Het pijnbehandelcentrum bij (chronische) pijn

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

In 1944 werd de eerste pijnbehandeling gegeven aan een medewerker van een ziekenhuis. Sinds 1996 kunt u bij verschillende pijnbehandelcentra ’s in Nederland terecht wanneer u last heeft van chronische pijn. Dit is pijn die langer aanhoudt dan drie tot zes maanden. U kunt in aanmerking komen voor een pijnbehandeling bij de volgende chronische ziektebeelden: gewrichtspijn door artrose(slijtage) of door ontstekingen, pijn aan de wervelkolom, nek, oncologische pijn( bij kanker), zenuwpijn, fibromyalgie, complex regionaal pijnsyndroom, aangezichtspijn, pijn na gordelroos, angina pectoris(een drukkende pijn op de borst) en bij pijn in de spieren en bindweefsel. Voor deze klachten zijn er verschillende behandel methodes zoals: transcutaneous Electrical Nerve Stimulation ook wel TENS genoemd (uitwendige neurostimulatie), gewricht injecties, epidurale injecties, facetgewricht blokkades en EMDA( electro-motive-drug-application)

Geschiedenis van het pijnbehandelcentrum

De eerste pijnpolikliniek werd geopend in april 1996 in Roermond. Bij deze polikliniek werd gekeken naar de diepere oorzaak van chronische pijn. Uit de oude archieven van het St.Laurentiusziekenhuis in Roermond bleek dat er al in de jaren veertig al pijnbehandelingen plaatsvonden. De eerste pijnbehandeling vond plaats in 1944 midden in de oorlog. De patiënt die de behandeling onderging was een medewerker van het ziekenhuis. In het begin van de jaren negentig werd er bij een bepaalde groep mensen met chronische rugpijn de zogenaamde “facetdenervatie ”toegepast. Facetdenervatie is een behandeling waarbij pijngeleiding vanuit de steungewrichtjes(facetgewrichtjes) in de rug beïnvloed wordt. Sinds 1996 zijn er verschillende ziekenhuizen die een pijnbehandelcentrum hebben waar u terecht kan met verschillende soorten pijn.

Chronische-en acute pijn

Pijn is een natuurlijke reactie van het lichaam. Pijn kan een waarschuwing zijn dat het lichaam beschadigd of overbelast wordt. Wanneer het lichaam een beschadiging heeft opgelopen produceert het een stof dat Prostaglandine heet. Deze stof prikkelt de zenuwen die pijnsignalen geleiden. Deze zenuwen sturen deze pijnsignalen naar het ruggenmerg en van die plaats naar de hersenen. De hersenen vertalen deze signalen in wat wij pijn noemen. Er zijn twee categorieën pijn de acute en chronische pijn. Acute pijn is een pijn die meestal niet lang aanhoudt. Chronische pijn gaat om pijn die langer aanhoudt dan drie tot zes maanden.

Ziektebeelden

Bij het pijnbehandelcentrum kunt u terecht met de volgende ziektebeelden:

Gewrichtspijn

Door artrose (slijtage) of reumatische artritis (een chronische ontsteking van de gewrichten)

Pijn aan de wervelkolom lage rugpijn

Lage rugpijn kan ontstaan door overbelasting van de rug. Wanneer u bijvoorbeeld iets zwaars tilt of een verkeerde beweging maakt kant het “in uw rug schieten ”. Lage rugpijn kan ook ontstaan door spanning. Soms worden de rugspieren aangespannen zonder dat u het in de gaten heeft. Dit kan voorkomen bij stress of drukte. Ook wanneer u te lang in dezelfde houding zit kunt u ook last krijgen van lage rugpijn.

Nekpijn

Er kunnen duidelijke momenten zijn dat de pijn begint maar het kan ook plotseling optreden. De pijn in de nek kan uitstralen naar de armen en hoofd. De pijn kan door de botten, spieren en zenuwen van de nek ontstaan.

Oncologische pijn

Pijn die kan voorkomen bij kanker. Naast de pijn die veroorzaakt wordt door kanker, kan het ook zijn dat de behandeling van kanker lijdt tot pijnklachten.

Neuropatische pijn

Wordt ook wel zenuwpijn genoemd. De zenuwpijn kan ontstaan door bijvoorbeeld een zenuwontsteking bij suikerziekte of bij een beschadiging van een zenuw tijdens een operatie.

Fibromyalgie

Betekent letterlijk ”pijn in bindweefsel en spieren”. De voornaamste klachten van fybromyalgie zijn chronische pijn, vermoeidheid en stijfheid. Daarnaast zijn er meerdere klachten die met fybromyalgie te maken kunnen hebben.

Complex regionaal pijnsyndroom

Een chronische pijnaandoening met pijn en verandering van de kleur en temperatuur van de huid. Vaak is er ook sprake van een zwelling. Een complex regionaal pijnsyndroom ontstaat meestal na een ongeval.

