Het grote belang van een uitvaartverzekering

Begrafenis verzekering

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Kom je te overlijden, dan brengt dat een vervelende situatie voor je dierbaren mee: het afscheid nemen, het organiseren van de uitvaart en de emotionele periode erna. Daar komen vaak financiële zorgen bij, want een uitvaart is niet goedkoop. Daarom is het slim een uitvaartverzekering af te sluiten, zodat nabestaanden zich geen zorgen meer hoeven te maken over het bekostigen van je begrafenis of crematie.

Verschil uitvaartverzekering en overlijdensrisicoverzekering

Je hebt twee mogelijkheden om te zorgen voor financiële hulp voor nabestaanden na je overlijden. Je kan kiezen tussen een uitvaartverzekering of een overlijdensrisicoverzekering. Beide verzekeringen keren een bedrag uit na je overlijden, maar er zijn verschillen:

  1. Een uitvaartverzekering geldt levenslang, terwijl je een overlijdensrisicoverzekering tijdelijk afsluit.
  2. Een uitvaartverzekering keert altijd uit na overlijden, maar een overlijdensrisicoverzekering verzorgt alleen een financiële bijdrage voor nabestaanden als je overlijdt binnen de einddatum van de verzekering.
  3. Een uitvaartverzekering dekt alleen de kosten voor de uitvaart. Een overlijdensrisicoverzekering daarentegen, keert een geldbedrag uit waarmee de nabestaanden zelf bepalen wat ze met het geld doen.

Voor- en nadelen van uitvaartverzekering

Een begrafenis verzekering biedt voordelen: je bent levenslang verzekerd, je familie wordt altijd uitgekeerd door de verzekering en hoeven de uitvaart niet zelf te regelen, maar krijgen hulp van een uitvaartondernemer.

Maar er zijn ook nadelen, want uitgekeerde bedragen zijn meestal alleen te gebruiken voor bekostiging van de begrafenis of crematie en de bedragen zijn meestal lager dan bij een overlijdensrisicoverzekering.

Soorten uitvaartverzekeringen

Kies je voor een uitvaartverzekering? Dan kun je kiezen uit verschillende typen:

  • Natura uitvaartverzekering: Als je overlijdt keert de verzekering niet uit in een geldbedrag, maar in diensten. Denk aan de begeleiding van een uitvaartondernemer, de begrafenis kist en catering.
  • Natura sommenverzekering: Van tevoren besluit je voor welk bedrag je jouw uitvaart wilt verzekeren. Uitvaartkosten die je familie maakt kunnen zij declareren tot het verzekerde bedrag.
  • Combinatie uitvaartverzekering: Dit is een natura pakketverzekering die betaalt voor diensten, maar daarnaast krijgen nabestaanden ook een extra verzekerd bedrag uitgekeerd die ze kunnen besteden aan bijvoorbeeld bloemstukken of rouwadvertenties.
  • Kapitaalverzekering: Je stelt een bepaald bedrag vast bij afsluiting van deze verzekering. Dit bedrag wordt uitgekeerd bij je overlijden. Nabestaanden kunnen zelf besluiten wat ze doen met het bedrag: de uitvaart bekostigen of bijvoorbeeld besteden aan eigen wensen zoals de betaling van de hypotheek of een vakantie.

3 Tips voor afsluiten van uitvaartverzekering

  1. Neem de tijd om te bedenken wat je uitvaartwensen zijn en welk type begrafenis verzekering het beste daarbij past.
  2. Controleer de polisvoorwaarden van elke verzekering.
  3. Hoe jonger u bent, hoe lager de premie. Wacht dus niet te lang met afsluiten van een uitvaartverzekering.

Edwin

Edwin

Op Husl.nl schrijft Edwin over alles wat maar in hem opkomt. Niets meer, niets minder.