FIFA 15: de commentatoren

FIFA archief

Alle wedstrijden in het voetbalspel FIFA 15 worden voorzien van professioneel commentaar. De commentatoren gaan bijna ieder jaar opnieuw de studio in om nieuwe zinnen en spelersnamen op te nemen. De Nederlandse verslaggeving wordt ingesproken door Youri Mulder, een ex-voetballer en Evert ten Napel, een sportcommentator. Wie spreken de teksten in voor de andere talen? Waarom willen veel fans van FIFA 15 Sierd de Vos als commentator in FIFA 16? Welke zinnen van Youri en Evert kunnen fans niet meer horen?

FIFA 15

Het voetbalspel FIFA 15 is in 2014 op de markt gekomen. De maker EA Sports (Electronic Arts) is eind 1994 begonnen met het uitbrengen van deze games. Sindsdien zijn er meer dan 100 miljoen games verkocht uit deze serie. Sinds FIFA 09 heeft de gamer de mogelijkheid om online een team samen te stellen en te strijden tegen andere spelers van het spel. Dit onderdeel het FIFA Ultimate Team. Daarnaast is het mogelijk om offline een carrière te starten als manager van een team of als speler. Bij de eerste optie ben je verantwoordelijk voor al het beleid binnen een club. Bij de tweede speelmogelijkheid moet je een carrière als speler opbouwen door goed te presteren in wedstrijden en bepaalde targets te behalen. Iedere wedstrijd wordt voorzien van commentaar van echte verslaggevers.


Commentaar

Als een wedstrijd speelt in FIFA 15, en je het geluid aan hebt staan, wordt de wedstrijd door een verslaggever van commentaar voorzien. De taal van het commentaar kan worden ingesteld via het menu. Een groot deel van het commentaar wordt van voorgaande versies overgenomen. Al moeten de commentatoren wel ieder jaar opnieuw de studio in om de namen van nieuwe spelers en actueel nieuws in te spreken. Voor FIFA 15 zijn de Engelse commentatoren Martin Tyler en Alan Smit al rond maart 2014 de opnamestudio ingegaan om het oude commentaar te vernieuwen.


Youri Mulder en Evert ten Napel

Als je het commentaar via het menu in FIFA 15 op Nederlands zet wordt de wedstrijd voorzien van de stemmen van het duo Youri Mulder en Evert ten Napel.


Youri Mulder

Geboren in Brussel op 23 maart 1969 en anno 2015 een betaalde Nederlandse voetbalanalist voor diverse zenders. In zijn jongere jaren speelde hij professioneel voetbal voor FC Twente, FC Schalke 04. Ook heeft hij een aantal interlands gespeelt voor het Nederlands elftal. Sinds de versie FIFA Football uit 2005 verzorgt hij samen met Evert ten Napel het commentaar voor de FIFA spellen van EA Sports.


Evert ten Napel

Geboren in Klazienaveen op 24 maart 1944 en anno 2015 een sportverslaggever voor de betaalde zender Fox Sports. Voor deze zender voorziet hij onder andere de Nederlandse Eredivisie van commentaar. In 1970 werd Evert leerlingjournalist bij de Drents-Groningse Pers, waar hij een deel van de sportkatern onder zijn hoede had. In 1978 werd hij bekend als commentator van voetbalwedstrijden voor de radio om uiteindelijk in 1982 in dienst te treden bij de NOS. Hier heeft hij onder andere de beladen wedstrijd Nederland-Duitsland in 1988 van commentaar voorzien. Sinds het voetbalspel FIFA Football 2005 is hij, samen met Youri Mulder, te horen als sportverslaggever.


Buitenlandse commentatoren

Een overzicht van alle talen commentaar en de bijbehorende commentatoren in FIFA 15:

 • Engeland, Ierland, Australië, Nieuw-Zeeland: Martin Tyler, Alan Smith/Clive Tyldesley en Andy Townsend (Engels)
 • Martin Tyler

Verenigde Staten, Canada, Mexico en Noord-Amerika: Martin Tyler, Alan Smith/Clive Tyldesley en Andy Townsend (Engelse commentaar), Hervé Mathoux en Franck Sauzée (Franse commentaar) en Fernando Palomo, Mario Kempes en Ciro Procuna (Spaanse commentaar)

 • Latijns Amerika (niet Brazilië): Fernando Palomo, Mario Alberto Kempes en Ciro Procuna (Romaanse talen)
 • Tsjechië: Jaromír Bosák and Petr Svěcený (alleen Xbox 360 en PS3) (Tsjechisch)
 • Italië: Pierluigi Pardo en Stefano Nava (Italiaans)
 • Duitsland: Frank Buschmann en Manni Breuckmann (Duits)
 • Hongarije: Richárd Faragó en István B. Hajdu1 (Hongaars)
 • Polen: Dariusz Szpakowski en Włodzimierz Szaranowicz (Pools)
 • Frankrijk: Hervé Mathoux en Franck Sauzée (Frans)
 • Spanje: Manolo Lama en Paco González (Spaans)
 • Arabische landen: Essam Shawali en Abdullah Al Harbi (Arabisch)
 • Brazilië: Tiago Leifert en Caio Ribeiro (Braziliaans)
 • Portugal: Hélder Conduto en David Carvalho 1 (Portugees)
 • Rusland: Yuri Rozanov en Vasiliy Soloviev (Russisch)

Moet Sierd de Vos de nieuwe commentator voor FIFA worden?

Irritaties om het Nederlandse commentaar

Sinds het Nederlandse duo het commentaar van de FIFA spellen onder hun hoede hebben genomen is er weinig veranderd. Veel commentaar wordt ieder jaar weer gerecycled en enkel voorzien van wat nieuwtjes over clubs of nieuwe spelersnamen. Als een speler met 5-0 voorstaat in de 89ste minuut, hoop Youri nog steeds op een gelijkmaker. En als je een corner er bijna in weet te koppen, maar de keeper weet de bal nog net over de zijlijn te tikken, schreeuwt Youri: “Wat een slechte corner! Ze zouden op dode spelmomenten moeten trainen”. Ook worden zowel Evert als Youri nog steeds helemaal gek als je de 14-0 maakt: “JAAAAAAAAAAAAAAAAA”, schreeuwen ze dan. Op de verlanglijst van menig fan staat er wel iets over het commentaar. Het zou beter moeten, moeten vernieuwen, of er moet zelfs een volledig nieuw duo komen.

Edwin

Edwin

Op Husl.nl schrijft Edwin over alles wat maar in hem opkomt. Niets meer, niets minder.

Plaats een reactie