Drone: Jamara X-Flash, tot 40 kilometer per uur vliegen

Cheerson mini drone

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

De X-Flash was een van de populairste drones in 2015 voor kinderen vanaf 12 jaar. Anno 2021 zie je deze drone of gelijkwaardige modellen nog steeds te koop in de winkel en op Marktplaats. Je kan met de drone indrukwekkende stunts zoals 360 graden draaien, flips en salto’s in meerdere richtingen uithalen in de speciale stuntmode. Daarnaast kan de X-Flash in de stand beginner worden gevlogen, waarbij de dronepiloot veel ondersteuning krijgt om een stabiele vlucht te kunnen garanderen. Wat zijn de specificaties en andere belangrijke kenmerken van de Jamara X-Flash? Is deze drone wel zo geschikt voor kinderen en is ouderlijk toezicht gewenst?

Wat is Jamara?

Het merk Jamara is een familiebedrijf uit Duitsland dat in 1973 is opgericht door de broers Otto en Erich Natterer. Zij zijn een klein winkeltje en fabriekje begonnen in de kelder van het huis van hun ouders. In deze ruimte experimenteerden zijn met allerlei speelgoed. Het was Otto Natterer die als een van de eerste in de wereld, een speelgoedvoertuig op afstand bestuurbaar maakte. Met deze Radio-Controlled voertuigen heeft Jamara naam gemaakt en dat blijven zij anno 2015 nog steeds doen. Jamara heeft dochterbedrijven opgericht zoals Jamara Toys, waar de drones, quadcopters en ander op afstand bestuurbaar speelgoed onder valt en Jamara Solar opgericht. Ook hebben zij het merk Torcster onder hun hoede. Jamara heeft een hoofdkantoor in Duitsland, maar verkoopt drones en ander speelgoed in tientallen landen.

De Jamara X-Flash

De Jamara X-Flash is een quadcopter, maar wordt ook wel quadrocopter genoemd. Dit is een type drone dat wordt aangedreven door vier propellers. Anno 2015 is dit het meest populaire type op de markt wegens de verhoogde stabiliteit ten opzichte van de Radio-Controlled helikopters. De X-Flash heeft een adviesprijs van 60 euro en is zeer geschikt voor de beginnende vlieger, omdat de X-Flash in de standen beginner, professional en stunt, gezet kan worden. De Jamara quadrocopter kan een indrukwekkende snelheid halen van 40 kilometer per uur. Als je er mee vliegt geven de LED-lampjes, die op de drone zijn gemonteerd, netjes aan welke kant het apparaat op vliegt en wanneer de batterij bijna op is. Een reserveaccu kan voor weinig geld worden gekocht en kan tussen het vliegen door gemakkelijk worden verwisseld. De turbo functie op de drone zorgt er voor dat de drone hard kan vliegen en toch makkelijk te besturen is. Bij sommige online webwinkels wordt de adviesleeftijd van 8 jaar genoemd, maar volgens de officiële website van Jamara is de X-Flash voor kinderen vanaf 12 jaar geschikt.

Belangrijkste specificaties

Volgens de officiële website van Jamara zijn de belangrijkste kenmerken van de X-Flash als volgt:

 • Merk: Jamara
 • Model: X-Flash – Drone
 • Type: drone, quadrocopter, quadcopter
 • Afmetingen: 149x56x31mm(lxbxh)
 • Stunts: Roll, 360 graden spin, salto en flips
 • Adviesprijs 2015: 60 euro
 • Besturing: controller
 • Vluchtmodi: beginner, gevorderd, expert en stunt
 • Max. snelheid: tot 40 kilometer per uur

De X-Flash aan het werk zien

De X-Flash kopen zonder deze gezien te hebben is onhandig en valt daarom ook niet aan te raden. Je kunt op meerdere videowebsites films bekijken die te maken hebben met de drone. Zo weet je tenminste waar je gemiddeld 60 euro aan uit gaat geven. Een greep uit de selectie beschikbare reviews en films op de website YouTube:

 • Een vlucht in de buitenlucht: https://www.youtube.com/watch?v=LfYcyS-YSqo
 • Een vlucht in het donker (LED): https://www.youtube.com/watch?v=IeqUCguO7n8
 • Vergelijk met de gelijkwaardige Jamara X-Hornet: https://www.youtube.com/watch?v=4XDPqskkYrU

Ouderlijk toezicht

Sommige webwinkels in de Benelux hebben de adviesleeftijd vanaf vijf, zes of zeven jaar bij de X-Flash geplaatst. Het bedrijf Jamara adviseert, in de Engelse gebruiksaanwijzing, echter dat kinderen jonger dan 12 jaar deze drone niet besturen. Er kunnen kleine onderdelen van de drone af komen als deze tegen objecten vliegt (verstikkingsgevaar bij inslikken) en omdat de drone kan een snelheid van 40 kilometer per uur halen, kan het erg gevaarlijk zijn wanneer de controle wordt verloren. De X-Flash in de handen van kinderen ouder dan 12 jaar is alleen verstandig als deze kinderen tijdens de vlucht onder toezicht staan van een volwassene die in kan grijpen wanneer nodig.


Edwin

Edwin

Op Husl.nl schrijft Edwin over alles wat maar in hem opkomt. Niets meer, niets minder.