Een taatsdeur en de industriële look

Taatsdeuren

Naar verluidt is de industriële stijl ontstaan in Amerika in de jaren ’50. Het was een deels praktische stijl waarin oude pakhuizen werden omgetoverd tot woonhuizen en waarbij de ruimtelijkheid en het industriële werd behouden. Bakstenen, houten balken, staal en beton zijn belangrijke pijlers van de stijl. Niet gek dat de taatsdeur naadloos past in deze stijl.

De stalen taatsdeur

Een stalen deur heeft zowel iets stoers maar door de ranke profielen ook iets elegants. En een deur van staal en glas weegt nogal wat. Vanwege het vaak grote gewicht is het meestal niet praktisch en niet gewenst om deze deur aan ‘gewone scharnieren’ op te hangen. Het gewicht van de deur zou de scharnieren te zwaar belasten en de deur zou ook te hard kunnen dichtklappen.

Daarom wordt bij stalen deuren dikwijls gekozen om deze deuren als ‘taatsdeur’ uit te voeren. Deze deuren draaien niet op scharnieren aan de zijkant van de deur, maar op een punt in de vloer en een punt in het plafond. De deuren kunnen naar twee kanten open. Hierdoor kan een deur ook niet hard in het kozijn vallen.

Taatsdeur en industriële look

De ‘fit’ met de stijl

In oude fabrieken en pakhuizen, waren de ramen meestal van staal. Logisch dat de stalen deuren en kozijnen nu ook terugkomen in de industriële stijl. Maar ook het licht speelt een belangrijke rol. Natuurlijk licht is in deze stijl belangrijk, en daarom wordt er vaak gekozen voor deuren met glazen panelen. Gordijnen zijn meestal ‘uit den boze’, omdat er dan teveel licht wordt tegengehouden. Er kan gewerkt worden met raamfolies, textielfolies, jaloezieën of eventueel vitrage.

TAATSDEUR VOOR Comfort

De taatsdeur past dus erg goed in een industriële stijl en het ziet er prachtig uit. Maar dat zijn niet de enige redenen om te kiezen voor een stalen taatsdeur.

Een belangrijk voordeel, en heel comfortabel is dat het door het scharniersysteem geen kracht kost om zo’n grote, zware deur te openen.

Ook het verbinden van ruimtes, of het afsluiten ervan gaat erg plezierig met taatsdeuren, zeker in combinatie met stalen kozijnen. Zet de deur vast in open stand, en twee ruimtes worden aan elkaar verbonden. Sluit de deuren en je hebt weer twee aparte ruimtes.

Wil je meer weten over taatsdeuren? Neem hier dan eens een kijkje.

Edwin

Edwin

Op Husl.nl schrijft Edwin over alles wat maar in hem opkomt. Niets meer, niets minder.

Plaats een reactie