Help! Mijn kat heeft eieren gegeten!

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Sommige katten zijn enorm kieskeurig, andere katten eten juist alles wat los en vast zit. Heeft je kat een stuk ei gegeten? Kan je kat niet van een lekker gebakken eitje afblijven? Dan vraag je je wellicht af of dit schadelijk is en of het kwaad kan. De ene persoon geeft de kat regelmatig een stuk ei, maar kookt het eerst. De ander die maakt er een hele eieren-maaltijd van voor de poes. Toch moet je voorzichtig zijn met het geven van eieren aan katten. Hieronder lees je precies waarom je een beetje moet oppassen.

Eieren zijn niet noodzakelijk voor katten

Eieren kunnen een prima bron van gezonde eiwitten zijn voor katten. In veel kattenbrokjes zit ook een vorm van dit soort eiwit verwerkt. Geef je de kat al kattenbrokjes of ander voer, dan is het bijvoeren van eiwitten totaal niet noodzakelijk. Het kan dus geen kwaad als de kat een stukje ei heeft gegeten, maar noodzakelijk is het ook totaal niet.

Wat voor eieren kan ik de kat geven?

Wij raden aan om sowieso niet te vaak of teveel eieren te geven aan katten. Doe je dit wel, geef het dan in stukjes en pel het. De schaal van ongepelde eieren kan natuurlijk voor vervelende problemen zorgen. Zo kan een stukje eierschaal in de keel blijven hangen en is het een bron van verstikkingsgevaar. Kook het ei ook altijd eerst. Katten kunnen namelijk ook vatbaar zijn voor salmonella. Dit kan de kat krijgen als hij of zij ongekookte eieren hebben gegeten. Toegegeven: de kans is niet enorm groot, maar je wilt het risico toch zoveel mogelijk beperken.

Moet je naar de dierenarts?

Nee. Voor een klein stukje ei hoef je niet naar de dierenarts. Twijfel je echter en/of vertoont de kat afwijkend gedrag? Of ben je er zelf niet gerust op? Neem dan altijd contact op met de dierenarts. Zij kunnen je geruststellen en eventueel ingrijpen waar nodig. Vaak kan het in dit geval gewoon met een telefoontje afgedaan worden!


Edwin

Edwin

Op Husl.nl schrijft Edwin over alles wat maar in hem opkomt. Niets meer, niets minder.