Een goedkope en trendy kerst

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Kersttrends veranderen van jaar tot jaar. Toch zijn er veel overeenkomsten; elk jaar weer. Eén van de trends is het werken met goud- en zilverkleurige metalen versieringen in de kerstboom. Hierbij moet u denken aan grote strikken en linten met daaraan kleinere glimmende kerstornamenten. December is voor veel mensen een “dure” maand, het is dan ook een stuk goedkoper om zelf uw kerstversiering te maken. Kinderen vinden het vaak ook leuk om mee te helpen tijdens dit creatieve proces. Bij winkels als Blokker en Action kunt u slagen voor voordelige spullen om decoraties mee te maken, maar ook in de kringloopwinkels kunt u het gehele jaar door een groot aanbod kerstartikelen voor een zacht prijsje vinden. Wat zijn de kersttrends die je vaak terugziet verder?

Decoreren met kleur

Je mag elk jaar jouw creativiteit kwijt in de versieringen in huis. De kersttrends zijn onder andere het gebruik van veel kleuren met daarbij “blingbling” (blinkende voorwerpen). Voor kerstaccessoires wordt er deze kerst veel gebruik gemaakt van de materialen porselein, wol, hout, gehaakte stoffen en glas. Verschillende kleuren kerstversieringen in dezelfde boom is daarnaast ook helemaal hip voor dit jaar.

Een witte boom

Een witte boom met daarin de kleuren turquoise, lichtblauw, lichtgroen of andere pasteltinten is een trendy manier om rust in de woonruimte te creëren tijdens de drukke kerstdagen. Wanneer u een rustige omgeving wilt creëren kunt u het beste niet teveel decoraties, op de kerstboom na, neerzetten in huis. Als u er toch voor kiest om decoraties te plaatsen, houdt u dan rekening met de kleuren die u in de kerstboom heeft gebruikt.

Felle kleuren

Paars, fel roze, rood en smaragdgroene kleuren vormen een degelijke basis als kleur van uw versieringen in de kerstboom. U kunt deze felle kleuren uitstekend combineren met de gouden en zilveren kleuren (die dit jaar helemaal hip zijn). Natuurlijk kunt u deze kerstversiering aanvullen met andere felle kleuren naar keuze

Natuurlijke kleuren

De kleur champagne is de laatste vijf jaar al populair met kerst. Samen met natuurlijke tinten zoals brons en bruin levert dit een prachtige kerstboom op. Deze kleur champagne is ook geschikt als basiskleur voor de boom. Naast deze kleur zijn rode of paarse decoraties in de boom een goede en natuurlijke kleurcombinatie

Klassieke kleuren

Rood- en appelgroen zijn de klassieke kleuren die al jaren bekend zijn, dit jaar is de toevoeging van de smaragdgroene kleur erg populair. In het verleden werden er vaak rode en groene decoraties samen met goud of zilver gecombineerd. Dit jaar worden deze kleuren gemixt met wit.

Stoere kleuren

Grijs, denim blauw en gebroken wit gaan prima samen met de kleuren brons en donkergoud. Wanneer u niet van pastel of fel gekleurde kerstdecoraties houdt is dit vast iets voor u. Deze decoraties passen goed bij een stoer interieur.

Exotische kleuren

Voor een meer exotische boom kunnen de kleuren paars, rood en goud gebruikt worden als accenten. Gecombineerd met vlinders, papegaaitjes en andere exotische dieren en bloemen wordt dit een boom met een warme uitstraling.

