HIIT, de meest populaire fitnesstrend van 2018

hiit

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

HIIT is de meest populaire fitnesstrend van 2018. Waarschijnlijk ben je deze term al vaker tegengekomen. HIIT, een afkorting voor High Intensity Interval Training, is mateloos populair in de fitnesswereld. Eigenlijk staat deze manier van trainen al vanaf 2014 in de top 3 van fitnesstrends. Ook in 2018 staat HIIT weer in de lijst van de meest populaire fitnesstrends, nu zelfs als onbetwiste nummer 1. Maar wat houdt deze training eigenlijk in? En waarom blijft deze fitnesstrend zo populair? Dat lees je allemaal in deze blog.

Over HIIT

HIIT is de afkorting van High Intensity Interval Training. Het is een full-body workout, een training waarmee je alle spiergroepen van jouw lichaam aanpakt en werkt aan je conditie. De training bestaat uit verschillende intensieve oefeningen die elkaar opvolgen. Tussen deze oefeningen zijn er steeds korte periodes van rust (bijvoorbeeld in de vorm van laag intensieve oefeningen). De workouts hebben geen vaste duur, al duren ze vaak niet langer dan 30 minuten. Er kan bij deze trainingen gebruik gemaakt worden van oefeningen zonder apparaten of hulpmiddelen maar ook met. Deze trainingsvorm kan ook ingezet worden bij bijvoorbeeld racefietsen, indoorfietsen, hardlopen en roeien.

HIIT, de meest populaire fitnesstrend van 2018

De laatste jaren hebben veel mensen vaak een overvol schema. Overdag wordt er gewerkt en ’s avonds zijn mensen bezig met het huishouden, boodschappen doen, kinderen naar sportclubs brengen en ga zo maar door. Mensen hebben vaak “geen tijd” om te sporten. HIIT is hiervoor een oplossing. In een korte periode zet je jouw spieren aan het werk en kan je jouw conditie verbeteren. Omdat je ook genoeg oefeningen hebt die je kan uitvoeren zonder behulp van apparaten en hulpmiddelen, kan je de workout ook thuis doen. Hierdoor ben je nog minder tijd kwijt en kan je het makkelijk inpassen in jouw drukke werkschema. En dit is slechts een van de vele positieve punten.

De negatieve kanten van High Intensity Interval Training

Ondanks de populariteit van deze manier van trainen zijn er niet alleen positieve geluiden te horen. Er zijn ook veel fitnessprofessionals die de negatieve kanten van deze trainingsvorm belichten. Hieronder heb ik deze negatieve punten op een rij gezet.

  • Grotere kans op blessures met HIIT
  • Voor mensen die een inactief leven leiden kan er een verhoogd risico zijn op verschillende hart- en vaatziekten bij het overstappen naar meerdere trainingen per week.

Het is dus belangrijk om rustig op te bouwen, zeker als je nog niet veel sport. Ook is het belangrijk om te zoeken naar goede begeleiding. Die kan dan goed in de gaten houden of jouw uitvoering van de oefening goed is en hierdoor kan je de kans op blessures verkleinen.

Uitgelichte afbeelding: Photo by Clem Onojeghuo on Unsplash