Dit moet je weten over judomatten

Judomat

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

De meeste mensen zullen een wit pak, de kleur van de judoband en het rollen over de grond associëren met judo. Maar daar doe je de sport toch echt mee tekort. Judo is een Japanse zelfverdedigingssport waar ontzettend veel techniek, kracht en uithoudingsvermogen voor nodig is om de sport goed te kunnen beheersen. Je moet de tegenstander kunnen overmeesteren zonder deze te blesseren. Dat vraagt om behoorlijk veel zelfbeheersing, maar natuurlijk ook een goede ondergrond om de grondtechnieken en vallen op een veilige manier te kunnen uitvoeren.\

Wat is plexiglas?

De vloer van een dojo, de zaal waarin men oefent in Japanse zelfverdedigingssporten, moet altijd voorzien zijn van judomatten. Een goede judomat breekt de val en voorkomt nare sportblessures. Als een judoka meerdere keren tijdens een judotraining een val maakt, of iemand anders vloert, moet de ondergrond niet te hard zijn. Daarom zijn judomatten vaak gemaakt van stevig vinyl en schuim.

Japanse tatami matten

Een mooi voorbeeld zijn de eeuwenoude Japanse tatami matten. Deze traditionele matten zijn gemaakt van geperst rijststro en worden ook nog steeds toegepast in Japanse interieurs. Wist je bijvoorbeeld dat Japanners de grootte van een kamer uitdrukken in het aantal tatami-matten? Door de stevigheid en de gelijkmatigheid van deze matten, kunnen worp- en grondtechnieken effectiever worden beoefend.

Puzzelmatten

Japanse tatami’s zijn niet goedkoop. Daarom zie je nog maar bij weinig Westerse dojo dat het hele vloeroppervlak is bedekt met tatami matten. Een uitstekend alternatief zijn puzzelmatten. Deze matten, zoals de naam al doet vermoeden, passen als puzzels in elkaar. Doordat de tegels van puzzelmatten op maat gesneden kunnen worden, zijn ze voor elke ruimte geschikt. Bijkomend voordeel is dat puzzelmatten licht van gewicht zijn en in verschillende diktes beschikbaar zijn. Ook het materiaal (EVA schuim) is bestand tegen slijtage. Voor het beoefenen van judo wordt vaak gekozen voor de judomatten met rijststromotief. Deze matten voorkomen dat de judoka’s onder de brandwonden of schaafplekken komen te zitten.