Het Europees Medisch Paspoort is op verzoek van de huisartsen, ggd en diverse patiëntenorganisaties ontwikkeld. Naast gegevens over het medicijngebruik en de gegevens over de ziekte en aandoeningen staat er meer medische informatie in. Dit geneesmiddelenpaspoort (medicijnenpaspoort) is bij de douane ook zeer behulpzaam, maar geen officieel verplicht document.
EMP
Het Europees Medisch Paspoort (EMP) is een geneesmiddelenpaspoort dat de medische status van de patiënt beschrijft en is ontwikkeld en geïntroduceerd in 2001. Als u gaat reizen dan is een medisch paspoort handig en aan te raden om bij u te hebben. Het is echt niet verplicht om bij u te dragen door de overheid. Wanneer u op doktersvoorschrift langdurig medicijnen dient te nemen moet u wel beschikken over een geneesmiddelenpaspoort. Daarnaast is het aan te raden om een begeleidende brief in meerdere talen van uw behandeld arts bij zich te hebben met daarop de geschiedenis van de behandeling die u ondergaat.
Gegevens
U kunt zelf de meeste gegevens invullen. Niet alles hoeft ingevuld te worden, maar het is valt aan te raden. Naast gegevens over bloedgroep, medicijngebruik, allergieën en de gegevens over bepaalde ziekte kunt u ook invullen wie er gewaarschuwd dient te worden bij dringende gevallen en wie de behandelend arts is. Als u bij de apotheek het medisch paspoort haalt krijgt u in de meeste gevallen een handige uitdraai mee met daarop al uw medicijngebruik. De gegevens dienen dor uzelf up-to-date gehouden te worden. Mocht u twijfelen over de juistheid raadpleeg dan altijd de behandelend arts of de apotheek voor controle.
Talen
Het paspoort, dat u in Nederland kunt verkrijgen, is opgesteld in elf talen waaronder Engels, Duits, Frans, Nederlands. Dit zorgt er voor dan het EMP ook buiten Europa uitstekend gebruikt kan worden.
Waarom?
Het is geen officieel verplicht document, maar er zitten wel een groot aantal voordelen aan het bezit van dit document mocht u op reis gaan.
- Gegevens altijd bij u in alle talen
- Artsen kunnen direct ingrijpen
- Uitdraai kan bij de douane een bewijs zijn voor het medicijngebruik
- Het nummer dat in nood gebeld moet worden staat erin
- Met een gerust gevoel op reis
- Als de medicijnen zoekraken kan de buitenlandse arts ze voorschrijven
Verkrijgen
Het Europees Medisch Paspoort is tegen een zeer kleine vergoeding te verkrijgen bij:
- Huisartsen
- Apotheken
- Medische specialisten
- GGD’s
- Patiëntenvereniging
- Medische hulpdiensten
- Med1Pas
- Sommige gespecialiseerde boekhandels
De Medikaart, een medisch paspoort
De Medikaart is in 2006 ontworpen en uitgekomen op de Nederlandse markt. Dit medisch paspoort is erg handig voor ouderen, omdat er geen internetverbinding nodig is om hem aan te vragen of om wijzigingen door te geven. Deze pas is de goedkoopste op de Nederlandse markt en heeft het formaat van een bankpas.
De Med1Pas – een Europees Medisch Paspoort
Het komt echter vaak voor dat de huisarts of apotheek deze niet verstrekken aan de patiënt. Daarom is er de Med1Pas ontworpen door Patiënt1. De Med1pas kan door iedereen worden besteld en kan dus de uitkomst bieden voor patiënten waarbij de instellingen geen nut zien in dit document. U kunt, als de gegevens van de medicijnen vaak wijzigen (qua aantal, soort of inname), er ook voor kiezen om het originele paspoort per 25 stuks te bestellen bij de uitgever van het paspoort. Deze vindt u hier: www.sdu.nl