Een rustgevende slaapkamer inrichten: tien tips

Opgeruimd huis

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Uw slaapkamer is een plek waar u aan het einde van een lange dag kunt rusten, relaxen en aan momenten van rust kunt denken voordat u vredig in slaap valt. Dit klinkt echter als een sprookje in de hectische wereld van tegenwoordig. Vredig slapen is er vaak, zelfs in eigen slaapkamer, niet bij. Een rustige, gezonde en mooie slaapkamer inrichten kan met enkele tips

Tien tips

De slaapkamer moet een oase van rust zijn. U moet hier een goede nachtrust kunnen krijgen en weer opgewekt en vol energie wakker kunnen worden. Bekijk uw eigen slaapkamer kritisch en verbeter deze aan de hand van de volgende tien tips.

1. Juiste verlichting

Felle en grote verlichting zorgen voor een visuele verstoring in de slaapkamer. De verkeerde verlichting kan zelfs de interne klok van het menselijk lichaam in de war schoppen. U kunt dan langer wakker liggen, zelfs nadat het licht uit is gezet. In plaats van een grote lamp kunt u er het beste voor kiezen om meerdere kleine lampen te plaatsen over de gehele kamer. Deze kunnen op verschillende hoogten worden geplaatst zoals: op een grote kast, op het nachtkastje en op een klein kastje in de hoek. Zo kunt u enkel de lampen gebruiken die u echt nodig heeft. Een rustige lampenkamp die het meeste licht blokkeert is essentieel voor een goede nachtrust.

2. Zachte kleuren

U houdt misschien erg van kleuren als appelgroen, blauw, felgeel en meer uit het oog springende kleuren, maar deze zijn voor de slaapkamer niet geschikt. Fellere kleuren kunnen gebruikt worden op plekken waar het goed is om energie en motivatie te behouden als kantoren, keukens en sportcomplexen. Aan het einde van een lange dag kunnen felle kleuren u afleiden en u kunt er chagrijnig van worden. Om een rustgevende en relaxende sfeer in de slaapkamer te creëren kunt u de slaapkamer het beste vullen met rustige en zachte kleuren als grijs (de kleur van duiven), licht koraal, pastel roze en selderijgroen. Zorg er wel goed voor dat de kleuren niet met elkaar vloeken.

3. Goed bed kopen

Koop het beste bed voor uw lichaam. Ieder persoon heeft een ander idee over het perfecte bed voor de slaapkamer. Een slechte rug kan bijvoorbeeld een reden zijn om een stevig matras te kopen, terwijl andere mensen een voorkeur geven aan een zacht matras waar ze volledig in weg kunnen zinken. Koop een matras en bed dat geschikt is voor uw lengte. Een kleine vrouw slaapt misschien alleen in een eenpersoonsbed prima, maar als er een partner bijkomt is er een gebrek aan ruimte. Wees er zeker van dat er voor iedereen voldoende ruimte is (kinderen, partner, vriendjes, vriendinnetjes). Was daarnaast het beddengoed minstens één keer per week en kleed het bed aan met kussens en dekens van verschillende formaten en dikten. Zo kunt u tijdens de warme nachten extra lagen makkelijk verwijderen zonder direct naakt te slapen. Tijdens de wintermaanden kunt lagen naar keuze toevoegen om de ideale temperatuur op de slaapkamer te behouden.

4. Witte ruis

Witte ruis staat beter bekend als white noise en zijn zachte geluiden die u vaak continue kunt horen. U went zo erg aan deze geluiden dat de hersenen ze niet meer opmerken. Dit kan bijvoorbeeld het hummen van de airconditioner of het bubbelen van de filter in een aquarium zijn. Er bestaan zelfs elektronische apparaten die geluiden afspelen die onder white noise worden gerekend. Ze spelen cricket geluiden, geluiden van de zee en een water dat langzaam over de rotsen stroomt. Deze geluiden zijn erg handig om andere geluiden die wel storend zijn (blaffen van honden, mensen in een andere kamer die aan het praten zijn, drukke buren, muziek, televisie etc.) te blokkeren. In plaats van een speciale machine kunt u ook een cd-speler met rustgevende geluiden de nacht aanzetten. Zet deze niet te hard, het moet achtergrondgeluid blijven.

