gras etende kat

In plaats daarvan is het braken slechts een incidenteel bijproduct van het eten van gras – niet het doel – zeggen de onderzoekers. Het eten van planten is instinctief en heeft een evolutionair voordeel voor katten – of dat had het ooit, rapporteren de onderzoekers in 2019 op de jaarlijkse conventie van de International Society for Applied Ethology in Bergen, Noorwegen.

Gras kauwen tegen parasieten

Hun theorie – gebaseerd op onderzoek bij chimpansees en andere wilde dieren – is dat kauwend gras helpt dieren darmparasieten te verdrijven. Gras eten heeft namelijk als gevolg dat de spieractiviteit van het spijsverteringskanaal wordt vergroot. Katten tegenwoordig hebben deze darmparasieten niet meer, maar hebben wel het gras eten tegen parasieten meegekregen in de evolutie.

Advies van de onderzoekers

Het advies van het team aan katteneigenaren: koop wat binnengras waar jouw huisdieren op kunnen kauwen. Dit geeft ze de kans om dit aangeboren gedrag uit te oefenen met een veilige bron van niet-giftig kamerplanten. En als de kat daarna overgeeft, kun jein ieder geval troost putten uit de wetenschap dat het niet expres gaat.


Edwin

Edwin

Op Husl.nl schrijft Edwin over alles wat maar in hem opkomt. Niets meer, niets minder.