Het reinigen van je lever

Lever smoothie

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Je lever is een ontzettend belangrijk orgaan. Het lichaam kan niet functioneren zonder een goed werkende lever. De lever zorgt voor de aanmaak en opslag van energie en brandstoffen, voor de aanmaak van belangrijke eiwitten en voor het verwerken en afvoeren van afvalstoffen. In dit artikel gaan we in op het verwerken en afvoeren van afvalstoffen door de lever.

De verwerking van afvalstoffen

De lever is belast met het verwerken en afvoeren van afvalstoffen in het lichaam. Bepaalde afvalstoffen zijn afvalstoffen die het lichaam zelf heeft geproduceerd zoals melkzuur. Dergelijke afvalstoffen zet de lever om in niet schadelijke stoffen. Er zijn ook lichaamsvreemde afvalstoffen die de lever moet verwerken en afvoeren. Denk hierbij aan:

  • Medicijnen
  • Alcohol
  • Antibiotica wat in vlees zit
  • Hormonen die in vlees zitten
  • Bestrijdingsmiddelen die gebruikt worden op groente en fruit
  • Het gebruik van cosmetica
  • Het gebruik van schoonmaakmiddelen
  • Amalgaamvullingen
  • Het gebruik van deoderant
  • Voedselverontreiniging in de vorm van zware metalen
  • Lichaamsvreemde stoffen in de voeding in de vorm van E-nummers
  • Luchtvervuiling

Zo alles bij elkaar wordt er veel beslag op de capaciteit van de lever gelegd om al deze stoffen uit te filteren, onschadelijk te maken of af te voeren.

De lever heeft ook veel van zijn capaciteit nodig voor de energiestofwisseling. De lever slaat glucose op in de vorm van glycogeen en maakt deze energie vrij indien dat nodig is. De lever is ook belast met het overschot aan glucose wat in de bloedbaan komt (als we teveel eten). De lever zet dit overschot om in vet omdat de glycogeen opslagcapaciteit beperkt is. Eet je regelmatig veel en krijg je ook nog veel lichaamsvreemde stoffen binnen dan kan de lever het allemaal niet meer bijbenen. Dit is bij veel mensen het geval omdat tegenwoordig iedereen wordt blootgesteld aan luchtvervuiling, lichaamsvreemde stoffen in de voeding en dergelijke.

De lever reinigen

Het is daarom goed om de lever zo nu en dan een handje te helpen. Dit kan je doen door middel van een lever reiniging. De lever krijgt dan de rust en ondersteuning zodat deze weer voldoende capaciteit heeft om werk te maken van het achterstallige onderhoud. Tijdens een lever reiniging zorg je ervoor dat de lever niet langer belast is met lichaamsvreemde stoffen en voorzie je de lever met de voedingsstoffen die het nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Dit doe je door middel van een detox kuur.

Wanneer is het nodig om de lever te reinigen?

Een lever die niet meer optimaal kan functioneren zorgt voor gezondheidsklachten. Als je last van dergelijke klachten hebt dan kan dit een teken zijn dat het tijd is om een detox kuur te gaan volgen. Over het algemeen wordt geadviseerd om 1 of 2 maal per jaar een detox kuur te doen, of vaker als je klachten hebt. Gezondheidsklachten die wijzen op een lever die onvoldoende afvalstoffen kan afvoeren zijn:

  • Vermoeidheid (dit is de meest voorkomende klacht)
  • Overgewicht waarbij je problemen hebt om af te vallen
  • Regelmatig last van constipatie
  • Stemmingswisselingen
  • Donkere urine
  • Een slechte adem
  • Vaak gestrest zijn
  • Vergeetachtigheid
  • Een opgeblazen buik
  • Een abnormale behoefte aan suikerrijke voedingsmiddelen
  • Snel blauwe plekken krijgen die langzaam genezen
  • Geelzucht (te herkennen aan een gele huid)

Een detox kuur volgen

Vermoed je dat je lever wel wat ondersteuning kan gebruiken dan is het goed om een detox kuur te doen. Tijdens een detox kuur drink je alleen nog maar groentesappen, kruidenthee en water. De groentesappen bevatten ook wat vruchtensap maar bestaan voor het belangrijkste deel uit groentesap. De vruchtensappen geven wat smaak aan de groentesappen en geven je energie omdat deze wat natuurlijke suiker bevatten.

Tijdens een detox kuur eet je dus niets en voedingsmiddelen met een dierlijke oorsprong zijn niet toegestaan. Dit is omdat aminozuren (eiwitten) en vetzuren (vetten) je lichaam verzuren. Bij een detox kuur is het juist de bedoeling dat je ontzuurt. Hiervoor zorgen de mineralen die in de groentesappen zitten.

Wil je een goede detox doen dan is het advies om een detox kuur te doen die minimaal 3 dagen lang is. Doe je voor het eerst een detox dan is het advies om een detox van 3 dagen te doen. Je lichaam kan dan wennen aan een periode waarin je geen vast voedsel eet. Doe je op een later tijdstip weer een detox kuur dan kan je gaan voor een detox die langer is, met een maximum van 7 dagen. Ga je de detox nog langer doen dan ga je spiermassa verliezen door het gebrek aan eiwitten tijdens je detox.

Je detox kuur zal je ook moeten voorbereiden. Om zo het lichaam klaar te maken voor de periode zonder suikers. 3 dagen voordat je detox begint stop je met het eten van toegevoegde suikers en geraffineerde koolhydraten en het drinken van koffie en alcohol. Zo is je lichaam alvast gewend aan een lagere bloedsuikerspiegel en is het makkelijker om op de groentesappen over te stappen. Na de detox kuur neem je 3 dagen te tijd om weer op te bouwen naar je normale voedingspatroon. Eet de eerste dagen na je detox geen toegevoegde suikers en geraffineerde koolhydraten.

Het maken van groentesappen

Het gaat er bij een detox kuur om dat je alleen het sap van de groente en het fruit drinkt en niet de vrucht zelf. Je kan daarom geen gebruik maken een blender. Bij een blender maal je de groente en het fruit fijn waarna je deze in hun volledigheid op drinkt. Dit is handig voor het maken van een groene smoothie maar niet voor het maken van groentesappen. Hiervoor heb je een slowjuicer of een sapcentrifuge nodig. Bij deze apparaten blijft de pulp in de machine achter en hou je een mooie dunne en goed drinkbare sap over. Deze sap zit boordevol met voedingsstoffen. Tijdens je detox kuur drink je verspreid over de dag 6 maal een groentesap van 200 ml. Tussendoor drink je alleen water of kruidenthee.