Een Bitcoin wallet voor iPad, iPhone, Android en Windows

Bitcoin

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Om een aankoop te doen met de digitale munt Bitcoin moet u allereerst beschikken over een wallet. Dit is een online of offline portemonnee om uw coins in op te slaan. Er zijn meerdere opties om een portemonnee aan te maken of te downloaden, zo kunt u deze downloaden voor op de iPad, iPhone, Android toestellen maar ook op de laptop of PC. Jouw Bitcoin zitten veilig opgeslagen in het wallet.dat bestand, dat u zelf op meerdere manieren kunt beveiligen middels een wachtwoord. Wat voor wallets zijn er voor uw Bitcoin beschikbaar?

Starten met Bitcoin

Als beginnende gebruiker van Bitcoin hoeft u zich niet te verdiepen in de technische details. Zodra u een wallet (portemonnee voor Bitcoins) heeft geïnstalleerd kunt u al beginnen met het kopen van de coins en het besteden bij bijvoorbeeld Microsoft (V.S.) en Thuisbezorgd.nl. De wallet genereerd automatisch een uniek Bitcoin Adres waarmee u deze betalingen kunt verrichten. Dit adres kunt u ook met uw vrienden, familieleden en andere bekenden delen zodat zij ook geld naar uw portemonnee kunnen overmaken. Mocht u interesse hebben in het mechanisme en principe van Bitcoin en andere cryptocurrency kunt u informatie zoeken over de blockchain en Mining op bijvoorbeeld de grootste website over Bitcoin.


Bitcoin wallet voor de iPad, iPhone en andere iOS toestellen

Een wallet op toestellen die draaien op het besturingssysteem iOS vinden is niet lastig. Er voor zorgen dat u een betrouwbare app download is echter wel een stuk lastiger. Er zijn tientallen wallets beschikbaar die niet goed met uw gegevens omgaan. De volgende apps zijn geschikt om uw coins op te slaan en om online en offline aankopen mee te doen in Nederland en België:

 • Breadwallet
 • Hive
 • Green Adress

Bitcoin Wallet voor Android toestellen

U kunt een wallet op uw telefoon installeren om, bij voorkeur kleine, betalingen te verrichten. Voordeel is dat u bij veel winkels door middel van het scannen van een QR-code al een betaling kunt doen. De volgende vijf apps zijn hier het meest geschikt voor en betrouwbaar bevonden door de Bitcoin community:

 • Bitcoin Wallet (ook voor Blackberry)
 • KnC Wallet
 • Hive
 • Mycelium
 • Green Address

Desktop Wallets voor Mac, Linux en Windows besturingssystemen

De Bitcoin wallet die u kunt downloaden voor de Windows PC of laptop is verreweg het meest betrouwbaar omdat deze al sinds het ontstaan van Bitcoin bestaat en dus door veel mensen is gecontroleerd. Deze wallet heeft ook wel de Bitcoin-QT of Satoshi Client (vernoemd naar de bedenker van de digitale munt). Als u deze heeft gedownload moet u de wallet een tijd open laten staan omdat deze eerst alle transacties die ooit zijn gedaan met Bitcoin moeten inladen. Tijdrovend, maar wel betrouwbaar. Vergeet niet om regelmatig een back-up te maken van de portemonnee en deze op alle mogelijke manieren te beveiligen. De wallet kunt u downloaden van bijvoorbeeld MultiBit en BitcoinArmy.


Online portemonnee

Er bestaan anno 2014 honderden websites waarbij u een online wallet kunt aanmaken voor uw Bitcoins. Groot nadeel is echter wel dat u er op moet vertrouwen dat de eigenaren van de websites goed omgaan met uw gegevens. Gaat de website failliet of als deze plots volledig van het web verdwijnt, bent u in de meeste gevallen uw geld kwijt. De online wallet van BlockChain wordt het meest gebruikt om uw coins online op te slaan. Als u wilt handelen met grotere hoeveelheden of grote aankopen met cryptocoins wilt doen, kunt u het beste een wallet zelf downloaden en beveiligen.


Tips en beveiliging

Een enkele Bitcoin is veel geld waard. Het is daarom van groot belang dat u de gekochte Bitcoins goed beveiligd en opslaat. Volg daarnaast de volgende tips goed op:

 1. Als u heeft gekozen voor een online wallet of een wallet die u via een app op de mobiele telefoon download, kunt u het beste alleen kleine hoeveelheden Bitcoin opslaan. Het risico dat een website failliet gaat of onzorgvuldig met uw gegevens omgaat is helaas altijd aanwezig. U bent in de meeste gevallen de Bitcoins gewoon kwijt.
 2. Kies bij de versleuteling van een wallet (zowel on- als offline) voor een moeilijk wachtwoord. Gebruik hoofdletters, cijfers, kleine letters en vreemde tekens. Verander ook het wachtwoord op regelmatig basis en deel dit wachtwoord nooit met andere mensen.
 3. Wilt u grote aankopen doen met Bitcoins? Download dan de officiële cliënt van Bitcoin en doe daarmee uw grote aankopen. Voor kleine aankopen kunt u de coins overmaken naar een online wallet of app.
 4. Maak regelmatig een back-up van het wallet.dat bestand op bijvoorbeeld een USB-Stick, externe harde schrijf of in de cloud. Mocht uw pc of laptop crashen dan bent u de munten niet kwijt.

Edwin

Edwin

Op Husl.nl schrijft Edwin over alles wat maar in hem opkomt. Niets meer, niets minder.