Kerstboomversieringen

Het is slim om in de maand januari alvast kerstboomversieringen en accessoires te kopen voor het volgende jaar. Bij verschillende winkels zoals bijvoorbeeld Blokker, Action en verschillende tuintuincentra gaan de overgebleven kerstspullen voordelig weg na de feestdagen. Kortingen tot 80% zijn geen uitzondering. Overige tips voor leuke versieringen voor in de kerstboom zijn:

 • U kunt dennenappels bespuiten met kunstsneeuw en daarna ophangen in de kerstboom met een mooi lint. Voor het lint kunt u trendy kleuren gebruiken.
 • Met een figuurzaag en een plaatje triplex kunt u zelf houten kerstfiguurtjes zagen en deze zelf, of eventueel met uw kinderen, een mooie kleur geven. Hang deze figuurtjes in de kerstboom met behulp van lint of kerstboomhaakjes.
 • Een doorzichtige kerstbal kunt u ieder jaar hergebruiken. Het kroontje van de kerstbal kunt u eraf halen, zodat u de bal zelf kunt vullen met stukjes lint of kunstsneeuw met glitters in een trendy kleur.
 • Bij Kringloopwinkels kunt u in de maand december vaak leuke kerstspulletjes kopen voor een mooi prijsje.
 • Prik glimmende pailletjes (kleine glimmende plaatjes met een gaatje in het midden) met een speld in een bolletje van piepschuim en maak zo een trendy blingbling kerstbal.
 • Gehaakte kerstballen zijn trendy dit jaar. U kunt de kleuren zelf uitkiezen. Maakt u de kerstballen effen, gestreept of geblokt? Dit jaar maakt het niet uit!
 • Laat uw kinderen met strijkkralen mooie sterren of andere kerstfiguren maken die u later samen in de kerstboom kunt ophangen.

Kerstaccessoires

Accessoires voor de kerst zijn vaak gemakkelijk zelf te maken met eenvoudige middelen en hoeven niet duur te zijn.

 • Als u een wit porseleinen schaaltje in huis heeft kunt u deze met porseleinverf beschilderen en daar eventueel kerstballen of kerstkoekjes in presenteren.
 • Wanneer u een aantal kleine conservenpotjes goed schoonmaakt kunt u deze beschilderen met glasverf. Als de verf goed droog is kunt u er bijvoorbeeld een waxinelichtje in plaatsen.
 • Zoek een mooie tak, die van een boom gevallen is, bespuit deze met witte verf en hang daar gehaakte ijskristallen aan.
 • Spuit dennenappels in de kleur die u mooi vindt en hang deze aan de tak.
 • Plak op enkele schoongemaakte conservenpotjes stickers met bijvoorbeeld engeltjes of sterretjes. Verf het potje met glasverf, vergeet niet om ook over de stickers heen te verven. Als de verf droog is kunt u de stickers van het potje verwijderen en een waxinelichtje in het geheel plaatsen om zo een sfeerlichtje te creëren.
 • Koop een goedkoop wit laken en laat uw kinderen met textielstiften mooie kersttekeningen maken op dit laken. Leg het laken vervolgens over uw eettafel.
 • Vul een lage glazen vaas met kunstsneeuw en zet daar een porseleinen huisje met verlichting in. Zet daar kleine kunststof boompjes omheen. U kunt ook restjes van de kerstboom of andere groene takken gebruiken om als decoratie om het huisje heen te leggen.
 • Kinderen vinden het altijd leuk om zelf een kerststukje te maken. Koop een stukje groene oase om daar dennentakjes in te steken (of gebruik groene takjes uit de tuin Laat uw kinderen hun eigen fantasie gebruiken, dat levert vaak de leukste kerststukjes op.
 • Plak rode tape in kleine vierkante vlakken op de ramen. Spuit met een bus spuitsneeuw in de hoekjes sneeuw. U kunt eventueel ook mallen kopen waarmee u kerstfiguren op uw raam kunt spuiten. Wanneer u de spuitsneeuw weer wilt verwijderen van uw ramen kunt u de ramen bespuiten met een glasreiniger. Daarna kunt u het raam afnemen met een stuk keukenrol. Neem vervolgens een emmer water met een daarin een, in vier stukken gesneden ui, en zeem het raam zoals u altijd doet. Alle sporen van de spuitsneeuw verdwijnen op deze manier snel.


Edwin

Edwin

Op Husl.nl schrijft Edwin over alles wat maar in hem opkomt. Niets meer, niets minder.