5. Een leeshoek inrichten

Lezen is een rustige, vredige activiteit die bij de meeste mensen helpt om uit te rusten, de gedachten te verzetten en te relaxen. Lezen in een drukke omgeving kan er zelfs voor zorgen dat u toch rust vind in uw eigen wereld. U kunt in een ongebruikte hoek van de slaapkamer een hoek inrichten om te lezen in een relaxstoel. Wees er zeker van dat de stoel goed zit en dat u er tot rust kunt komen. Zodra u een hoek heeft gemaakt kunt u iedere nacht voor het slapen 10 minuten ontspannen met een boek. Gebruik de stoel niet om kleding overheen te gooien

6. Aromatherapie

Kalmerende geuren kunnen de sfeer in een slaapkamer positief beïnvloeden. Wetenschappelijk onderzoek heeft bewezen dat sommige geuren als lavendel of jasmijn een kalmerend, relaxerend effect hebben. U kunt echter ook een geur kiezen waar u zelf gek op bent. Op deze manier kijkt u echt uit om tijd door te brengen in de slaapkamer. U kunt tijdens het lezen een geurkaars aansteken, een klein beetje geurende olie op de kussenhoes sprankelen of een goed geurende handcrème voor het slapen gaan opsmeren. Let wel goed op met kaarsen in de slaapkamer wegens brandgevaar, ga nooit met een kaars aan op bed liggen. Elektrische oliebranders zijn eventueel een goede vervanging.

7. Verduisterende gordijnen

Van alle punten in deze top tien is het ophangen van de juiste gordijnen een van de belangrijkste. Een verduisterde, donkere slaapkamer is essentieel voor een goede nachtrust. Zonwerende en verduisterende gordijnen blokkeren het licht zodat u in de ochtend uit kunt slapen. Ze blokkeren ook lichten van auto’s, koplampen, lantaarnpalen en het licht dat altijd bij de buren brand. Als u overdag een powernap wilt doen of gewoon even wilt slapen kunt u dit in een donkere slaapkamer doen. Zo heeft u dag of nacht een donkere grot als slaapkamer waar u even tot rust kunt komen.

8. Rustige muziek

Muziek kan wonderen doen om de juiste sfeer te creëren in de slaapkamer. Het doel is om een rustgevende sfeer neer te zetten, kies hiervoor de juiste muziek. Ook al houdt u normaal gesproken van snoeiharde rock of metal, in de slaapkamer moet u kiezen voor muziek met een zachte beat. Jazz, klassiek, new age of geluid uit de natuur is zeer geschikt om de juiste sfeer neer te zetten. Zorg dat het volume niet te hard staat en stel bij uw muziekspeler in dat deze automatisch na bepaalde tijd weer uitgaat. Zachte geluiden kunnen u namelijk in slaap sussen, maar ook midden in de nacht weer wakker maken.

9. Slaapkamer is enkel om te slapen

Zorg dat de slaapkamer een plek is waar u slaapt of echt tot rust kunt komen met een boek in uw leeshoek. Als u andere activiteiten uit gaat voeren in de slaapkamer bestaat de kans dat u de slaapkamer gaat zien als een plek van activiteit en stress in plaats van een plek van rust. Zorg dat alle fitnessspullen, kantoorbenodigdheden, computers, schoolboeken, televisies, snacks en kleding dat overal ligt verdwijnt uit de slaapkamer. Vervang deze spullen voor een goed boek, relaxte muziek en intimiteit met de partner.

10. Rommelvrij gebied

Zorg dat er geen rommel in de slaapkamer rondslingert. Rommel kan afleiden, frustreren en stress opleveren. Allemaal emoties die zeker niet thuishoren in een rustgevende slaapkamer. Zorg dat uw kasten schoon en goed georganiseerd zijn zodat alle spullen die u in de slaapkamer wilt hebben netjes opgeruimd kunnen worden. Haal alle onnodige meubels uit de slaapkamer weg.


Edwin

Edwin

Op Husl.nl schrijft Edwin over alles wat maar in hem opkomt. Niets meer, niets minder.