Het Jostiband orkest

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Het Jostiband orkest uit Zwammerdam bestaat al sinds 1966. Zij treden niet alleen in Nederland op maar hebben ook in verschillende landen opgetreden. Artiesten als Paul de Leeuw, Lee Towers, Iris Kroes en André Rieu en nog vele anderen hebben optredens gehad samen met de Jostiband. De orkestleden brengen zowel kinderliedjes, volksliedjes, kerstliedjes als bekende nummers uit het klassieke repertoire ten gehore. Op vrijdag 19 november 2004 kwam een grote wens van de leden van de Jostiband uit: een optreden voor koningin Beatrix in de St. Jacobskerk in ’s-Gravenhage. Na maandenlang oefenen is het een fantastische avond geweest. De Jostiband staat ook bekend om de mooie kerstconcerten die zij jaarlijks geven. De leden van de Jostiband brengen u met mooie kerstliederen, humor en oprechtheid helemaal in kerststemming. Mooi is het om te zien hoe de orkestleden genieten van hun optreden met elkaar en van de positieve reacties van het publiek.

Geschiedenis van het Jostiband orkest

De Jostiband is opgericht in september 1966 als een muziekclub van de toenmalige Johannes Stichting in Nieuwveen. In 1974 verhuisden de cliënten van deze stichting naar het landgoed de Hoge Burcht in Zwammerdam. Deze locatie is tegenwoordig onderdeel van Ipse de Bruggen. De Jostiband telt ongeveer tweehonderd leden en is daarmee het grootste orkest voor mensen met een verstandelijke beperking ter wereld. Concerten van de Jostiband vinden maandelijks plaats in Nederland, maar zij treden ook regelmatig in het buitenland op. Ieder jaar geeft de Jostiband drukbezochte kerstconcerten. Al meer dan 30 jaar worden deze concerten door de NCRV (tegenwoordig NPO) op televisie uitgezonden. Het Jostiband orkest staat sinds 2007 onder leiding van Lyan Verburg.

Lyan Verburg

Lyan Verburg is afgestudeerd als orthopedagoog, deze richt zich onder andere op de behandeling van mensen met een mentale en/of fysieke beperking. Ze werd in 2007 aangesteld als zakelijk en muzikaal orkestleider van het Jostiband orkest. Daarmee volgde zij Wim Brussen op, die het orkest al vanaf het begin af begeleid had. Lyan was al sinds 1982 betrokken bij de Jostiband als medewerker van Wim Brussen. Zij assisteerde bij de repetities en uitvoeringen van het orkest.

Repetities van het orkest

Iedere woensdagavond en zaterdagochtend repeteren de leden van het orkest in Zwammerdam. Een enkele keer wanneer het te warm is repeteren de orkestleden ook wel eens buiten. Ruim honderd leden van het orkest wonen in de verschillende zorgvoorzieningen van Ipse de Bruggen. De overige leden van de Jostiband wonen nog thuis of in speciale woonvoorzieningen in Zuid-Holland. Op aanvraag is het mogelijk een van de repetities bij te wonen op beide dagdelen. U kunt hierover informatie inwinnen op de officiële website van de Jostiband.

Klinkende kleuren

De notenbalk en de vertaling naar een toon of klank van een instrument is en blijft voor veel mensen lastig, maar voor mensen met een verstandelijke beperking levert dit snel problemen op. Speciaal voor de orkestleden van de Jostiband worden muzieknoten in kleuren aangegeven. In de notenbalk wordt onder iedere noot een rondje gedrukt met daarin een letter van de noot. Bijvoorbeeld de G-noot wordt aangeduid onderaan aan de notenbalk met een roze rondje met een G in het midden. Zo heeft iedere noot een andere kleur. Voor orkestleden met een visuele beperking worden er tijdens repetities en concerten grote borden met de kleuren van de noten die zij moeten spelen omhoog gehouden. Op de toetsen van de instrumenten zijn eveneens de gekleurde rondjes met letters geplakt. Deze kleuren-muziek-notatie is door de orkestleiding van de Jostiband speciaal voor de band zelf ontwikkeld. Inmiddels zijn er al meer dan duizend orkesten, (muziek)scholen en particulieren die gebruik maken van deze kleurennotatie.
De letters die bij de kleuren horen zijn:

  • A is wit
  • B is zwart
  • C is geel
  • D is blauw
  • E is bruin
  • F is groen
  • G is roze

Instrumenten van de orkestleden

De instrumenten die de leden van het Jostiband orkest bespelen zijn zeer divers. Het orkest maakt gebruik van: keyboards, (elektronische) accordeons, piano’s, elektronische orgels, marimba’s, metallofoon, xylofoon, klokkenspel, buisklokken, carillonklokken, viool, contrabas, drie complete drumstellen, twee pauken, conga’s, bongo’s, snarentroms, stealdrums en bekkens.
Een groot aantal van de deelnemers musiceert daarnaast ook met triangels, tamboerijnen, klokkenkrans, bellenkrans, castagnetten en met verschillende imitatie- en effectinstrumenten

Het orkest

Het uitgangspunt van het orkest is een zinvolle vrijetijdsbesteding; het maken van muziek en het bezig zijn met de ontwikkeling van de muzikale hobby. De orkestleden leren om niet in hun eentje muziek te maken, maar om ook samen, in teamverband, muziek te maken. De belangrijkste reden is om er met zijn allen van te kunnen genieten. Het Jostiband orkest treedt al vele jaren op in het binnen-en buitenland. Ook de Jostiband is regelmatig op de televisie te zien. Tijdens hun optredens weten de orkestleden enthousiasme, ontroering en veel emoties los te maken bij het publiek. Maar niemand kan vertellen hoe zij dit toch met zijn allen doen. De orkestleden musiceren ondanks hun beperkingen vol vuur.


Edwin

Edwin

Op Husl.nl schrijft Edwin over alles wat maar in hem opkomt. Niets meer, niets minder.