Hoe kom je in de stad Alice Springs in Australië?

Alice Springs Uluru The Ghan

Alice Springs ligt midden in de woestijn, de Outback, van Australië. De stad ligt eigenlijk ver weg van alle grote steden in het land vandaan. De snelste manier om in Alice Springs te komen is met het vliegtuig. Goedkope vliegtickets naar Alice Springs kun je boeken via de website van de nationale luchtvaartmaatschappij Qantas. Ook kun je de stad bereiken met de bus en trein. De echte durfal en avonturier onderneemt de tocht op de fiets of lopend. Vanaf welke steden kun je naar Alice Springs vliegen? Hoe kun je de stad in de Outback het beste bereiken?

Alice Springs

Alice Springs is een stad in de staat Northern Territory in Australië. Alice ligt centraal in de uitstrekte Outback (de woestijn) van het land. Ooit is hier een telegraafstation geplaatst om de Australische steden Adelaide en Darwin met elkaar te verbinden. Anno 2015 is het uitgegroeid tot een metropool waar jaarlijks miljoenen toeristen op af komen. Alice ligt namelijk erg centraal ten opzichte van populaire toeristische trekpleisters zoals Uluru Ayers Rock, Kings Canyon en de Macdonnell Ranges. In de stad zelfs vind je tientallen hotels, hostels, campings en resorts. Ook kun je bij tientallen touraanbieders excursies boeken naar de belangrijkste trekpleisters en bezienswaardigheden in de omgeving van de stad.

Hoe om je er?

Alice Springs ligt erg afgelegen in Australië. Met het vliegtuig ben je er het snelste. Toch kiezen veel mensen (voornamelijk backpackers en avonturiers) er voor om de stad met een (gehuurde) auto of camper(van) aan te rijden. Ook is het mogelijk om met de fiets door de Outback vanaf Adelaide naar Alice Springs te rijden, al is dit een zeer omvangrijke ondernemen en zeker niet voor iedereen geschikt. De echte avonturier onderneemt de toch vanaf Adelaide wandelend. Deze tocht is in het verleden door de eerste ontdekkingsreizigers ook gemaakt.

Vliegtuig

Veel mensen kiezen ervoor om een binnenlandse vlucht naar de stad toe boeken. Dit is een prima optie als je niet veel tijd hebt om het land te verkennen. Als je echter een aantal maanden de tijd hebt, zijn de onderstaande opties wellicht leuker. Je ziet dan namelijk nog meer van de Outback en het land Australië. De binnenlandse vluchten kun je boeken bij de nationale luchtvaartmaatschappij Qantas. Zij verzorgen dagelijks goedkope vluchten van Adelaide, Darwin, Melbourne, Perth, Sydney en Yulara, naar Alice Springs. Iedere stad heeft een hoofdkantoor waar je de vluchten in persoon kunt boeken, maar je kunt ook online de goedkoopste vluchten vinden via qantas.com.au of via een vergelijkingswebsites zoals Momondo of Skyscanner.com. Let ook goed op last minute aanbiedingen naar Alice Springs met het vliegtuig.

Bus

Een populaire optie bij backpackers en mensen die reizen met een laag budget, is reizen naar Alice Springs met de bus of touringcar. Je hoeft zelf niet te rijden en onderweg kun je maximaal genieten van het uitzicht van de spectaculaire Outback. De bekendste en betrouwbaarste maatschappijen zijn, volgens meerdere websites, de Lonely Planet en reviews: Greyhound Australia, Desert Venturer, Groovy Grape Gateways Australia, Wayward Bus Touring Company. Alle maatschappijen, op Greyhoud na, stoppen tijdens de rit op de meeste toeristische plekken, omdat het deel is van een georganiseerde tour met gids. Van meerdere steden en dorpen in Australië kun je de bus pakken naar Alice Springs toe.

Greyhound Australia

De bekendste maatschappij is Greyhound Australia. Zij verzorgen reizen met een luxe touringcar vanaf een aantal bestemmingen in het land. Deze bussen worden ook wel backpacker bussen genoemd. Vanaf de volgende plekken kun je een Greyhound bus pakken:

  • Adelaide, rit van 21 uur, $250
  • Coober Pedy, rit van 8 uur, $150
  • Darwin, rit van 21 uur, $280
  • Katherina, rit van 15 uur, $225
  • Tennant Creek, rit van 6 uur, $90
  • Uluru, rit van 5 uur, $90

Auto / camper / campervan

Alice Springs ligt ver weg van eigenlijk alle bewoonde gebieden. Vanaf Mt Isa in de staat Queensland is het 1180 kilometer rijden. Vanaf Darwin naar Alice Springs is het 1490 kilometer rijden en van Alice Springs naar Yulara is het 441 kilometer rijden. Je rijdt op een echte ‘Outback weg’, maar je zal nooit volledig in de echte woestijn geraken. Het is wel verstandig om jouw vervoersmiddel goed voor te bereiden voor de Outback. Heb je een auto, camper of campervan gekocht? Laat deze dan even goed keuren voordat je de woestijn in gaat rijden. Zorg ook voor voldoende water en voedsel voor langer dan een week. Je weet namelijk nooit of je ergens verdwaalt of lang in een bepaald nationaal park gaat verblijven. Wil je de echte Outback verkennen? Huur dan een 4×4 auto.

Trein: The Ghan

Van Adelaide in het zuiden van Australië tot Darwin in het noorden van het land loopt een treinspoor. Op dit spoor rijden tientallen goederentreinen om de steden in de Outback te bevoorraden. Voor toeristen rijdt er een speciale trein: The Ghan reizen Australië. Deze trein stopt in:

  • Adelaide, Parklands Terminal
  • Alice Springs, Alice Springs Train Station
  • Katherine, Katherine Railway Station
  • Darwin, Darwin Train Station

Wandelen of fietsen naar Alice Springs

De echte avonturier gaat van Adelaide, Port Augusta of Darwin naar Alice Springs met de fiets. Ook kun je deze omvangrijke tocht lopend ondernemen. Dit is zeker niet voor iedereen weggelegd. Je moet hier veel voorbereiding voor treffen, de juiste spullen kopen (satelliettelefoon, uitrusting etc.) en veel (maar dan ook heel veel) trainen. Op internet zijn er diverse blogs te vinden van mensen die deze tocht hebben ondernomen. Ook zijn er een select aantal maatschappijen die wandelingen door de Outback aanbieden.

Edwin

Edwin

Op Husl.nl schrijft Edwin over alles wat maar in hem opkomt. Niets meer, niets minder.

Plaats een reactie