Goede hardloopschoenen, waar vind ik ze?

hardloopschoenen

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Begin je net met hardlopen en ben je op zoek naar geschikte hardloopschoenen? Of ben je al een ervaren hardloper? Dan weet je waarschijnlijk al hoe moeilijk het is om de goede hardloopschoenen te vinden. Maar waarom is dat nou zo? Waarom is er niet gewoon één soort schoen of merk het meest geschikt? Wij hebben het uitgezocht!

Voor welk doel heb je hardloopschoenen nodig?

Het eerste waar je naar moet kijken als je op zoek gaat naar goede hardloopschoenen, is waar je ze precies voor gaat gebruiken. Zo draag je tijdens het hardlopen door de bossen en de modder, tijdens een obstaclerun of trailrun, andere schoenen dan op de weg. Je hebt dan meer grip nodig om niet weg te glijden. Meestal hebben offroad schoenen ook minder demping, vaak omdat bijvoorbeeld bosgrond meer veert dan asfalt. Ook als je traint op een atletiekbaan kan je weer andere schoenen dragen dan op de weg. Zelfs als je altijd op de weg traint zijn er verschillen. Want loop jij korte afstanden, maximaal 5 kilometer? Of ben je aan het trainen voor een marathon en loop je veel meer kilometers? Al deze factoren moet je meenemen als je op zoek gaat naar goede hardloopschoenen.

Ieder lichaam is anders.

Verder is iedereen anders. Ieder lichaam is anders en alle wensen zijn anders. Zo loopt de één het liefst op schoenen met heel veel demping en de ander juist niet. Hoe jij je voeten neerzet tijdens het hardlopen kan ook veel verschil uitmaken bij het kiezen van de juiste hardloopschoenen. Zo kan een goede hardloopschoen jouw voeten corrigeren waardoor je een goede looptechniek krijgt. Bij een goede looptechniek is de kans op blessures ook weer minder. In verschillende gespecialiseerde hardloopwinkels kunnen specialisten jou helpen om de juiste schoenen te vinden.

Verschillende merken

Er zijn veel verschillende merken op de markt die hardloopschoenen verkopen. Denk aan Hoka one one, Nike, Asics etc.

Uitgelichte afbeelding: Photo by Kristian Egelund on Unsplash