FIFA Ultimate team: teamgeest en teamgeeststijlen

Opstellingen FIFA posities

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

In het onderdeel Ultimate team van de voetbalgame FIFA, afgekort ook wel FUT genoemd, moet je als speler een team samenstellen en daarmee wedstrijden, seizoenen en toernooien winnen. Hoe beter je team des te makkelijker het winnen zal gaan in FUT. Je kunt spelers kopen met coins op de veiling of in speler packs (brons, zilver en goud). Een goede teamgeest (chemistry) is essentieel voor je team. Wat is de teamgeest en hoe kun je deze verbeteren in je Ultimate team en hebben teamgeeststijlen (chemistry styles) invloed op je spel? Tips, trucs en uitleg over de teamgeest in FUT.

FIFA en Ultimate team

FIFA Ultimate Team is een onderdeel van het voetbalspel FIFA. Het valt onder de genres voetbal, sport en simulatie. Het onderdeel FUT is speelbaar op de PlayStation 3, 4 en Vita, Microsoft Windows (PC, laptop), Nintendo 3DS en Wii, iOS (bijvoorbeeld iPad en iPhone), Windows Phone en Xbox 360 en One. Het spel is gemaakt door EA Canada en wordt uitgegeven door EA Sports (Electronic Arts, sportafdeling). Bij de meeste covers van het spel staat Lionel Messi of Eden Hazard op de voorkant, al wil dit in sommige landen nog wel eens afwijken. Zo stond in 2015 Yahya Al-Shehri in landen waar Arabisch gesproken wordt op de voorkant en Lewandowski in Polen. De digitale valuta in het spel zijn de ‘coins’. Deze coins kun je verdienen door onder andere wedstrijden te spelen, seizoenen te winnen en bijvoorbeeld de finale te halen van een belangrijk toernooi. Met deze coins kun je gaan handelen in spelers óf je kunt deze gaan ‘farmen’ en doorverkopen voor echt geld.

Wat is een teamgeest?

In het onderdeel Ultimate team is het de bedoeling om een team samen te stellen waarmee je wedstrijden speelt en toernooien kunt winnen. Om het je lastig te maken bestaat er s in FIFA de teamgeest (ook wel chemistry genoemd). De teamgeest laat zien hoe een speler op het veld presteert. Een lage waarde voor chemistry zal ervoor zorgen dat de voetballer minder goed zal zijn, zijn attributen komen niet volledig tot zijn recht. Het heeft te maken met onder andere hoe goed de speler de club kent, de positie waar hij staat, de relatie die hij heeft met de manager en de relatie met zijn directe teamgenoten. Er bestaat twee soorten teamgeesten: een individuele teamgeest en een totale teamgeest met het gehele team (de collectieve teamgeest). De individuele teamgeest varieert van 0 tot 10 en de collectieve van 0 tot 100. Om de maximale chemistry te bereiken moeten spelers van je FUT team bij dezelfde club spelen, dezelfde nationaliteit hebben of in dezelfde league (divisie) spelen. Als het niet lukt m een maximale teamgeest te bereiken kun je ervoor kiezen om een manager met dezelfde nationaliteit of gelijke club in te zetten voor je team. Ook spelers die meer dan tien wedstrijden voor je club hebben gespeeld zullen de teamgeest verhogen.

Hoe goed is een speler in FIFA 15 Ultimate team?

Hoe goed je zelf bent in het spel FIFA is natuurlijk van groot belang tijdens het spelen, maar daarnaast heeft de teamgeest en hoe je de spelers inzet een grote rol. De volgende factoren bepalen, naast je eigen kunde, hoe goed een speler in je ultimate team zal presteren:

 • De statistieken (attributen) van je speler
 • De individuele teamgeest (individual chemistry of IC)
 • De collectieve teamgeest
 • De fitness van je speler

Een bronzen team met een teamgeest van 100 kan gemakkelijk het beste gouden team met een teamgeest van 0 verslaan

Wat is van invloed op de teamgeest?

Een team samenstellen of bouwen met een teamgeest van 100 en een individuele teamgeest van 10 zou eigenlijk voor iedere speler het hoofddoel moeten zijn. Er zijn een aantal factoren van groot belang bij het samenstellen van je team:

De positie van de speler

De positie van een speler is van groot belang voor de teamgeest. De voorkeurspositie van een speler kun je vinden op de kaart van de voetballer. Als een speler op zijn natuurlijke positie staat zal hij de hoogste bonus krijgen. Of je speler op de juiste positie staat wordt aangegeven dor een rode, oranje of groene stip onder de kaart in het team. Ook kun je positie door middel van positiekaarten aanpassen. Je kunt de volgende aanpassingen zelf doen door kaarten te kopen:

 • RB-RWB; RWB-RB;
 • LB-LWB: LWB-LB;
 • RM-RW-RF; RF-RW-RM;
 • LM-LW-LF; LF-LW-LM;
 • CDM-CM-CAM-CF-ST; ST-CF-CAM-CM-CDM.