Aangezichtspijn

Ook wel trigeminusneuralgie. Kortdurende heftige pijnscheuten in het gezicht. De pijnscheuten kunnen worden opgewekt door koud weer. Ook bij praten, kauwen en slikken kunnen de pijnscheuten voorkomen.

Postherpetische neuralgie

Pijn na gordelroos. Gordelroos uit zich als rode pijnlijke huiduitslag en kleine met vocht gevulde jeukende blaasjes. De blaasjes vormen een soort gordel. Gordelroos komt het meest voor op de buik of in de taille maar kan ook op andere plaatsen van het lichaam voorkomen. Als de pijn maanden of jaren duurt wordt deze postherpetische pijn genoemd.

Angina pectoris

Een drukkende pijn op de borst. Het is een tijdelijk zuurstoftekort van het hart en zorgt niet voor blijvende schade.

Myofasciale pijn

Pijn in spieren en bindweefsel (bindweefsel beschermt de organen en heeft een steunende en verzorgende functie

Pijn

Pijn is een natuurlijke reactie van het lichaam. Pijn kan een waarschuwing zijn dat het lichaam beschadigd of overbelast wordt. Wanneer het lichaam een beschadiging heeft opgelopen produceert het een stof dat Prostaglandine heet. Deze stof prikkelt de zenuwen die pijnsignalen geleiden. Deze zenuwen sturen deze pijnsignalen naar het ruggenmerg en van die plaats naar de hersenen. De hersenen vertalen deze signalen in wat wij pijn noemen. Er zijn twee categorieën pijn de acute en chronische pijn. Acute pijn is een pijn die meestal niet lang aanhoudt. Chronische pijn gaat om pijn die vaak langer duurt dan drie tot zes maanden.

Pijnbehandelingen

Bij een pijnbehandelcentrum kunt u voor verschillende behandelingen terecht. De behandelingen kunnen per pijnbehandelcentrum verschillen. Hieronder staan enkele voorbeelden van behandelingen die gegeven kunnen worden.

Uitwendige neurostimulatie(TENS): TENS is de afkorting van Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation. Dit houdt in dat er elektrische schokjes door de huid worden gegeven. Deze schokjes kunnen de zenuwen kunnen beïnvloeden en ervoor zorgen dat de pijn niet mee voelbaar is.

Gewrichtsinjecties

Gewrichtspijn kan ontstaan wanneer het smeermiddel in het kraakbeen tussen de gewrichten is verminderd. Ook kan de pijn het gevolg zijn van verstijving of slijtage van het kraakbeen. Om gewrichtspijn te verminderen kunnen er gewrichtsinjecties gegeven worden. Door het toedienen van een verdoving (plaatselijk) in combinatie met een krachtig ontstekingsremmend middel wordt de pijn verminderd.

Epidurale (corticosteroïd) injectie

Bij deze pijnbehandeling krijgt u een injectie met corticosteroïden toegediend.
Deze injectie wordt toegediend in de ruimte rond het ruggenmerg(epidurale ruimte) op de plaats waar u pijn heeft. Corticosteroïden lijken op een hormoon dat het lichaam aanmaakt. Dit hormoon wordt aangemaakt in de bijnierschors.

Facetgewricht blokkades

Bij een definitieve facetblokkade wordt er via een naald een elektrisch stroompje op het facetzenuwtje gezet. De zenuw wordt op een hoge frequentie verwarmd door de punten van de naald en onderbroken (blokkade). Op deze manier kunnen de zenuwtjes van de facetgewrichten geen pijnsignalen meer door kunnen geven. Bij deze behandeling worden er drie of vier facetgewrichtjes tegelijk behandeld. Na deze behandeling zal er variërend tussen enige dagen en een en twee weken napijn ontstaan. Wanneer er een verbetering in de pijn is opgetreden zal dit van blijvende aard zijn

EMDA

EMDA is de afkorting van electro-motive-drug-application. Een anesthesioloog-pijnspecialist plakt een speciale elektrode op uw huid. Deze electrode is doordrenkt met het geneesmiddel Ketanest. Een tweede elektrode (zonder geneesmiddel) wordt in de buurt van de eerste elektrode geplakt. De elektroden worden aangesloten op het EMDA apparaat. Dit apparaat geeft zwakstroom door aan de elektrodes. Daardoor kan het geneesmiddel tussen de tien en vijftien minuten door de huid worden opgenomen.

Indien nodig worden er bij de meeste pijnbehandelcentra ’s andere artsen, fysiotherapeuten of psychologen betrokken.


Edwin

Edwin

Op Husl.nl schrijft Edwin over alles wat maar in hem opkomt. Niets meer, niets minder.