Een boot; van eenvoud tot prestige

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Nederland is een waterrijk land. De grote rivieren worden gevormd door de Maas, IJssel, Waal, Neder-Rijn en Lek. Uiteindelijk monden de rivieren uit in de Waddenzee, Noordzee of IJsselmeer. De waterwegen zijn onmisbaar voor de economie, het transport, maar ook voor de recreatie en watersport. Rijkswaterstaat doet het beheer en onderhoud in en langs de rivieren. In Nederland is 6250 kilometer aan waterwegen.

Wat voor boot vaar jij?

Bij waterrecreatie en watersport hoort een boot. Echter een boot kan verschillende variaties hebben. We hebben het immers niet over een auto, maar een specifiek vaartuig. Het kan een kano of roeiboot betreffen, maar ook een sloep, plezierjacht of een zeilboot. Zelfs een zeilboot kent weer verschillende variaties zoals multihulls. Het zijn zeilboten met meer dan een romp zoals een catamaran met twee rompen.

Motor, zeil of beiden?

De aandrijving is een belangrijk onderscheid in boten. Wordt de boot aangedreven met een motor of met een zeil of beiden? Bij de motorboten ook een onderscheid in kajuitboten en open boten. Van prestigieuze motorjachten tot een bescheiden open sloep. Daar hangen verschillende prijskaartjes aan. Van de luxe gebouwde kajuitjachten en motorkruisers is er geen maximumprijs. Nederland heeft een naam hoog te houden met betrekking tot de bouw van die slagschepen. Vanuit de gehele wereld worden de peperdure jachten besteld met alle luxe die een klant wil; van op maat gemaakte bootstoelen tot een superluxe inrichting.

Sloep meest populair

Het is niet verwonderlijk dat de sloep de meest gevaren boot is. Door zijn compacte vorm biedt het voor een gemiddeld gezin genoeg vaarplezier. Ze zijn er met of zonder een kajuit en afhankelijk van het motorvermogen zijn ze ook nog eens redelijk snel. Moet het een stapje meer zijn dan zijn er de snelle motorboten. Een ander type zijn de RIB’s. Het zijn stijve opblaasbare boten die we met name kennen van snelle reddingsboten.

Door de coronapandemie is de waterrecreatie terug van weggeweest. Veel mensen gingen het water op om veilig te recreëren. Vooral de sloepenmarkt is enorm toegenomen. Dit heeft er wel voor gezorgd dat de boten een stuk duurder zijn geworden.