Een goed hoofdkussen aanschaffen: de verschillende soorten

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Het kopen van een kussen voor in bed is essentieel voor een goede nachtrust. U krijgt te maken met verschillende soorten hoofdkussens, materialen en vormen. Een goed hoofdkussen zorgt voor een betere nachtrust en mag niet ontbreken in een gezonde slaapkamer. U besteedt immers een derde van uw leven in bed. Waar moet u op letten bij de aanschaf van een hoofdkussen? Naast hoofdkussens let je ook op een goed dekbedovertrek. Vergelijk goed alle dekbedovertrekken voordat je een keuze maakt!

Hoofdkussen en slapen

Een goed hoofdkussen is essentieel voor een gezonde en goede nachtrust. Een kussen moet om de vijf jaar vervangen worden. De vorm is er dan uit en het kussen biedt dan niet meer de juiste ondersteuning. In vijf jaar tijd hebben zich in het kussen ook schimmels en bacteriën kunnen vestigen. Uit Japans onderzoek is gebleken dat een slecht gekozen hoofdkussen de oorzaak kan zijn van een slechte nachtrust en rugpijn. Als een kussen al twee centimeter te hoog of te laag is kan dit de nachtrust negatief beïnvloeden. Mensen die het juiste kussen hebben aangeschaft hebben meer energie op een dag en een verlaagde kans op hoofd- schouder- en rugklachten. Daarnaast zijn ook aspecten als materiaal, vorm en hardheid van een kussen van belang bij de aanschaf van een juist hoofdkussen.

Vulling

Bij de aanschaf van een nieuw kussen dient er een keuze gemaakt te worden tussen meerdere soorten kussens en vullingen. Het is raadzaam om voor aankoop goed na te gaan welk soort bij u past. Het juiste hoofdkussen is per persoon afhankelijk

Synthetisch

De basis van een synthetisch kussen bestaat voor het grootste deel uit polyester. Dit type hoofdkussen is makkelijk te wassen, zacht, licht en flexibel. Het is tevens het ideale kussen voor mensen die op de rug slapen. Dit kussen wordt voornamelijk gekocht dankzij de antiallergische eigenschappen. Wegens de hygiënische eigenschappen is het ook een ideaal reserve kussen voor bijvoorbeeld een extra kussen ter ondersteuning of logees.

Dons

Dit type kussen is gevuld met dons en veren. De kwaliteit van het kussen wordt bepaald door de hoeveelheid dons die aanwezig is. Als er meer dons inzit zal het kussen zachter zijn. Een dons kussen moet echter wel iedere dag worden opgeschud, omdat het de vorm niet zal behouden. Dit type kussen ondersteunt wel het hoofd, maar biedt doorgaans onvoldoende ondersteuning in de nek. Voordeel is dat het zacht ligt.

Traagschuim

Traagschuim wordt in de winkel ook onder astronauten schuim verkocht en staat bekend om de goede ondersteuning van de nek. Gedurende de nacht warmt het kussen op dankzij de druk die de persoon met zijn hoofd op het kussen uitvoert. Het wisselen van houding gaat lastiger vergeleken met de andere type kussen. Het voordeel van deze vulling is dat het kussen zich aanpast aan de persoon naarmate het langer in gebruik is. Voor mensen die veel transpireren in de nacht is dit kussen minder geschikt.

Latex

Dit materiaal is als enige geheel vormvast. Tijdens het produceren van dit soort kussens wordt het geheel in een vorm gegoten. Het is een erg stevig kussen en heeft een langere periode van gewenning. Omdat huisstofmijt niet goed kan leven in Latex, zijn hoofdkussens met dit soort vulling ideaal voor mensen met huisstofmijtallergie. Dit kussen is geschikt voor mensen die op hun rug of zij slapen.

Wol

De vulling is gemaakt van natuurlijk wol. Belangrijkste eigenschap van deze vulling is het isolatievermogen. Voor mensen die ‘nachts veel transpireren is het de beste optie. Nadeel van deze vulling is de slechte ondersteuning voor schouder, nek en wervelkolom. Daarnaast is een wollen kussen niet geschikt voor mensen die een huisstofmijtallergie hebben. Wol is warm en zakt snel in. Voor mensen met nekklachten biedt deze op lange termijn geen ondersteuning.

Persoonlijke slaapstijl

Iedereen slaapt anders en tijdens de nacht verwisselen wij regelmatig van positie. Er zijn drie algemene slaapstijlen. Bij iedere slaapstijl past een ander type kussen.

Rug slapers

Deze houding staat bekend als de meest gezonde houding, maar het is een houding die in de praktijk niet vaak voorkomt. Op deze manier verdeel je het eigen gewicht volledig over het matras en kussen. Het kussen dat hierbij past zorgt ervoor dat het hoofd licht naar voren wordt getild. Als het kussen dit niet doet dan kan dit spanning in de nek geven bij het opstaan. Dunne en stevige kussens worden aangeraden. Latex kussens en hoofdkussens met een nekondersteuning passen bij dit slaaptype.

Zij slapers

Deze manier van slapen komt het meeste voor. Hierbij is ook het type matras van belang. Een slecht gekozen matras kan de oorzaak zijn van heup- schouder- en nekklachten. De beste kussens ondersteunen het hoofd op een manier dat de nek niet gebogen is. Een dikker kussen met een stevige rand past bij de zijslaper.

Buik slapers

Op de buik slapen wordt in de meeste gevallen niet aangeraden. Dit is een houding die in de praktijk het minste voorkomt. Het is slecht voor de rug en de druk op de nek is hoger. Het kan de oorzaak zijn van lage rugpijn in de ochtend. Als er al sprake is van nek- en rugklachten is het advies om deze manier van slapen te vermijden. Dunne kussens worden aangeraden voor buikslapers.

Kopen

Een goed hoofdkussen kan het best worden aangeschaft bij een speciaalzaak. Zij kunnen tips geven en uitleggen welk type kussen het beste bij u past. Een aantal bekende ketens in Nederland zijn:

  • Molenaar Bedden
  • Orthocor
  • Van der Schuit
  • Beter bed

Edwin

Edwin

Op Husl.nl schrijft Edwin over alles wat maar in hem opkomt. Niets meer, niets minder.