Een elektrische fatbike, een super stoere elektrische fiets

Elektrische Fatbike

Iedereen heeft ze wel eens zien rijden, een elektrische fatbike. Een elektrische fatbike heeft meestal wat weg van een oude motorfiets. De fietsen zijn gemaakt voor comfort en je kan er heerlijk mee cruisen. 

Wat is een elektrische fatbike?  

De fatbike komt oorspronkelijk uit de mountainbike-wereld en is begonnen als een mountainbike met dikke banden. De dikke banden zorgen voor extra grip en voor een comfortabel ritje. Toen is ervoor gekozen om dit ook eens op een beach cruiser fiets te proberen. Het enige probleem van de dikke banden is dat het fietsen nogal zwaar kan zijn. Met een elektromotor is dit probleem natuurlijk opgelost en heb je hier geen last meer van. 

De dikke banden hebben ook nog eens als groot voordeel dat je eigenlijk op elk terrein kan rijden, zo is een ritje in de sneeuw of op het strand voor de elektrische fatbike geen probleem. 

Met een e-fatbike kan je dus lekker comfortabel toeren. De fatbikes zijn altijd robuust gebouwd en kunnen tegen een stootje. Ook de elektrische aandrijving werkt iets anders als iedere andere e-bike. Zo hebben de meeste e-bikes een trapsensor en deze sensor meet de kracht die op de trappers wordt uitgevoerd. Een e-fatbike is meestal uitgerust met een rotatiesensor. Deze meet niet hoeveel kracht er wordt uitgevoerd, maar alleen of de trappers rond aan het draaien zijn. Dit heeft als groot voordeel dat het niet nodig is om kracht te zetten. Alleen de trappers ronddraaien is voldoende en dit zorgt voor een unieke rijervaring.  

Met de meeste e-fatbikes is het ook mogelijk om deze zonder trapondersteuning te gebruiken. Zo hebben de meeste modellen een gaspedaal wat je kan gebruiken om te accelereren. Helaas mag dit in Nederland niet gebruikt worden op de openbare weg. Als je dus op de openbare weg wilt rijden moet deze optie dus uitgeschakeld blijven en mag je alleen van de trapondersteuning gebruik maken. 

Hogere actieradius als normale elektrische fiets 

Door het grote robuuste frame van de elektrische fatbike is er ook meer ruimte voor de accu. Zo hebben de meeste e-fatbikes een actieradius boven de 80 kilometer en tot wel 120 kilometer. Een gemiddelde elektrische fiets komt vaak niet verder als 65 kilometer. 

Edwin

Edwin

Op Husl.nl schrijft Edwin over alles wat maar in hem opkomt. Niets meer, niets minder.

Plaats een reactie