Gisèle, een historische roman

Gisele

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Gisèle is een op ware feiten gebaseerde historische roman. Het beschrijft een liefdesgeschiedenis die zich afspeelt in de Tweede Wereldoorlog. In het boek wordt het leven van drie personen beschreven. Deze hoofdpersonen zijn: Gisèle d’Aliy van Waterschoot van der Gracht een glazenierster, Mies Peters is actrice en Adriaan Roland Holst (Jany)een dichter Door de Tweede Wereldoorlog moeten zij allen keuzes maken tussen goed en slecht en liefde en haat. De liefde voor kunst is de enige manier voor het drietal om te overleven. In 1998 ontving Giséle de Yad Vashemonderscheiding voor haar hulp aan de Joodse onderduikers.

Algemene gegevens van Gisèle

  • Auteur: Susan Smit
  • Aantal pagina’s: 512
  • Gepubliceerd: april 2014
  • Bindwijze: verkrijgbaar in paperback en hardcover en is verkrijgbaar als E-book
  • Uitgeverij: Lebowki
  • ISBN: 9789048820665
  • Adviesprijs 2015: E-book € 4,49, paperback € 15,00, hardcover € 22,50

Susan Smit

Susan is geboren op 24 februari 1974 in Leiden en groeide op in Noordwijk. Ze is een schrijfster, columniste en heeft tien jaar lang als fotomodel gewerkt zowel in het binnen-als buitenland. Nadat Susan in het jaar 2000 een artikel over heksen geschreven had raakte zij geïnteresseerd in de hekserij. Ze leerde over magie en kruiden en welk effect dit op mensen kan hebben. Susan liet zich als heks inwijden en schreef in 2001 een boek hier over. Haar werk als fotomodel vond zij te weinig diepgang hebben. Zij besloot daarom Nederlands te gaan studeren en liep stage bij het actieblad Ravage. Susan studeerde op haar 26e af in Culturele Studies richting Publicistiek. In november 2003 werd haar tweede boek uitgebracht met de titel Wijze vrouwen. Naast deze boeken heeft Susan nog vele andere boeken en verhalenbundels geschreven.

Het boek Gisèle

Gisèle is een roman gebaseerd op ware feiten. Het boek gaat grotendeels over het leven van drie personen. Susan Smith beschrijft de levens van:

  • Gisèle d’Ailly-van Waterschoot v/d Gracht geboren in 1912 overleden in 2013. Glazenierster van beroep.
  • Adriaan Roland Holst(Jany) geboren in1888 overleden in 1976. Dichter van beroep.
  • Mies Peters geboren in 1912 overleden in 1944. Actrice van beroep.

De hoofdstukken

De hoofdstukken in het boek hebben de naam gekregen van een van de hoofdpersonen. Het boek speelt zich af in de tijd voor –en tijdens de Tweede Wereldoorlog. In het begin van het boek ontmoet Gisèle in 1936 de dichter Jany In Zuid-Limburg. Het boek speelt zich voornamelijk af in Bergen de woonplaats van Jany en in Amsterdam waar Gisèle tijdelijk woont en een aantal onderduikers in het huis verbergt. Jany heeft met de beide vrouwen Gisèle en Mies een liefdesrelatie maar uiteindelijk kiest hij voor een vrouw. Deze vrouw deelt Jany met de vele minnaressen die hij heeft. In tussentijd is bekend gemaakt dat alle kunstenaars zich moeten melden bij de Kultuurkamer. Iedereen die kunstenaar, schrijver, artiest of muzikant is moest zich daar melden zodat de bezetter kan bepalen wat zij mogen doen. Gisèle weigerde om zich te melden bij de Kultuurkamer. Jany is woedend dat ook hij zich moet aanmelden bij de Kultuurkamer en schrijft een protest brief met als gevolg dat hij moet onderduiken. Paul de man van Mies meldt zich aan bij de NSB en Mies meld zich bij de Kultuurkamer omdat zij een actrice is en leeft voor het acteren. In tussentijd krijgen Gisèle ‘s Joodse onderduikers In de nacht lessen in filosofie, tekenkunst en poëzie. De hoofdpersonen in het boek worden gedwongen om keuzes te maken tegen wil en dank. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is het maken van kunst een manier om de ellende van de oorlog te overleven.

Hoofdpersonen uit het boek

Gisèle

Komt na in vele landen gewoond te hebben in Zuid-Limburg terecht. Daar ontmoet zij Joep Nicolas die haar de kunst leert van het maken van glas in- loodramen. Ondanks Joep getrouwd met Susanne krijgt Gisèle een verhouding met hem. In tussentijd wordt Gisèle een volleerd glazenierster. Wanneer zij Jany ontmoet valt zij voor zijn charmes. Gisèle krijgt buiten haar verhouding met Joep ook een verhouding met Jany.

Mies

Is getrouwd met Paul en hebben samen een dochter. Mies besluit te scheiden van Paul omdat zij actrice wil worden. Dat is al jaren een grote wens van haar. Hun dochter wordt opgevoed door haar tantes. Omdat Mies zich heeft aangemeld bij de Kultuurkamer en Joodse acteurs niet mogen optreden krijgt zij grote rollen. Daarnaast leidt zij een onstuimig leven met veel minnaars. Een van haar minnaars is de rokkenjager Jany.

Adriaan Roland Holst

Door vrienden Jany genoem. Hij is een bekend dichter in die tijd en is bevriend met veel andere beroemde schrijvers en dichters. Jany heeft verschillende minnaressen die vaak voor korte tijd in zijn leven blijven. Door zijn protest tegen de Kultuurkamer moet hij zijn woonplaats verlaten omdat hij moet onderduiken.

Gisèle

De volledige naam van Gisèle is Marie Gisèle Madeleine Josephine d’Ailly-van Waterschoot. Gisèle is geboren op 11 september 1912 in Den Haag. Ze was bekend om haar schilderijen en haar glas-in loodramen. Ze groeide op in verschillende landen zoals in de Verenigde Staten, Oostenrijk, en Parijs en als laatste in Nederland. In 1957 trad zij in het huwelijk met Arnold Jan d’Ailly. Voor haar hulp bij het onderduiken van vijf Joodse kunst studenten ontving Gisèle in 1998 Yad Vashemonderscheiding. Na het overlijden van haar man schilderde zij meer dan 25 jaar zomers in haar atelier op het Griekse eiland Paros. Op 27 mei 2013 is Gisèle overleden en is naast haar man en oorlogsvrienden begraven.


Edwin

Edwin

Op Husl.nl schrijft Edwin over alles wat maar in hem opkomt. Niets meer, niets minder.