De relatie met de teamgenoten

Des te meer spelers die naast elkaar spelen gemeen hebben des te hoger de teamgeest zal zijn. Als je twee voetballers in je team naast elkaar zet komt er een lijn tussen de twee in te staan. Deze kleuren lijnen kunnen vier verschillende dingen betekenen:

 • Een dode link: de link tussen de twee spelers is niet goed, ze hebben een verschillende nationaliteit, spelen bij verschillende clubs en komen uit in verschillende competities. (bijvoorbeeld Ronaldo en Hulk)
 • Een slappe link: de twee spelers hebben maar één ding gemeen. Ze zijn bijvoorbeeld geboren in hetzelfde land, maar komen uit voor andere clubs in andere competities. (Aguero en Messi bijvoorbeeld.)
 • Een sterke link: de spelers hebben twee dingen gemeen. Ze komen bijvoorbeeld uit hetzelfde land en spelen in dezelfde divisie of ze komen uit voor dezelfde club (een belangrijke connectie). Bijvoorbeeld Pique en Sergio Ramos.
 • De perfecte link voor een perfecte teamgeest: de twee spelers hebben dezelfde nationaliteit en komen uit voor dezelfde club in dezelfde competitie. Robin van Persie en Daley Blind, beiden geboren in Nederland en beiden spelend voor Manchester United in de Premier League.

De relatie met de manager

Een goede manager zal een boost geven aan de contracten die de spelers met jouw team hebben. Daarnaast zorgt de juiste hoofdcoach voor een bonus voor de teamgeest. Dit is afhankelijk van de nationaliteit en de competitie waar hij voor uitkomt. Als je bijvoorbeeld veel Nederlandse spelers in je team hebt, kun je logischerwijs het beste kiezen voor een Nederlandse manager. In FUT 15 heeft de manager geen directe invloed op de collectieve teamgeest, hij geeft juist een bonus voor de individuele teamgeest. Als je fan bent van een bepaalde manager, maar hij blijkt niet in de juiste competitie te coachen, dan kun je een competitiekaart kopen om dit aan te passen. Of jouw speler een bonus krijgt van de manager wordt weergegeven door middel van een groene stip op de kaart.

De loyaliteit met de club

Loyaliteit is in FIFA 15 zeer belangrijk en is ingevoerd om het kopen van de player packs (pakketten met voetbalspelers die je kunt kopen met coins) te promoten. Als je tien wedstrijden met een speler hebt gespeeld die je uit een pack hebt gekregen, dan zal deze speler een loyaliteitsbonus ontvangen. Ook deze bonus kun je terugvinden op de kaart van de desbetreffende voetballer.

Teamgeeststijlen

Je speler kan een bonus krijgen op zijn bestaande statistieken en attributen door de inzet van een teamgeeststijl. Iedere stijl geeft een andere bonus aan de speler. De ingezette teamgeeststijl blijft aanwezig voor de speler, totdat je deze vervangt voor een andere stijl. De beschikbare stijlen en wat ze doen voor jouw speler in een tabel.

Keepers

Soort kaartDIVHANKICREFSPDPOS
Basic111111
Cat222
Glove222
Shield222
Wall222

Veldspelers/overige posities

Soort kaartPACSHOPASDRIDEFHEA
Basic111111
Anchor222
Architect33
Artist33
Backbone222
Catalyst33
Deadeye33
Engine222
Finisher33
Gladiator33
Guardian33
Hawk222
Hunter33
Maestro222
Marksman222
Powerhouse3
Sentinel33
Shadow33
Sniper33

Afkortingen in de tabel

Voor veldspelers:

 • PAC = Pace / Snelheid
 • DRI = Dibble / Dribbelen
 • SHO = Shooting / Schieten
 • DEF = Defence / Verdedigen
 • PAS = Passing / Pasen
 • PHY = Physical Fysiek
 • HEA = Heading / Koppen

Voor keepers:

 • DIV = Dive / Duiken
 • HAN = Handling / Handelen
 • KIC = Kick / Trappen
 • REF = Reflexes / Reflexen
 • SPD = Speed / Snelheid
 • POS = Position / Positie

Edwin

Edwin

Op Husl.nl schrijft Edwin over alles wat maar in hem opkomt. Niets meer, niets minder.

Reacties zijn gesloten.